Menu
 

Foto: Siguldā atklāta Lienes Gustas izstāde "Meža epifānijas"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Ginta Zīverte Foto - Ginta Zīverte

7.februārī – tieši mākslinieces 33. dzimšanas dienā – Siguldas Jaunajā pilī tika atklāta gleznotājas Lienes Gustas pirmā lielā personālizstāde “Meža epifānijas”.

“Sengrieķu vārds epifānija apzīmē uzplaiksnījumu, atklāsmi jeb mirkli, kas ļauj ierasto pēkšņi ieraudzīt citādu – un Lienes gleznas kā nejauši izlauzies gaismas stars ļauj ieskatīties tieši acīs lapsai, staltbriedim vai vilkam, izgaismojot meža noslēpumaino pasauli. Varbūt pat katra no tām ir kā maza epifānija. Un ne tikai meža, bet arī pļavas un dārza epifānijas, kas ļauj ieraudzīt puķes dvēseli, bites spārna smalkumu un zirga silto purnu,” teikts izstādes anotācijā.

Izstādē apskatāmas krāšņas eļļas gleznas, visas tapušas 2023.gadā, un kolekcijas kodols ir meža iemītnieku portreti, vēsta Kultūras centrā “Siguldas devons”. Aizraušanās ar mežu Lienei sākās 2022. gadā, kad nāca interesants izaicinājums – gleznot savvaļas putnus 2023. gada kalendāram. Uzgleznot putnus tā, lai tie būtu atpazīstami, bet neatgādinātu sausas ornitoloģijas ceļveža ilustrācijas, bija liels un laikietilpīgs darbs. Un putni gleznās atlaidās tik dzīvīgi, ka Lienei tika uzticēts arī nākamais kalendārs – ar lielajiem meža iemītniekiem.

Arī Lienei šīs gleznas bija atklāsmes, un tagad viņa pati uz dzīvo dabu raugās citām acīm. “Jo vairāk gleznoju dabu, jo biežāk, vienkārši ieraugot kādu augu vai dzīvnieku, jau redzu, kā to gleznotu. Kādas būtu proporcijas un detaļas, kā es klātu krāsu slāņus un kādi būtu darba noslēguma triepieni, pēc kuru uzklāšanas dzīvnieks vai augs gleznā atdzīvojas – skropstas, ūsas, smalkās spalviņas, kas iemirdzas saules gaismā, vai auga dzīslojums,” atzīstas māksliniece. 

Liene Gusta ieguvusi maģistra grādu Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļā, bet pirms Mākslas akadēmijas labi profesionālie pamati ielikti Alūksnes Mākslas skolā un Rīgas Dizaina mākslas vidusskolā.  Māksliniece dzimusi Alūksnē, un augusi Jaunlaicenē, dzīvības pilnos laukos ar skaistu Alūksnes augstienes dabu. Taču tagad jaunā gleznotāja ir siguldiete un dzīvo Siguldas novadā. 

Izstāde “Meža epifānijas” apskatāma līdz 31. martam un izstādes apmeklējums iekļauts Siguldas Jaunās pils apmeklējuma cenā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.