Menu
 

Inese Zagorska: "Kaut piecus centimetrus virs zemes, bet lidot!" Apriņķis.lv

  • Autors:  "Kodols"
Inese Zagorska: "Kaut piecus centimetrus virs zemes, bet lidot!" Publicitātes foto

"Novembrī mūsu koncertzālē allaž ir ļoti daudz lielisku dažādu žanru koncertu, īpaši jau šogad, kad Latvija svin savu simto dzimšanas dienu: koncertstāsts "Pūt, vējiņi!", Ivo Fomins, "Menuets"… Šie koncerti jāsaliek loģiskā secībā un par tiem, protams, jāpavēsta klausītājiem, kuri pie mums brauc arī no Rīgas," stāsta koncertzāles "Cēsis" mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska, kura ir arī koncertzāles "Baltais flīģelis" Siguldā dibinātāja, piebilstot, ka jau domā ne tikai par decembra repertuāru un Ziemassvētku koncertiem, bet arī nākamo sezonu, kas solot daudz interesantu muzikālu pārsteigumu.

Kas ir ekstrēmākais, ko dzīvē esat darījusi?

Lidoju un pati vadīju planieri Skotijas gaisa plašumos. Lidojuma sajūtu gan nevaru saukt par ekstrēmu, jo tā ir brīnišķīga putna lidojuma sajūta, kuru cenšos saglabāt arī ikdienā. Kaut piecus centimetrus virs zemes, bet lidot!

Pēc tā ielēkšana vilcienā ar brāļa palīdzību, kurš Polijā aizturēja vilcienu uz Berlīni, jau šķiet nieks…

Viens no aizkustinošākajiem brīžiem dzīvē?

Tādu sajūtu bijis daudz, nevēlos nosaukt kādu konkrētu brīdi, bet sajūtu gan – tā vienmēr saistās ar tuviem cilvēkiem, tuvību, ko spēj sniegt maigums un mīlestība tās visplašākajā nozīmē.

Kas jūs iedvesmo darbam?

Mans darbs saistīts ar māksliniekiem, daudzkārt – ar pasaules mēroga slavenībām, personībām, kas maina šodienas kultūras procesus, kuru vārds tiks ierakstīts šā gadsimta kultūrvēsturē. Komunikācija, sarunas, viņu domas, viedoklis, personības spēks bagātina un iedvesmo arvien no jauna!

Jūsu veselīgie ieradumi?

Smaids, smiekli, kļūstot par ieradumu, ļauj pozitīvi paraudzīties uz dažādām dzīves situācijām.

Jūsu kaitīgie ieradumi?

Neaiziet gulēt tajā pašā dienā, kurā esi pamodies. Bet arī tā ir darba specifika.

Kultūras baudījums, kas pēdējā laikā atstājis spilgtāko iespaidu?

Esmu starptautiskā festivāla "Čello Cēsis" mākslinieciskā producente, un profesionāla interese mani tikko aizveda uz Amsterdamu, kur ik pāris gadu oktobrī notiek prestižā Amsterdamas čellu biennāle ar vairāk nekā 100 koncertiem, visu kontinentu mūziķiem, patiesi kolorītu pasākumu programmu un globālu festivāla lielumu.

Noteikti vēlos pieminēt arī Artūra Analta atraktīvo instalāciju "Matter to Matter", kas, Londonas dizaina biennālē ar zelta medaļu apbalvota, atceļoja arī uz Latviju.

Grāmata vai filma, ko ieteiktu citiem?

Ja iespējams vēl kur "noķert", noteikti iesaku noskatīties vācu filmu "Trīs dienas Kviberonā" ("3 days in Quiberon", 2018). Režisore Emīlija Atefa izveidojusi niansētu, smalkjūtīgu filmu par trim dienām slavenās austriešu aktrises Romijas Šneideres dzīvē. Filma tika pirmizrādīta šā gada Berlīnes kinofestivālā un triumfēja Vācijas kinobalvu ceremonijā, iegūstot septiņas balvas, to skaitā balvu par labāko režiju un labāko aktrises darbu.



Kādu mūziku klausāties?

Patīk klasika, fanks, džezs, pasaules mūzika. Bet šobrīd mani mūzikā vairāk interesē personība – mūziķis, komponists, mūzikas producents, kurš vienlaikus ir gan mūzikas radītājs, gan interprets, kuru raksturo neordināri muzikāli meklējumi un skatuviskā harizma. Esmu augusi roka laikmetā, tāpēc "Deep Purple", "Black Sabbath", "The Rolling Stones" mūziku varu klausīties atkal un atkal.

Iecienīta vieta, kur pusdienot?

Ar kolēģiem ik pa laikam izmantojam dienas piedāvājumu kafejnīcā, kas neatrodas pilsētas centrā. Svaigas, no vietējām zemnieku saimniecībām sarūpētas izejvielas, izdomas bagāts, ar mīlestību gatavots ēdiens, vienkāršs, bet draudzīgs interjers. Ir vērts veikt 15 minūšu gājienu, lai izbaudītu šefpavāra, cēsnieka Jāņa, meistardarbu kafejnīcā "Jāņoga" Cēsīs.

Vieta, ko noteikti iesakāt apmeklēt?

Tepat netālu no manas mājas ir Ķeizarkrēsls, kuru iesaku apmeklēt, dodoties uz Siguldu. Ja vēlies justies kā ķeizars vai karalis, sēdi lielkrēslā un baudi Gaujas senlejas skaistumu jebkurā gadalaikā. Tā ir vēsturiska vieta, kur 19. gadsimtā Krievijas cars Nikolajs II ir stādījis koku un raudzījies neaptveramā dabas skata skaistumā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.