Menu
 

Foto: Sadalīti "Zelta mikrofoni". Balvu par Gada albumu saņem "Instrumenti", par mūža ieguldījumu – Mārtiņš Brauns

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto: Sadalīti "Zelta mikrofoni". Balvu par Gada albumu saņem "Instrumenti", par mūža ieguldījumu – Mārtiņš Brauns Foto - LETA un Jānis Spigovskis

Otrdienas vakarā Dailes teātrī jau 23.reizi tika pasniegtas Latvijas mūzikas ierakstu Gada balva “Zelta mikrofons”.  Par gada labāko mūzikas albumu žūrija atzina grupas “Instrumenti” CD “Atkala”, kas uzvarēja arī kategorijā “Labākais popmūzikas albums”. Savukārt par mūža ieguldījumu balvu saņēma garkalnietis komponists Mārtiņš Brauns, un šis mirklis kļuva par vienu no divām vakara kulminācijām.

Krāšņo ceremoniju vadīja Mārtiņš Daugulis un Kaspars Breidaks, turklāt abu vadītāju improvizācijas ik pa brīdim zālē izsauca smieklu šaltis un atzinības saucienus.

Savā pateicības runā komponists M.Brauns pauda, ka jūtas aizkustināts un samulsis, piebilstot, ka vēl nejūtas tik vecs, lai saņemtu šādu balvu, un pajokoja, ka viņa īstais ieguldījums latviešu mūzikā tikai vēl sākas. Savukārt pēc tam četri Dziesmu svētku virsdiriģenti – Ivars Cinkuss, Kaspars Ādamsons, Mārtiņš Klišāns un Ints Teterovskis – un skatītāju kopkoris vienojās Mārtiņa Brauna dziesmā “Saule, Pērkons, Daugava”, savukārt pats gaviļnieks sēdās pie klavierēm.

Jāpiebilst, ka Mārtiņš Brauns šajā vakarā tika vēl pie viena “Zelta mikrofona”, jo par labāko akadēmiskās mūzikas albumu tika atzīts Latvijas radio kora, Sigvarda Kļavas un Mārtiņa Brauna ierakstītais CD “Mārtiņš Brauns. Daugava”. Radio kora pārstāvji, saņemot balvu, atzina, ka albuma ieraksta process bijis ļoti aizraujošs un interesants: “Katrs Mārtiņa smaids, acs piemiedziens, grimase, pat ķērciens bija kaut kas īpašs. Prieks, ka šis process ir rezultējies ar balvu!”

Īpašs mirklis šajā vakarā bija grupas “The Hobos” un draugu kora (Vilnis Krieviņš, Mārtiņš Burkevics, Ainars Virga, Renārs Kaupers, Normunds Rutulis, Arnis Raščinskis) izpildītā dziesma “Walk All Night”, kas bija veltījums 2016.gada sākumā smagā autoavārijā cietušajam dziedātājam Rolandam Ūdrim-Balodim. Šo brīdi klātienē izbaudīja arī pats mūziķis, kurš uz dziesmas izpildīšanas laiku tika ievests zālē, savukārt pēc dziesmas, kas izpelnījās klātesošo ovācijas, tika sveikts ar ilgiem aplausiem un laba vēlējumiem.

Krāšņajā ceremonijā divas balvas saņēma arī grupa “Prāta vētra”: kategorijā “Labākais videoklips” par video dziesmai “Ogles”, kā arī kategorijā “Labākais koncertieraksts” par turnejas "Skārda bungu tūre" Mežaparka koncerta ierakstu 2018. gada vasarā.

Par labāko hiphopa albumu “Neona pilsēta” balvu saņēma reperis Ozols, bet kopā ar Donu iedziedātā dziesma “Salauzta sirds” ieguva divas balvas – kategorijās “Gada radiohits” un “Gada labākā dziesma”.

Pie balvas kategorijā “Labākais alternatīvās vai indie mūzikas albums” tika pērn daudz apspriestā dziedātāja Evija Vēbere par CD “Sirdsbūt”, turklāt pati balvas pasniegšana izvērtās ļoti interesanta, jo sveikt jauno dziedātāju bija uzticēts dziedātājai Olgai Rajeckai. Atgādināsim, ka pagājušā gada 19.novembrī koncertā “Mīlestība 18+” Evija izpildīja Olgas reiz dziedāto “Svētku dienu”, izpelnoties plašas diskusijas. Tiesa, ceremonijā abas dziedātājas sirsnīgi apskāvās, taču, šķiet, Evija par balvu bija tik pārsteigta, ka pateicības runā neko daudz vairāk par “Wow!” un “Paldies!” pateikt nespēja.

Grupas “Polifauna” albums “You Look Like a Lost Soul” uzvarēja kategorijā “Labākā debija”.

Kategorijā “Instrumentālās vai starpžanru mūzikas albums” balvu saņēma komponista Riharda Zaļupes CD “The Pagan King” – mūzika Aigara Graubas un Andreja Ēķa filmai “Nameja gredzens”. Komponists atklāja, ka viņa komponētā mūzika divās latviešu filmās būs dzirdama arī šogad – gan režisora Gata Šmita filmā “1906”, kas uz ekrāniem iznāks martā, gan Andreja Ēķa filmai “Klases salidojums”, kuras pirmizrāde notiks jau šonedēļ. “Pēc “Nameja gredzena” sapratu, ka vēlos būt tieši filmu mūzikas komponists, un tā nu pamazām šo sapni īstenoju,” piebilda R. Zaļupe.

Ar košiem priekšnesumiem “Zelta mikrofona” ceremoniju papildināja grupa “Very Cool People” kopā ar reperiem Edavārdi, Ansi un dziedātāju Kristīni Prauliņu, kopīgā priekšnesumā uz Dailes teātra skatuves kāpa Latvijas labākie ģitāristi Kaspars Zemītis, Aivars Hermanis, Mārcis Auziņš, Jānis Ruņģis un Gints Smukais, jaunas dziesmas atskaņoja Aija Andrejeva, Reinis Sējāns, Intars Busulis un šova “X Faktors” dalībnieki. Ar muzikāliem priekšnesumiem uzstājās arī “The Sound Poets”, Dons ar Ozolu, “Musiqq”, “Dagamba”, “Polifauna” un “Crazy Dolls”.

Par gada labāko mūzikas albumu žūrija atzina grupas “Instrumenti” CD “Atkala”

Latvijas mūzikas ierakstu Gada balvas ieguvēji visās kategorijās:

Akadēmiskās mūzikas albums

“Mārtiņš Brauns. Daugava” – Latvijas Radio koris, Sigvards Kļava, Mārtiņš Brauns

Izdevējs: SKANI

Alternatīvās vai indie mūzikas albums

“Sirdsbūt” – Evija Vēbere

Izdevējs: Pašizdots

Mūzikas albums bērniem

“Vilkam tāda dvēselīt'” – 12 Latvijas bērnu vokālie ansambļi un Roberta Kumsāre, Eremijs Sējāns, Andris Sējāns

Izdevējs: “Musica Baltica”

Džeza, blūza vai soul mūzikas albums

“Baltic” – “Auziņš. Čudars. Arutyunyan”

Elektroniskās vai deju mūzikas albums

“Eight” – “Brimstone”

Izdevējs: "Brimstone Records"

Hiphopa mūzikas albums

“Neona Pilsēta” – Ozols

Izdevējs: SIA “Urban Clothing”

Instrumentālās vai starpžanru mūzikas albums

Rihards Zaļupe “The Pagan King” – dažādi izpildītāji

Izdevējs: “GreenRiver Music”

Popmūzikas albums

“Atkala” – “Instrumenti”

Izdevējs: “Instrumenti”

Roka vai metāla mūzikas albums

“Posts” – “Velns Viņu Zina”

Izdevējs: “Grautiņa ieraksti”

Šlāgera vai kantrī mūzikas albums

“No visa galva griežas” – “Crazy Dolls”

Izdevējs: "Crazy Dolls"

Tautas vai pasaules mūzikas albums

“Tautumeitas” – “Tautumeitas”

Izdevējs: “Onair Studios”

Dziesma

“Salauzta sirds” – Dons, Ozols

Izdevējs: “DONSMusic”

Debija

“You Look Like a Lost Soul” – “Polifauna”

Izdevējs: Yadda Yadda Records

Videoklips

“Ogles” – “Prāta vētra”

Izdevējs: “Prāta vētras Skaņu ierakstu kompānija”

Koncertieraksta video

“Skārda bungu tūre. Koncerts Mežaparkā. Prāta vētra”

Izdevējs: “Prāta vētras Skaņu ierakstu kompānija”

“Origo” Zelta dziesma

“Zemes stunda” – ansis, pied. Kristīne Pāže

Radio hīts

“Salauzta sirds” – Dons, Ozols

Izdevējs: “DONSMusic”

Gada albums

“Atkala” – “Instrumenti”

Izdevējs: “Instrumenti”

Mūža ieguldījums Latvijas mūzikas attīstībā:

Mārtiņš Brauns

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.