Menu
 

LU Botāniskā dārza ziedu pilnbriedā izskanēs franču opermūzikas koncerts

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Kristaps Kalns Foto - Kristaps Kalns

Klasiskās mūzikas ģilde “Euterpe” sadarbībā ar Latvijas Universitātes Botānisko dārzu 23.jūlijā plkst.17 aicina uz romantisku un izsmalcinātu melodiju caurvītu franču opermūzikas koncertu “Lui et Elle. Encore – franču operas zelta periods”.

Ziedu ieskauto koncertu atskaņos tikpat koša mākslinieku kompozīcija – Anta Jankovska (soprāns), Irma Pavāre (mecosoprāns), Artjoms Safronovs (tenors), Nauris Indzeris (baritons), Edgars Ošleja (bass), Ilona Meija (flauta), Pēteris Eduards Kalniņš (klarnete), Arvīds Zvagulis (vijole), Konstantīns Paturskis (vijole), Ivars Bezprozvanovs (čells), Helēna Laukmane (klavieres). Koncertu vadīs Liene Jakovļeva, informēja rīkotāji.

Klasiskās mūzikas ģilde “Euterpe” savu radošo darbību uzsāka 2021. gada 1. augustā, organizējot  franču opermūzikas koncertu “Lui & Elle”. Šis koncerts, par kura norises vietu tika izraudzīta LU Botāniskā dārza flokšu pļava, toreiz – vēl stingrajā Covid-19 režīmā – sabiedrībā izraisīja patīkamu un pozitīvu rezonansi. Tādējādi jau tobrīd dzima ideja veidot šī koncerta turpinājumu, jo franču opermūzikas repertuārs ir neizsmeļams, turklāt tas salīdzinoši maz ticis atskaņots tik lielā apjomā un izvērstā koncertā kā šis.

“Lui et Elle” – “Viņš un viņa” šoreiz Encore (“vēlreiz”). Šogad koncerts izskanēs mazliet variētā sastāvā, un klātesošos klausītājus priecēs jauna programma ar latviešu komponistes Marinas Vidmontes un itāļu komponista Enriko Dzullino speciāli šim koncertam darinātām aranžijām. LU Botāniskais dārzs jūlija vidū ziedēšanas pilnbriedā ir zīmīga pievienotā vērtība, kas kalpos kā neliela alūzija franču gleznotāja Monē iemīļotajam dārzam Živernī.

19.gadsimta 50. gados operas žanrs Francijā piedzīvo “zelta periodu”, kad sākas dižāko franču komponistu ēra. Koncerta repertuāru veidos izcilāko franču romantiskās operas pārstāvju – Šarla Guno, Žorža Bizē, Žila Masnē, Leo Delība, Kamila Sensānsa, Ambruāza Tomā – skaistākās un slavenākās daiļrades lappuses.

“Viņš un viņa” – franču opermūzikā šie personu vietniekvārdi iegūst pavisam citu, intīmu un personificētu skanējumu. Fausts un Margarēta, Hosē un Karmena, Atanaēls un Taīda, Samsons un Dalila, Lotārs un Minjona, Hāruns un Džamile, Hamlets un Ofēlija – visi šie mīlētāju pāri tiek ievīti pārpasaulīgi skaistas un smalkas melodikas, sensualitātes un tikai frančiem raksturīgās elegances mākonī.

Koncerts paredzēts divās daļās ar 30 minūšu garu starpbrīdi. Biļetes pieejamas ”Biļešu paradīzē”, pensionāriem – biļetes ar 40 % atlaidi.

Anta Jankovska LU Botāniskajā dārzā
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.