Menu
 

Pirmās Kormūzikas balvas piešķir korim "Kamēr…" un diriģentam Meri

  • Autors:  LETA
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Mežaparka Lielās estrādes Kokaru zālē sestdien pirmo reizi tika pasniegtas Kormūzikas balvas, aģentūru LETA informēja Dziesmu svētku biedrības valdes priekšsēdētājs Ints Teterovskis.

Pirmo Kormūzikas balvu par mūža ieguldījumu saņēma Dziesmu un deju svētku virsdiriģents un goda virsdiriģents, ilggadējs Liepājas 1.vidusskolas jauktā kora, vīru kora "Nīca", jaukto koru "Laiks" un "Līva" diriģents, Liepājas pilsētas un novada koru virsdiriģents, Kurzemes dziesmu svētku mākslinieciskais vadītājs, komponists Jēkabs Ozoliņš.

Kategorijā "Gada koris" balvu saņēma Rīgas koncertorganizācijas "Ave Sol" jauniešu koris "Kamēr…", kura mākslinieciskais vadītājs ir Jurģis Cābulis, bet diriģents - Patriks Kārlis Stepe.

Kategorijā "Gada kora vadītājs" balvu saņēma Latvijas Nacionālās operas kora, Ventspils kamerorķestra un Jelgavas kamerorķestra vadītājs Aigars Meri. Amatierkoru kustībā viņš ir iesaistīts kā SIA "Kurzemes filharmonija" jauktā kora vadītājs, Ventspils pilsētas un Ventspils novada virsdiriģents.

Kategorijā "Gada kormūzikas koncerts, uzvedums, notikums ārpus Rīgas" balvu saņēma muzikālā izrāde "Visi putni skaisti dzied". Tā ir dokumentāla līdzdalības izrāde, kuras galvenais mākslinieciskās izteiksmes līdzeklis - kordziedāšana. Izrādē profesionāli teātra mākslinieki sadarbojās ar jauniem kordziedātājiem, kuri apvienojās izrādes vajadzībām radītajā "Visu putnu korī". Izrādes dramaturģe un režisore ir Krista Burāne, komponists - Jēkabs Nīmanis, horeogrāfe - Kristīne Brīniņa, aktieri - Artūrs Čukurs, Elīza Dombrovska, Anna Klišāne, Rūta Holandere, Armands Siliņš, scenogrāfe - Pamela Butāne, "Visu putnu kora" vadītājs ir Patriks Kārlis Stepe.

Kategorijā "Gada kormūzikas koncerts, uzvedums, notikums Rīgā" balvu saņēma koncerts "Citāds citāts. Balsis x Sigma". Jauniešu kora "Balsis" repertuārā ietilpst latviešu autoru jaunrade, Latvijas, pasaules garīgā un laicīgā mūzika. Ar šo koncertu koris vēlējās paplašināt ierastā repertuāra robežas, piešķirot kora balsi skaņdarbiem, dziesmām, kas ierasti dzirdamas instrumentālā, solo, popgrupas vai džeza grupas izpildījumā, tādējādi radot tiltu starp mūzikas žanriem, to atskaņošanas veidiem, atklājot jaunu kormūzikas iespēju pasauli.

Koncerta veidošanā piedalījās režisors Juris Jonelis, komponisti Valts Pūce, Andris Sējāns, Juris Vaivods, Platons Buravickis, Emīls Rusovs, Valdis Tomsons, gaismu mākslinieks Ivars Vācers, videomākslinieks Viktors Keino, skaņu meistars Mārtiņš Porters, video meistari Sarmīte un Guntis Grosi, grupa "Sigma" un jauniešu koris "Balsis".

Kategorijā "Gada jaunrade kormūzikā" balvu saņēma Jēkabs Bernāts. Latvijas Mūzikas akadēmijas (LMA) kordiriģēšanas 3.kursa students Bernāts 18.novembrī Viļņā 3.Starptautiskajā Eduarda Balsis komponistu konkursā ieguva 1.vietu un arī Skatītāju simpātiju balvu. Bernāts ir Rīgas kamerkora "Ave Sol" dziedātājs no 2020.gada, šai pašā gadā pievērsies kormūzikas sacerēšanai, pirms tam radot nelielus instrumentālus darbus. Līdztekus pamatdarbam Rīgas kamerkorī "Ave Sol" kā dziedātājs uzstājies ar Latvijas profesionālajiem koriem - visvairāk ar Latvijas Radio kori. Darbus pasūtinājuši akadēmiskais koris "Latvija", Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, kā arī Rīgas kamerkoris "Ave Sol".

Kategorijā "Pārsteigums kormūzikā" balvu saņēma Limbažu novada Liepupes pagasta jauktais koris "Pernigele", kura mākslinieciskā vadītāja ir Arta Zunde, diriģente - Katrīna Žibala, kormeistare - Samanta Bernāte-Dzene. Koris 2024.gadā svinēs 120 gadu jubileju un ir viens no vecākajiem koriem Latvijā.

Koris savu darbību atjaunoja 1999.gadā diriģentes Zundes un kormeistares Solveigas Bokas vadībā, pieņemot arī seno Liepupes vārdu "Pernigele". Turpmāk koris piedalījies visos Dziesmu svētkos, kļūstot par labāko Limbažu apriņķī. 2018.gadā "Pernigele" izcīnīja tiesības piedalīties XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu svētku koru finālā. Koris piedalījies starptautiskos konkursos, tā dziedātāju balsis skanējušas 55.Austrālijas latviešu kultūras dienās.

Kategorijā "Gada kultūras, izglītības iestāde, kultūrvieta Rīgā" balvu saņēma Rīgas Doma kora skola (RDKS). Balvas organizētāju skatījumā, tā ieņem stabilu vietu Latvijas un Eiropas izglītības sistēmā, ar savu darbu un darba rezultātiem pierādījusi jaunā izglītības modeļa nepieciešamību un dzīvotspēju. Skolā mācās bērni un jaunieši no visas Latvijas, skolas modeli saviem bērniem izvēlas skolas absolventi un tā ir pievilcīga arī ārvalstu jauniešiem. Skolā darbojas četri kori, kurus regulāri var redzēt un dzirdēt koncertos, Dziesmusvētkos, valstiskas nozīmes pasākumos.

Kategorijā "Gada ieraksts" balvu saņēma Latvijas Radio kora ieraksts "Lūcija Garūta. Ābele". Albums tapis pētījuma un pirmreizēja "a cappella" kordziesmu kataloga izveides rezultātā, apkopojot publiski pieejamo un privāto kolekciju materiālus. Albumā "Ābele" iekļautas gan pazīstamākās Garūtas "a cappella" kordziesmas, gan vairāku līdz šim neizdotu skaņdarbu pirmreizējie ieskaņojumi. Albumā "Ābele" Latvijas Radio koris diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā ieskaņojis 21 "a cappella" kordziesmu jauktajam korim. Albuma tituldziesma "Ābele" ar Alfrēda Krūkļa tekstu ir viena no zināmākajām Garūtas kordziesmām.

Kormūzikas balva ir vienīgais apbalvojums Latvijā, kura mērķis ir izcelt izcilākos sasniegumus kormūzikas nozarē, jaunradē, kā arī pedagoģiskajā darbā 2023.gadā. Pirmajai Kormūzikas balvai bija pieteikti 116 pretendenti deviņās nominācijās. Balvas deviņām nominācijām pieteiktos 116 pretendentus vērtēja īpaši izveidota žūrija piecu nozares profesionāļu sastāvā - diriģenti Andris Veismanis, Ainārs Rubiķis, Jānis Ozols, muzikologs Orests Silabriedis un komponiste Selga Mence.

Balva iecerēta kā ikgadējs notikums. Katras nominācijas uzvarētājs saņems tēlnieka Oskara Mikāna bronzā veidoto balvu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.