Menu
 

Režisors: "Toska" Siguldas Opermūzikas svētkos būs politiska krimināldrāma, nevis melodrāma Apriņķis.lv

  • Autors:  LETA
Diriģents Atvars Lakstīgala, Rīgas Latviešu biedrības priekšsēdētājs Guntis Gailītis, AS "RERE" grupa valdes priekšsēdētājs Guntis Āboltiņš - Āboliņš, Siguldas novada domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics, soprāns Maija Kovaļevska, idejas autors un organizētājs Dainis Kalns, sceonogrāfs Aigars Ozoliņš un kostīmu māksliniece Ieva Kundziņa piedalās preses konferencē, kurā informē par Siguldas Opermūzikas svētkiem. Foto - LETA Diriģents Atvars Lakstīgala, Rīgas Latviešu biedrības priekšsēdētājs Guntis Gailītis, AS "RERE" grupa valdes priekšsēdētājs Guntis Āboltiņš - Āboliņš, Siguldas novada domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics, soprāns Maija Kovaļevska, idejas autors un organizētājs Dainis Kalns, sceonogrāfs Aigars Ozoliņš un kostīmu māksliniece Ieva Kundziņa piedalās preses konferencē, kurā informē par Siguldas Opermūzikas svētkiem. Foto - LETA

Siguldas Opermūzikas svētku centrālais notikums, opera "Toska", nebūs melodrāma, bet gan politiska rakstura krimināldrāma, kurā figurēs mīlestība, kaislības un nodevība, jūlijā gaidāmo operas uzvedumu preses konferencē aprakstīja režisors Guntis Gailītis.

Režisors norādīja, ka vēlas iestudējumā panākt "masu efektu", kurā tiktu izgaismots 19.gadsimta politiskais saspīlējums Romā. "Parasti operās tiek ignorēti blakus apstākļi. Šī ir nevis melodrāma, bet gan politiska krimināldrāma. Attiecības veido 1800.gads - cīņa starp monarhiem un republikāņiem, un tas, kā mākslinieks ir pa vidu šiem abiem spēkiem. Operā nav tikai trīs galvenie varoņi, bet gan divi sabiedrības bloki - monarhi un republikāņi. Svarīgi, kā vēl atrisināsim finālu un citas lietas," sacīja Gailītis.

Iestudējuma galvenās lomas interpretētāja Maija Kovaļevska preses konferencē sacīja, ka viņai šo lomu vairākas reizes piedāvāts atveidot gan Latvijā, gan ārvalstīs, taču viņa šos piedāvājumus līdz šim atteikusi. "Loma ir grūta, bet interesanta. Toskas tēls mani aizrauj, jo tas ir savādāks nekā pārējie līdz šim interpretētie. Tā ir loma, kuru varētu pielīdzināt Mecosoprāna Karmenai, tenora Kavardosi, baritona Donžuanam vai Eskamiljo. Vokāli Toska soprānam ir liels izaicinājums," pauda dziedātāja.

Savukārt Diriģents Atvars Lakstīgala sacīja, ka viņam vadīt šo operu ir liels gods, kā arī sapņu piepildījums, jo tieši šī darba dēļ viņš savulaik no mežraga spēlēšanas pievērsies diriģēšanai. Lakstīgala atzina, ka, pašreizējā kultūras piedāvājuma daudzveidības dēļ arī Siguldas Opermūzikas svētkiem liels izaicinājums ir noturēt iepriekšējos gados pacelto kvalitātes līmeni. Viņaprāt, ar "Tosku" to ir iespējams panākt.

Lomas "Toskā" interpretēs arī Andris Ludvigs, Krišjānis Norvelis, Andris Lapiņš, Jānis Apeinis, kā arī franču baritons Pjērs Īvs Privo.

Runājot par festivāla programmu, Siguldas Opermūzikas svētku producents Dainis Kalns sacīja, ka atklāšanas koncertā izskanēs Ferenca Lista "Sestā rapsodija" jauno pašmāju mākslinieku izpildījumā. Kalns norādīja, ka pēdējo reizi Latvijā šo skaņdarbu atskaņoja pianists Ventis Zilberts.

Savukārt svētku Galā koncertā "No operetes līdz operai" uzstāsies Lietuvas dziedātāja Asmika Grigorjana, Apeinis, kā arī viņa sieva, franču operdziedātāja Perina Medefa. Tāpat vēl tiks izziņota pirmssvētku programma.

Siguldas Opermūzikas svētki Siguldas pilsdrupu estrādē norisināsies no 26.jūlija līdz 28.jūlijam.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.