Menu
 

Mūziķe Ieva Nīmane: Radošas domas rodas klusumā Apriņķis.lv

  • Autors:  "Kodols"
Foto - F64 Foto - F64

“Latvijas Koncerti” organizētā “Rīgas Festivāla” ietvaros 13. jūlijā Mazajā ģildē varēs dzirdēt vācu baroka meistara Johana Sebastiāna Baha mūziku. Tembrāli koncerts solās būt daudzkrāsains, jo kopā ar brīnišķīgo Ilzes Grēveles-Skaraines soprānu un Ilzes Reines spēlēto ērgeļpozitīvu klausītāji dzirdēs Māras Botmanes spēlēto baroka čellu un visu Baha izmantoto oboju klāstu – baroka oboja, oboja d'amour un oboja da caccia, ko spēlēs pūšaminstrumentāliste Ieva Nīmane.

“Galvenais iedvesmas avots šai programmai ir Johans Sebastiāns Bahs, jo ikvienai no koncerta dalībniecēm ir savi iemesli mīlēt viņa mūziku. Nenoliedzami ērģelniekiem, kā dižā improvizatora tiešajiem pēctečiem, ir netverami bagātīgs mantojums. Baha 6 svītas čellam solo nereti tiek sauktas par čellistu "Bībeli", un viņa mūzikā tērptie Svēto Rakstu vārdi dziedātāju izpildījumā uzrunā klausītājus. Savukārt, oboja ir instruments, kuru Bahs visbiežāk izmantojis kā obligāto instrumentu kopā ar solistu. 

Programmas centrā – ārijas no kantātēm un pasijām, solistam ar obligāto instrumentu. Baroka čells un pozitīvs ir svarīgākie solistu pavadoņi, taču šie abi instrumenti sevi parādīs arī solo skaņdarbos. Lai gan lielāko koncerta daļu sastāda oriģinālajiem instrumentiem rakstīta mūzika, tomēr būs arī pāris pārlikumi tieši šādam instrumentu sastāvam, kas atspoguļo vēsturisko praksi – atskaņot mūziku ar pieejamajiem resursiem, pielāgojot atbilstošas tesitūras instrumentus. Lai gan kopā ir muzicēts divatā un trijatā, tomēr šādā sastāvā muzicēsim pirmo reizi, un šī ir ilgi gaidīta tikšanās Johana Sebastiana Baha mūzikā. Programmas noskaņās plašs spektrs – gan dzīvesprieks un enerģija, gan apcerīgums, sāpes un mierinājums,” par koncertu stāsta obojiste Ieva Nīmane.

Kas ir ekstrēmākais, ko dzīvē esat darījusi?
Lidojums ar gaisa balonu.

Viens no aizkustinošākajiem brīžiem dzīvē…
Droši vien, kad mani bērni pasaka kaut ko mīļu, no sirds. Bet vispār – braucot pāri Akmens vai Vanšu tiltam: lielais Latvijas karogs uz AB dambja. Gandrīz vienmēr, līdz asarām aizkustinoši.

Kas jūs iedvesmo darbam?
Daba. Klusums. Man kā radošam cilvēkam radošas domas rodas klusumā.

Kas ir jūsu veselīgie ieradumi?
Ziemas peldes ezerā.

Kas ir jūsu kaitīgie ieradumi?
Man ļoti garšo smalkmaizītes...

Kāda ir vērtīgākā dzīves laikā gūtā atziņa?
Dzīvot šodien, baudīt dzīvi, reizēm nedarot neko, un nepārmest sev par to.

Grāmata vai filma, ko ieteiktu redzēt / izlasīt citiem.  
Gabriels Garsija Markess “Simts vientulības gadi”. “Little Miss Sunshine” (2006), rež. Jonathan Dayton, Valerie Faris

Kādu mūziku klausāties?
Pārsvarā ar profesiju saistīto – seno mūziku un tradicionālo mūziku. Bet labs pankroks, atceroties jaunību, arī der.

Kāds ir bijis jūsu neprātīgākais, spontānākais pirkums?
Laikam ļoti prātīgi tērēju naudu, bet reizēm gadās mirkļa iespaidā nopirkt kādu lietu vai kleitu, kuru tā arī ne reizi neuzvelku vai neizmantoju.

Vieta un laiks, kurā gribētu dzīvot?
Patiktu 17.gadsimta Itālija, Venēcija,  vai 18.gadsimta Francija, tieši mūzikas un cuisine dēļ, bet tad atceros par zobārsta pakalpojumiem tajos laikos, tādēļ saku – tagad, šeit, Latvijā.

 

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.