Menu
 

Foto: Porcelāna trauku torņi Kristīnes Nuķes-Panteļejevas izstādē "Zemenītes sniegā" Apriņķis.lv

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Svētdien Siguldā atklāta mākslinieces Kristīnes Nuķes-Panteļejevas izstāde “Zemenītes sniegā”. Pieci skulpturāli lielformāta objekti, kas veidoti no cietušiem traukiem, paceļas kā monumentāli porcelāna torņi Kultūras centra “Siguldas devons” izstāžu zālē. Līdzās arī apgleznoti trauki, kuriem Kristīnes gleznojumi devuši otro dzīvi, jo visi bijuši “ar defektiem”. Visam caurvijas dabas sistēmu un struktūru motīvs, kas iedvesmojis mākslinieci, vēsta Kultūras centrā.

Veidojot izstādi “Zemenītes sniegā”, sākot no idejas koncepcijas līdz izvēlētajiem materiāliem, māksliniece Kristīne Nuķe-Panteļejeva ļaujas piedzīvojumam. Cietušo trauku izvēle objektu veidošanā  un “ne visai perfektu” trauku apgleznošana nav nejauša. Tas atkal ir stāsts par spēju ieraudzīt potenciālu lietās, kas ir zaudējušas savu pirmatnējo spožumu.
“Šajā izstādē es veidoju dialogu ar piedzīvoto pieredzi. Vizualizējot šīs divas galējības, viens ir manis attēlotais ģeometriskais zīmējums un otrs ir nepārprotami tiešie tēli, kas atspoguļojas gleznojumos. Es tēlaini tās dēvēju par micēliju, jo, kad mēs sēņojam mēs redzam tikai vienu vai dažas bariņā izlīdušās sēnes, bet zem sūnām ir sarežģīta dabas veidota sistēma,” par izstādi stāsta Kristīne.

“Šī struktūra tiek izmantota gan apgleznojumos, gan objektu pamatformās. Tas ir elements, kas transformēts caur manu to personīgo pieredzes prizmu. Jebkura darba radīšanu savā mākslā man ir kā meditatīvs process, dialogs pašai ar sevi, par kaut ko pieredzētu. Šoreiz tas ir par brīnumiem, spēju lietās saskatīt ko vairāk nekā pēc vispusīga skatiena mums šķiet.”

Izstādes tapšanā “Zero waste” princips, jo jebkura tasīte vai krūzīte, kas bijusi traumēta, nu, ir atradusi vietu objektos vai arī ieguvusi jaunu tēlu ar Kristīnes gleznojumiem. “Stāsts vēl ir par to, ka es nemeklēju vieglo ceļu. Paņemt jaunas flīzes un noflīzēt perfekti vai tīru audeklu vai perfektu trauku, lai smuki sagleznotu. Turpretī es izvēlos kaut ko, kas savu dzīvi jau ir nodzīvojis, lai dotu tam otru. Un atkal saskatītu to kaut ko. Ka tie melnie punkti, kas to šķīvi padarīja dzīvi beigušu, ir tas, kas labi iekļaujas uzgleznotā tauriņa spārna faktūrā. Lietas, kas ir bijušas kā nebūtības daļa ar to citu skatījumu var atdzimt kā fēnikss  no pelniem.”

Izstāde “Zemenītes sniegā” bez maksas apskatāma kultūras un mākslas telpā “Siguldas devons” līdz 20. aprīlim.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.