Menu
 

Foto: Ikšķilē aizvadīta tikšanās ar gleznotāju Džemmu Skulmi

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto: Ikšķilē aizvadīta tikšanās ar gleznotāju Džemmu Skulmi Foto: www.ikskile.lv

16. decembrī Ikšķiles tautas namā sirsnīgā atmosfērā notika tikšanās ar vienu no Latvijas mākslas simboliem – gleznotāju Džemmu Skulmi. Pasākuma ieskaņā Kultūras pārvaldes vadītāja Dace Jansone norādīja: "Mēs ļoti ilgi gaidījām šo dienu. Ir laiks, kad mēs saņemam daudz dāvanu, un šī tikšanās ir vislielākā. Mums jābūt ārkārtīgi laimīgiem, ka mēs dzīvojam vienā laikmetā ar Džemmu Skulmi." Arī Lauma Palmbaha, kurai pateicoties šī tikšanās notika, uzrunāja klātesošos, informē Ikšķiles novada pašvaldībā.

Tikšanos vadīja Ingrīda Burāne, kura uzsvēra: Džemmai Skulmei piemīt neiedomājams viedums un spēks, kas izpaužas viņas simboliskajos darbos. "Savā mākslā viņa ir iecentrējusi mūsu dvēseli glezniecībā – mūsu tautas dvēseli, jo nav mākslai lielāka spēka, lielākas skaidrības un patiesībā arī uzdevuma, kā atkopt tautai viņas dvēseli. Tautai savukārt ir jāatbalsta, jāsaprot mākslinieki, jo viņu darbi un domas vienmēr ir vērtīgākas, stabilākas un vajadzīgākas, tās ir tālredzīgākas, uz gaismu vedošas. Džemma ir devusi gaismu caur saprašanu," sacīja I. Burāne.

"Ja Tu ar mākslu vari paplest cilvēkam domu gaitu, tas ir, parādīt, ka var domāt arī citādi, tad tā ir zināmā mērā uzvara," par mākslas būtību un saviem darbiem tikšanās laikā stāstīja Dž. Skulme. Māksliniece dalījās arī savās krāsas izjūtās jeb, kā viņa pati izteicās, "krāsas garšās mākslas radīšanas laikā". "Tīri abstraktā spēle ar krāsām ir tik garšīga!" ar sajūsmu atklāja gleznotāja. Tieši tāpat kā pavārs virtuvē darbojas ar produktiem un garšām, tā arī māksliniekam ir interesanti vērot, kā krāsa notiek, kad tā ir dialogā ar viņu, kad tā darbojas un dara to, ko mākslinieks vēlas.

Dž. Skulmes darbos var sajust ne tikai dabas klātbūtni, bet arī latviskās vērtības un vēsturi. Māksliniece savos darbos neizvairās stāstīt par sabiedrībai un valstij aktuālām tēmām, atklājot skaudro pasaules skatījumu, vēsta pašvaldībā.

Tikšanās noslēgumā māksliniece atbildēja uz jautājumiem, kā arī tika demonstrēta filma par Džemmu Skulmi. Viņas mākslas darbi apskatāmi Ikšķiles tautas namā līdz 19. decembrim.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.