Menu
 

Vairāku mēnešu garumā turpināsies konservatīvās domas konference "Demos"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Ilustrācija - publicitātes Ilustrācija - publicitātes

Vairāku mēnešu garumā klātienē turpināsies konservatīvās domas konference “Demos”, kurā plānots runāt par konservatīvismu, tā attiecināmību uz praktisko politiku un tā iztrūkumu Latvijas politisko spēku piedāvājumā.

Kā informēja biedrības “Konservatīvās domas konference” valdes loceklis Jāzeps Baško, viens no konferences mērķiem ir “kliedēt maldīgos uzskatus, ko par šo nozīmīgo politisko filozofiju veido neinformēti un slinki politiķi un mediji”. Konservatīvismu Latvijā tipiski piesauc tikai atsevišķos jautājumos vēlētāju mobilizēšanai, bet apzināti un atklāti neizmanto nedz kā visu politisko caurvijošu attieksmi, nedz kā ideoloģiju, kuras būtība ir dot veselīgu pretsparu mūsdienu sabiedrībā nepārtraukti cementētajai pārliecībai par cilvēka spēju neierobežoti progresēt un pēc sava prāta padarīt pasauli par paradīzi.

“Mēs dzīvojam laikā, kad attīstītāko pasaules valstu liberālās elites vairs nemāk atbildēt uz jautājumu, kas ir sieviete, un nezina, kas ir tauta. Ik pēc neilga laika kāds Latvijā pazīstams cilvēks pārtrauc klusēšanu un publiski izkliedz sāpi par vienā vai citā ziņā neizdevušos valsti un latviešu nespēju pārvaldīt to. Pie apvāršņa viens pēc otra parādās labu nodomu vadīti ideālisti, un viņiem seko tikpat labu nodomu spārnoti oportūnisti. Bet rezultāts lielā vairumā gadījumu ir viens un tas pats. Pēc konferences rīkotāju domām, vaina ir visu šo populistisko un konservatīvo strāvojumu nespējā attiecināt konservatīvisma nozīmīgākās mācības pašiem uz sevi un savu politisko darbību,” teikts rīkotāju paziņojumā.

Konference sāksies 25. oktobrī Latvijas Kara muzeja konferenču zālē ar četriem priekšlasījumiem. Tajos pēdējo gadu aktīvākie konservatīvisma artikulētāji dalīsies ar savu skatījumu par to, kas ir konservatīvisms. Klausītājus uzrunās filozofs Raivis Bičevskis, portāla “Telos” galvenā redaktore Agnese Irbe, “Telos” redaktors Krišjānis Lācis un tiesību zinātņu doktors Juris Rudevskis. R. Bičevskis un J.Rudevskis iepazīstinās ar pamata jēdzieniem, savukārt K. Lācis sniegs ieskatu konservatīvisma praktiskajās gaitās pēdējos gados Eiropā un citviet pasaulē. Agneses Irbes priekšlasījums “Konservatīvas partijas programma” solās dot ieskatu ideālā saturiskajā piedāvājumā, par kādu šodien būtu gatavs balsot konservatīvais vēlētājs. Priekšlasījumiem sekos paneļdiskusija, kurā piedalīsies filozofe Elvīra Šimfa, bet sarunas ar klausītāju iesaisti vadīs politologs Andis Kudors.

Otrais vakars par tēmu “Kas ir “mēs”?” plānots 28. novembrī turpat Kara muzejā. No citām nozīmīgām konferences programmā iekļautajām tēmām minamas ģimene, demogrāfija, populisms, “Nost ar sociālismu!”, ceturtā vara, konservatīvisma attiecības ar kristietību, morālā audzināšana un izglītība, Eiropas Savienība un nacionālā suverenitāte, valoda, zaļais kurss, psihiskā veselība.

Kā norāda rīkotāji, par spīti pirmā vakara dalībnieku akadēmiskajam sastāvam, konference nebūs akadēmiskas dabas un ir paredzēta iespējami plašam runātāju un klausītāju lokam. Dalību tematiskajos vakaros apstiprinājuši dažādu nozaru eksperti, politologi, filozofi, žurnālisti un politiķi.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.