Menu
 

Ar plašu pasākumu programmu priecēs eksperimentālā kino festivāls "Process"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Publicitātes foto Publicitātes foto

Piedāvājot plašu starptautisku programmu ar filmu skatēm, kino performancēm, lekcijām, diskusijām un citiem notikumiem, no 20. līdz 24. martam Rīgā trešo reizi notiks eksperimentālā kino festivāls “Process”, ko rīko biedrība “Baltic Analog Lab”.

Festivāls veltīts analogajam eksperimentālajam kino – tajā rādītie darbi filmēti uz "Super" 8 mm, 16 mm un citu formātu kinolentes, kas joprojām un aizvien aktīvāk tiek izmantota dažādu neatkarīgu kā individuāli, tā kolektīvos strādājošu kino veidotāju praksē. Šī gada festivāla tēma ir “Dabas parādības”, ļaujot runāt par dažādiem  jautājumiem saistībā ar pasaules uztveres daudzveidību, par tuvošanās iespēju atšķirīgām pieredzēm, par cilvēku attiecībām ar to, ko pieņemts dēvēt par sevi, dabu un tehnoloģijām, informē festivāla organizatoru pārstāve Lāsma Bērtule.

Šogad “Process” piedāvās piecas filmu programmas, kurās būs skatāmas gan dažādu pasaules autoru pēdējos gados veidoti darbi, kas atlasīti no festivālam iesūtītajām filmām, gan īpaši kūrētas programmas. Filmu programmā “Par maņu jautājumu” atlasītas filmas, kuras vieno interese par kino kā redzes, dzirdes un jebkuru citu maņu mašīnu. Programmu veidojis franču filmdaris un eksperimentālā kino izplatīšanas platformas “Light Cone” vadītājs Emanuels Lefrāns, kurš festivālā piedalīsies arī ar savu filmu izlasi.

Lāsmas Bērtules veidotā filmu programma “Par sugu sastapšanos” piedāvās filmas, kas dažādos veidos tiecas izkļūt ārpus cilvēka pieredzē sakņota skatījuma, dodoties sarunā ar citām būtnēm un lietām. Bet programmā “Par lietu laiku”, kuru veidojusi britu eksperimentālā kino teorētiķe un kuratore Kima Noulza, būs redzamas filmas, kuru centrā ir laiks kā viena no noslēpumainākajām un kino allaž klātesošajām dabas parādībām. Ievas Balodes kūrētajā programmā būs iespēja redzēt Baltijas analogā, eksperimentālā kino jaunumus, savukārt Jāņa Putniņa vadītajā retrospekcijas programmā – iepazīties ar amerikāņu datoranimācijas pionieru Džeimsa un Džona Vitniju darbiem, stāsta organizatoru pārstāve.

Arī šogad “Process” piedāvās paplašinātā jeb dzīvā kino performanču programmu “Process Expanded”, kurā uzaicinātie mākslinieki savus darbus izpildīs, mijiedarbojoties ar kino projektoru, gaismu, telpu un skaņu. Ar audiovizuālām performancēm uzstāsies mākslinieki Brita Al-Busultana (Somija), Estere Urlusa (Nīderlande), Nana Vanga (Ķīna/Nīderlande) un Mareks Plučeņiks (Polija/Somija).

“Procesu” ievadīs 16 mm kino darbnīca ar pieredzējušo Roterdamas eksperimentālā kino laboratorijas “Filmwerkplaats” vadītāju Esteri Urlusu, kurā tiks pētītas alternatīvas filmas emulsijas izgatavošanas tehnikas un iespējas. Darbnīcas rezultāti būs skatāmi festivāla atklāšanas vakarā 20. martā LKA Nacionālajā filmu skolā, piedaloties Esterei Urlusai, “Baltic Analog Lab” un teksta grupai “Orbīta”. Savukārt festivāla noslēgumā 24. martā kinoteātrī “Kino Bize” būs skatāma franču filmdara, Parīzes kino laboratorijas “L’Abominable” dalībnieka Gijoma Mazluma veidotā 20. gadsimta radikālajiem dzejniekiem un domātājiem veltītā eksperimentālā dokumentālā filma “Liels troksnis”, vēsta L. Bērtule.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.