Menu
 

Tapusi videofilma "Kā top Siguldas spieķis"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto, video - Siguldas devons Foto, video - Siguldas devons

Gada sākumā klajā nākusi videofilma “Kā top Siguldas spieķis”, kas veltīta atpazīstamākajam un senākajam Siguldas simbolam. Siguldas spieķa darināšanas prasme ierakstīta Nacionālajā nemateriālā kultūras mantojuma vērtību sarakstā, tāpēc ir svarīgi šo prasmi saglabāt, dokumentēt un nodot tālāk nākamajām paaudzēm. Filmas tapšanas procesu finansiāli atbalstīja Siguldas novada pašvaldība.

Siguldas jaunieši Marta un Sebastians viesojās pie Siguldas spieķu darināšanas meistara Rolanda Pulles, par filmas tapšanu vēsta Siguldas novada Kultūras centrā "Siguldas devons". Tur viņi soli pa solim apguva visus spieķa darināšanas posmus no materiāla sagatavošanas mežā, koku vārīšanas, mizošanas, liekšanas līdz spieķa žāvēšanai, pulēšanai, ornamenta veidošanai un noslēguma apstrādei. Jauniešu acīs bija jūtams prieks un gandarījums par pašu rokām izgatavoto slaveno Siguldas spieķi.

Siguldas spieķa tapšanas gaitā klāt bija un procesu videofilmā iemūžināja radošais tandēms Liene un Mārtiņš Klišāni.

Nacionālajā nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā ir četras Siguldas novada vērtības: Siguldas spieķu darināšanas prasme, Gaujas plostnieku amata prasmes, Vidzemes lībiskā kultūrtelpa un Jostiņsegu aušana rakstainā audu ripsa tehnikā, atādina Siguldas novada Kultūras centrs.

Filma skatāma “Siguldas devons” Youtube kontā.  

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.