Menu
 

Annas dienā Aspazijas mājā Jūrmalā atzīmēs gadskārtas

  • Autors:  Apriņķis.lv
Uz mājas lieveņa Aspazija un mājkalpotāja Anniņa ar kaķiem. Foto no Rakstniecības, teātra un mūzikas muzeja krājuma Uz mājas lieveņa Aspazija un mājkalpotāja Anniņa ar kaķiem. Foto no Rakstniecības, teātra un mūzikas muzeja krājuma

Šogad aprit 120 gadi kopš uzcelts greznais koka nams ar jūgendstila elementiem, kurā šobrīd atrodas Jūrmalas muzeja Aspazijas māja, kā arī ir pagājuši 90 gadi, kopš dzejniece Aspazija kopā ar savu mājkalpotāju Anniņu un brāļa meitu Virēnu no Rīgas pārcēlās uz dzīvi Dubultos, informē Jūrmalas valstspilsētas administrācijā.

Pieminot šīs gadskārtas, Aspazijas mājā 26.jūlijā plkst. 16.00 norisināsies Annas dienas pēcpusdiena. Pasākumā par dzīvi Dubultos laikā, kad Jūrmalā ieradās Aspazija, stāstīs grāmatas “Dubultu vēsture” autors Ainārs Radovics. Vēsturnieks sola atklāt jaunus faktus, tostarp par dzejnieces tikšanos ar ilglaicīgo Rīgas Jūrmalas pilsētas galvu Aleksandru Jansonu.

Ar muzikāliem priekšnesumiem Aspazijas mājas viesus sveiks senioru ansamblis “Vakarvējš” no Vilces Tautas nama, klausītājiem piedāvājot īpašu programmu – ansambļa vadītājas Māras Andersones komponētas dziesmas ar Aspazijas vārdiem, stāsta valstspilsētas administrācijā.


Aspazijas māja 30.gados.

Aspazijas māja – Jūrmalas 20.gs. sākuma ēka – ir valsts nozīmes izcils koka arhitektūras un vēstures piemineklis. Ēka celta 1903. gadā. Šaurākajā Jūrmalas vietā, kur pa ēkas logiem paveras pasakains skats uz Lielupi un jūra ir tikai pāris simts metru attālumā, izcilā dzejniece pavadījusi dzīves pēdējo cēlienu (1933.–1943.g.). Romantiskā koka māja ar diviem tornīšiem kļuva par Aspazijas radošo veiksmju vietu karu un pārmaiņu laikā. Apkārtnes noskaņa sekmēja radīt jaunus darbus – “Dvēseles ceļojums”, “Kaisītās rozes”, “Zem vakara zvaigznes”, “Mēnessdārzs”.

Līdz 1987.gadam, kad māja tika nodota Jūrmalas vēstures un mākslas muzejam, tā bija Jūrmalas izpildkomitejas rīcībā. Apvienojot Jūrmalas inteliģences iniciatīvu, pilsētas materiālos līdzekļus un ārzemju tautiešu (Uldis Raiskums, ASV) finansiālo atbalstu, 1996.gadā māja kā muzejs tika atvērta apmeklētājiem.

Mūža nogalē Aspazija izteica novēlējumu, lai māja Dubultos kļūtu par radošu personību satikšanās vietu. Šodien dzejnieces Aspazijas māja ir rakstnieku, mākslinieku, fotogrāfu – radošu personību – tikšanās mājvieta, dzeja un mūzika, māksla un vēsture, draudzīgas sarunas un tikšanās rada Aspazijas mājas īpašo auru, norāda valstspilsētas administrācijā.


Attēlā no labās: Virēna Rozenberga, Aspazija, Anna Rijniece un Vilis Polis Ķemeros pie Mīlestības ozola.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.