Menu
 

Izskanējusi Lībiešu mantojuma diena, tostarp Siguldas novadā un Salaspilī

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Uldis Sedols, Harijs Pelle, Līvija Gridjuško Foto - Uldis Sedols, Harijs Pelle, Līvija Gridjuško

24.martā ar dažādiem pasākumiem visā Latvijā, tostarp Siguldas un Salaspils novadā, izskanējusi šī gada Lībiešu mantojuma diena. Godinot lībiešus, pār Gaujas tiltu Siguldā izkārti lībiešu karogi, kas Siguldas novada iedzīvotājus un viesus priecēs līdz aprīļa beigām, informē Siguldas novada Kultūras centra kultūrvides mantojuma speciāliste Līvija Gridjuško.

Lēdurgas pagastā, kas piederīgs Vidzemes lībiskajai kultūrtelpai, Lībiešu mantojuma dienā agri no rīta notika putnu modināšana. Apmeklētāji, tostarp Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Linards Kumskis, kopā ar folkloras kopu “Putni” devās pie Mudurgas upītes, lai tekošā ūdenī mazgātu mutes, dziedātu dziesmas, ietu rotaļās un ieklausītos putnu balsīs, kas sāka čivināt jau kādu brīdi pirms saules lēkta, sagaidītu sauli, šūpotos izrotātajās šūpolēs, iesaistītos raibi raibo olu kaujās, teic L.Gridjuško.


Lībiešu mantojuma diena Lēdurgas pagastā.

Putnu modināšana notika arī Salaspilī - Daugavas krastā pie piemiņas zīmes lībiešu virsaitim Ako, liecina informācija vietnē libiesugads.lv. Putnu modināšana ir sens lībiešu rituāls, kas tradicionāli noticis pavasara saulgriežu rītā vai Lieldienu pirmajā svētku rītā, kad tika dziedāta putnu modināšanas dziesma “Tšītšōrlinkizt”, kurai piemita buramvārdu raksturs. Lībieši ticēja, ka putni rudenī neaizlido prom, bet gan pārlaiž ziemu, gulēdami kādā slēpnī, piemēram, upes dibenā vai ezera un jūras krastā, un pavasarī tie jāmodina, lai ceļas augšā. Modināšanas rituālam bija arī citi motīvi: izlūgties zvejas laimi, pieburt meitu vai puisi. Ejot pie jūras, ņēma līdzi arī ziedojumu jūras mātei – kādu drusku no svētku ēdieniem un dzērieniem, stāsta jauktais koris "Lōja".


Putnu modināšana Salaspilī.

Par tradīciju ir kļuvusi Lībiešu mantojuma dienas atzīmēšana Igaunijas–Latvijas robežpunktā. Arī šogad šeit satikās Vidzemes lībiskās kultūrtelpas pašvaldību pārstāvji – Siguldas novada pašvaldības priekšsēdētājs L.Kumskis, Hēdemēstes rajona vadītāja Külliki Kiiver un Limbažu novada pašvaldības priekšsēdētāja vietnieks Māris Beļaunieks. Ar pateicības un veselības novēlējumiem pasākuma dalībniekus stiprināja UNESCO Latvijas Nacionālā komisijas ģenerālsekretāre Baiba Moļņika. Spēku, enerģiju, možu garu vēlēja Vidzemes lībiskās kultūrtelpas vadītāja Lolita Ozoliņa, vēsta L.Gridjuško.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.