Menu
 

Diriģēšana ir Mārtiņa Klišāna veselīgais ieradums Apriņķis.lv

  • Autors:  "Kodols"
Foto - no privātā arhīva Foto - no privātā arhīva

3.maijā Rīgas Domā uzstāsies Kopenhāgenas Karaliskais zēnu koris un Rīgas Doma zēnu koris. Koncerta diriģenti būs Karstens Seijers-Hansens un Mārtiņš Klišāns. Kopā ar koriem koncertā piedalīsies arī izcili solisti – mecosporāns Kristīne Muldersa, tenors Torstens Nilsens, ērģelnieki Marks Baumans un Aigars Reinis.

Kopenhāgenas Karaliskais zēnu koris šogad svin 100 gadu jubileju – 1924. gadā to dibināja Mogenss Vēldike. Koris uzstājas ne tikai Dānijā, bet arī koncerttūrēs visā pasaulē. Kopš 2020. gada tā mākslinieciskais vadītājs ir Karstens Seijers-Hansens, viņš ir arī pedagogs Karaliskajā Mūzikas akadēmijā un godalgotās vokālās grupas “Concert Clemens” mākslinieciskais vadītājs. Kopenhāgenas Karaliskais zēnu koris ir saistīts gan ar Kopenhāgenas katedrāli jeb Svētās Dievmātes baznīcu, gan ar Kopenhāgenas pašvaldības vokālo skolu – Svētās Annas ģimnāziju, kur audzēkņi apgūst profesionālu dziedāšanu.

Rīgas Doma zēnu koris dibināts 1950. gadā; tas regulāri koncertē ne tikai Latvijas lielākajās koncertzālēs un baznīcās, bet arī daudzās jo daudzās pasaules valstīs. Rīgas Doma zēnu kora devums ir novērtēts ar vairākām Lielās mūzikas balvas nominācijām. Klajā nākuši 22 Rīgas Doma zēnu kora ieraksti kompaktdiska formātā. Kopš 1998. gada kora diriģents un mākslinieciskais vadītājs ir Mārtiņš Klišāns.

3.maija koncerta programmā klausītājiem būs iespēja dzirdēt Morisa Diriflē “Rekviēmu”, kā arī Ērika Ešenvalda, Valdemara Olena, Svenda Simona Šulca, Poula Šīrbeka, Jāņa Ķirša, Džona Tavenera, Arvo Perta, Urmasa Sisaka un Raimonda Tigula skaņdarbus.

Kas ir ekstrēmākais, ko dzīvē esat darījis?
Ekstrēmas nodarbes nav mana stihija. Nav, ar ko palielīties.

Viens no aizkustinošākajiem brīžiem dzīvē?
Bērnu dzimšana.

Kas jūs iedvesmo darbam?
Mūzika.

Jūsu veselīgie ieradumi?
Diriģēšana.

Jūsu kaitīgie ieradumi?
TV.

Vērtīgākā atziņa, ko dzīves laikā esat guvis?
Ceru, ka kādu laiku vēl dzīvošu. Atziņas vēl atnāks.

Grāmata vai filma, ko ieteiktu citiem?
Remarka “Trīs draugi”.

Kādu mūziku klausāties?
Dažādu, pēc noskaņojuma.

Jūsu neprātīgākais spontānais pirkums?
Virtuālās brilles dēlam.

Vieta un laiks, kurā gribētu dzīvot.
Latvija, XXV gadsimts.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.