Menu
 

Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestris satiks Džordžu Gēršvinu Mālpilī, Salacgrīvā un Rīgā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto – Jānis Porietis Foto – Jānis Porietis

Atzīmējot Džordža Gēršvina 125.gadskārtu, Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestris rīko bezmaksas sezonas atklāšanas koncertus, repertuārā iekļaujot atpazīstamas Dž. Gēršvina kompozīcijas. Orķestris uzstāsies 11.oktobrī Mālpils Kultūras centrā, 12.oktobrī Salacgrīvas kultūras centrā un 13.oktobrī Rīgas Latviešu biedrības namā. Visi koncerti sāksies plkst.19.00, un tos diriģēs kapteinis Aleksandrs Kreišmanis, informēja Nacionālo bruņoto spēku orķestru vadība.

“Dž. Gēršvins bija ne vien talantīgs komponists, bet arī mūzikas stilu sintēzes lielmeistars. Viņš gan izprata mūzikas spēka universālo pievilcību, gan pārstāvēja plašas sabiedrības intereses, iestājoties par kultūras daudzveidību Amerikas Savienotajās Valstīs,” stāsta A.Kreišmanis.

“Džordža Gēršvina kompozīcijas ir spējušas uzrunāt un iedvesmot cilvēkus visā pasaulē. Klausoties viņa meistardarbu aranžējumus pūšaminstrumentu orķestrim, auditorijai būs unikāla iespēja iejusties 20.gadsimta pirmās puses mūzikas pasaules gaisotnē. Ikkatrs ir laipni gaidīts Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra sezonas atklāšanas koncertos, lai iepazītu Džordža Gēršvina mūzikas mantojumu,” aicina Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra priekšnieks kapteiņleitnants Guntis Kumačevs.

Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestris koncertu programmā iekļāvis mūziku no operas “Porgijs un Besa”, ko Brodvejā pirmatskaņoja oktobrī pirms 88 gadiem. Kompozīcija, atspoguļojot 20.gadsimta dzīvi Amerikas Savienotajās Valstīs, sniegs izpratni par mūzikas lomu sabiedrības dzīvē. Turpinājumā karstasinīgās tautas enerģija un ritma impulsi būs saklausāmi kompozīcijā “Kubiešu uvertīra”, bet simfoniskās poēmas “Amerikānis Parīzē interpretācija iepazīstinās ar Francijas galvaspilsētu pirms 100 gadiem, iztēlē skatot panorāmas ainavu Eifeļa torņa virsotnē, baudot klasisku franču vīnu vai apmeklējot Luvras muzeju.

Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestris ir dibināts 1992. gada 3. februārī, un tā ir viena no atpazīstamākajām Latvijas armijas vienībām. Sabiedrībā orķestris visbiežāk asociējas ar valstī nozīmīgiem svētkiem un sarīkojumiem. Orķestra darbībā ir apvienotas vairākas funkcijas – ceremonijas, parādes, defilē programmu demonstrējumi, orķestra un kameransambļu koncerti. Pastāvēšanas laikā Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestris ir piedalījies daudzos starptautiskos un pasaulē ievērojamos militārās mūzikas festivālos, kā arī sadarbojas ar atpazīstamiem diriģentiem, solistiem un kameransambļiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.