Menu
 

Brīvdabas muzejā aicina uz ziemas saulgriežu svinībām

  • Autors:  Apriņķis.lv
Brīvdabas muzejā aicina uz ziemas saulgriežu svinībām Publicitātes foto

Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs sestdien, 22. decembrī, no plkst. 13.00 līdz 17.00 aicina uz ziemas saulgriežu svinībām un Bluķa vakaru. Gada īsāko dienu un garāko nakti atzīmēs ar tradicionālo bluķa vilkšanu un maskoto gājienu, skanīgām rotaļām kopā ar folkloras kopām, ziemīgām darbnīcām un gardumiem, kā arī amatnieku un mājražotāju tirdziņu.

Ziemas saulgrieži jeb Bluķa vakars iezīmē pārmaiņas dabas ritējumā un senatnē, lai atvairītu tumsu, aukstumu un pērnā gada neveiksmes, sliktos darbus un domas, šajā dienā no vienas sētas uz otru tika velts lielais bluķis, kuru ceļa beigās sadedzināja, simbolizējot jauna saules gada sākumu un pašu sauli, informē brīvdabas muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste Harita Maniņa.



Arī brīvdabas muzejā ziemas saulgriežos atgriezīsies pie senajiem ticējumiem un paražām. Svinības sāksies plkst. 13.00 ar iešanu rotaļās un bluķa vilkšanu no galvenās muzeja ieejas līdz Kurzemes sētai kopā ar folkloras kopu “Zvīgzna”, bet plkst. 14.30 tiks atvairītas pērnās nedienas un apmeklētāji varēs ļauties masku spēlēm folkloras kopas “Kokle” pavadībā. Lai bluķa vilkšana un maskoto gājiens izdotos, muzejā būs iespējams piedalīties maskošanās darbnīcās un piemeklēt sev tīkamāko svētku ietērpu “Priedes kroga” stadulā. 

Kā stāsta muzeja pārstāve, ziemas saulgriežu svinības mazajiem un lielajiem viesiem piedāvās arī citas sezonālas darbnīcas, piemēram, sveču liešanu Nidas dūmistabā, salmu rotājumu veidošanu Kurzemes mājā un smaržīgi kraukšķīgo piparkūku cepšanu Hernhūtiešu saiešanas namā. Svētkos būs iespēja arī liet laimes īstā smēdē, doties izjādē zirdziņa mugurā, iepirkties Ziemassvētku tirdziņā un baudīt ziemīgus un tradicionālus gardumus “Priedes krogā”.

“Ja pūkainais sniedziņš turpinās priecēt arī pasākuma dienā, aicinām lielus un mazus ņemt līdzi arī ragaviņas. Svinētājiem bez papildu maksas būs iespējams arī apmeklēt izstādi “Muzeja ieguvumi 2018” muzeja Izstāžu zālē,” norāda H. Maniņa.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.