Menu
 

Meistarklasē Siguldā tiekas Vidzemes novadu rokdarbnieces

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - www.sigulda.lv Foto - www.sigulda.lv

Svētdien, 3.decembrī, kultūras centrā “Siguldas devons” bija rosīga diena – tikās gan Siguldas, gan citu Vidzemes novadu lietišķo studiju dāmas, lai piedalītos projekta “Latvju raksti. Citādība 2023” radošajā meistarklasē, informē Siguldas novada pašvaldībā.

Novembra sākumā smēlušās ideju tiešsaistes lekcijās par to, kā no otrreiz pārstrādājamiem materiāliem tiek adīti, austi, šūti un citos veidos radīti mākslas darbi gan kaimiņvalstīs, gan citos kontinentos, nu rokdarbnieces tikās, lai pašas darbotos un apgūtu jaunas iemaņas. Īpaši daudz tikšanās reizē tika domāts par spilvenu, kas “Siguldas devonā” uzmanības centrā būs nākamā gada pavasarī, kad taps izstāde, noslēdzot jau otro Siguldas novada Kultūras centra realizētā projekta “Latvju raksti. Citādība” ciklu.

Idejas par to, kā uz spilvenu skatīties no dažādiem skatpunktiem, meistarklašu dalībniecēm palīdzēja rast pasniedzējas – tekstilmākslinieces Una Valtere, Šarlote Baškevica un Ilona Valaine-Blekte, kuras ar Siguldas novada lietišķajām studijām draudzība saista jau kopš zeķu darināšanas laika Latvijas Mākslas akadēmijas stendam Milānas Dizaina mesē, stāsta pašvaldībā.

Kopīgiem spēkiem tapa skaidrs, ka spilvens var būt gan mīļmantiņa un mierinājums, gan atbalsts lasīšanas un raudāšanas brīžos, tas var būt gan papardēm, gan spalvām pildīts. Bet galvenais – spilvena radīšanas process ļauj neierobežotu vaļu fantāzijai un dažādu tehniku izmantošanai!

Tikšanās reizē Siguldas, Mālpils, Mores, Lēdurgas, Līgatnes, Saulkrastu un Sarkaņu lietišķo studiju dāmas apguva arī multivīvu un saules drukas tehniku, dažādoja pieredzi par ūdenī šķīstošā flīsa auduma izmantošanas iespējām jaunu darbu radīšanai no šķietami vairs nevērtīgu audumu un dziju atgriezumiem, norāda pašvaldībā.

Radošums, dalīšanās ar domām un prasmēm ļāva iepazīties dažādu studiju dalībniecēm, un sagaidāms, ka šī nebūs vienīgā viņu tikšanās reize. Cerams, ka “Siguldas devona” meistarklasē iegūtās iemaņas dalībnieki aizvedīs līdzi uz mājām, lai tur dalītos ar citiem studiju kolēģiem un tādējādi ne vien teorētiskās zināšanas, kas ikvienam bija pieejamas tiešsaistes seminārā, bet arī praktiskās idejas sasniegtu plašu amatnieku loku, teic pašvaldības pārstāvji.

Par to ikviens varēs pārliecināties 2024.gada aprīlī, kad kultūras centrā “Siguldas devons” tiek plānota jau otra lietišķās mākslas darbu izstāde, šoreiz goda vietā ceļot spilvenu. Izstāde taps, saglabājot cieņu pret tradīciju un vienlaikus apliecinot meistaru radošumu un māku etnogrāfisko apvienot ar laikmetīgo. Izstādē piedalīties jau atkal tiks aicināti tautas lietišķās mākslas amatu pratēji no visas Latvijas.

Projekta “Latvju raksti. Citādība” mērķis ir sniegt tālākizglītības iespējas un iedvesmot tradicionālo amatu pratējus visā Latvijā, lielu uzmanību pievēršot ilgtspējībai un amata prasmju apvienošanai ar inovatīviem risinājumiem, atzīmē pašvaldībā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.