Menu
 

Mākslu skolā "Baltais flīģelis" atklās dubultizstādi "Portreti un citi radījumi"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Attēls - www.sigulda.lv Attēls - www.sigulda.lv

No 14.februāra līdz 11.aprīlim Siguldas mākslu skolas “Baltais flīģelis” Izstāžu telpā būs skatāma dubultizstāde “Portreti un citi radījumi”, kurā būs eksponēti tekstilmākslinieces Līvas Kaprāles filca darbi un Asnates Blankveinas leļļu ekspozīcija. Izstādes atklāšana norisināsies trešdien, 14.februārī, plkst.17.20, informē Siguldas novada pašvaldībā.

Tekstilmāksliniece Līva Kaprāle specializējās filcēšanas tehnikā. Filcējums, kam tradicionāli lemts būt blīvam un biezam, tiek transformēts smalkās, plānās putekļveidīgās gleznās. Tekstildarbu radīšanas procesu Līva Kaprāle izjūt kā akvareļglezniecību. Tā ir kā toņu jaukšana un daudzkārtaina uzklāšana, kuras rezultātu ne vienmēr var pilnībā paredzēt, bet tieši šis reizēm klātesošais pārsteiguma mirklis ir daļa no mākslinieciskās radīšanas pievilcīgā brīnuma. Iespējams, ka darbā ar pašportretu izpaužas sava daļa narcicisma, bet reizē tajā ir iespējama pilnīga visatļautība un brīvība tajās apzinātajās un neapzinātajās robežās, ko cilvēks pats sev veido. Cilvēka tēla pašizteiksme un emociju atainojums tiek skatīts ciešā mijiedarbībā ar dabas motīvu un stihiju atainojumu.

Iepazīstot Asnates darbus, rodas iespaids, ka katrs no darbiem zināmā mērā atspoguļo pašu autori, norāda pašvaldībā. Dzīvnieki nav radīti tikai tāpat vien, tajos ir ietverta interese par dažāda veida dzīvajām būtnēm, to savstarpējo saspēli, kas manāma sevišķi dažu darbu harmoniskajā saskarē, kā arī saistībā ar cilvēku. Tiek atspoguļots paradokss par to, ka dzīvnieks, kam bieži dabā ir piešķirta, piemēram, plēsēja loma, patiesībā var būt maigs un sargājams. Un prātā nāk arī jautājums par to, vai cilvēks, kas ne reizi vien tiecas būt pārāks par citām dzīvajam būtnēm, tāds patiešām ir. Līdz ar to jāsaka, ka mākslinieces veidotie tēli, kas sākumā šķiet kā pavisam vienkārši, jauki un mīksti dzīvnieciņi, patiesībā ļauj ieslīgt arī nopietnās pārdomās par apkārtējo pasauli un tajā kopīgi eksistējošām dzīvajām būtnēm.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.