Menu
 

Katlakalna tautas namā ieskandēs šīgada Lielo stāstu nakti

  • Autors:  Apriņķis.lv
Guntis Pakalns. Foto - publicitātes Guntis Pakalns. Foto - publicitātes

Ar diviem spožiem notikumiem Katlakalna tautas namā 10.martā ieskandēs šīgada Lielo stāstu nakti. Un vispirms nozīmīgs notikums Katlakalna dzīvē – šosvētdien plkst. 14.00 atvērs “Katlakalna 100 stāsti” 1.burtnīcu “Senvēstures un vietu stāsti”.

Lielā mērā šādas stāstu burtnīcas tapšana ir arī kā iepriekšējo Stāstu nakšu darba taustāms iznākums, skaidro viena no pasākuma rīkotājām Gunta Saule: “Vietu stāstos arī iepriekšējās Stāstu naktīs ik pa brīdim izskanēja stāsti no tuvējās apkaimes – gan no pašu, Daugavas kreisā krasta, gan no pretējā – no Doles salas. Ar to Katlakalns izsenis bijis saistīts gan ar seno Daugavas (Dūnas) kuģu ceļu un tā nosargāšanu, gan vēlākos laikos ar cīniņiem par zvejas vietām nēģu tačiem, gan meitu un puišu sirdīm. Sadzirdēt vienam otru pāri upei bijis gana viegli. Tepat lejā, pie Nēģīšiem joprojām redzams teju pārejamais ceļš pār upi, brasls. Tomēr lai kājām, ar laivām vai ziemā pa ledu pāri tiktu, upes gudrība – krāces un sēkļi, ledus biezums un citas upes zīmes bijis gana labi jāpazīst. Tāpat kā šodien.”

Katlakalna stāstu 1.burtnīcā sakopotas teikas un nostāsti gan no Daugavas rakšanas laikiem, gan vēsturiskas piezīmes un teiksmaini atgadījumi no nedaudz vēlākiem laikposmiem, gan arī dzīvas atmiņas un pieredzējumi no vēl dzīvajiem un nesen dzīvojušajiem. Stāstus, teikas un nostāstus apkopojusi Katlakalna tautas nama ilggadēja vadītāja, arī Lielās stāstu nakts projekta vadītāja Aija Vitmane. Stāstnieku un stāstu pierakstītāju vidū – Anita Krūmiņa-Štikāne (Doles Anita), Gunta Saule (Ķekava, Katlakalna folkloras kopa “Rāmupe”), Velta Strazdiņa (Ķekava), Sintija Strode (Katlakalns, Ģimeņu folkloras kopa “Lizda”) un citi.

Stāstus un notikumus, seno un jaunāko tautas rakstīto Katlakalna vēsturi varēs izzināt vairāk – burtnīcu šķirot un lasot, un tomēr vispirms dzīvos stāstos ieklausoties no Katlakalna stāstu burtnīcas atvēršanas reizē sanākušajiem stāstniekiem un stāstu un teiku zinātājiem. Plkst. 16.00 norisināsies stāstniecības meistarklase “Kā izstāstīt teiku?”.

Stāstīšanas pieredzē un zināšanās dalīsies stāstnieks un arī zinātnieks, vairāku zinātnisku rakstu, pētījumu, krājumu un monogrāfiju autors, Latvijas folkloras krātuves pētnieks Guntis Pakalns, kā arī Pilsrundāles (Stāstu) bibliotēkas vadītāja un arī stāstniece ar vairāku gadu stāžu Aelita Ramane (att.).

G.Pakalns zina vēstīt, ka izstāstīt patiesu stāstu, īstenu un reālu notikumu un teiku un/vai pasaku, - tas nebūt nav viens un tas pats. Katrs stāsta veids prasa savu pieeju, savu stāstīšanas un attieksmes izpausmi. Arī savu runas manieri.

Šajā stāstniecības darbnīcā katrs, kurš vēlēsies, varēs izstāstīt savu teiku un izmēģināt, kā tas ir – būt stāstniekam un kā panākt to, lai stāstījums ir ne tikai emocionāls un aizrautīgs, bet arī saprotams un uztverams. Tā būs darbnīca iesācējiem un meistarklase jau zinošākiem stāstniekiem – katrs te varēs atrast ko sev svarīgu un noderīgu.

Pati IV Lielā stāstu nakts notiks pāris nedēļas vēlāk – 23.marta vakarā. Tā notiek, pateicoties Latvijas Kultūrkapitāla fonda atbalstam, sadarbībā ar Tradicionālās kultūras, izglītības un amatniecības biedrību “Jumala”, kā arī, sadarbojoties ar Latvijas Folkloras biedrību kā informatīvo atbalstītāju un Latvijas Stāstnieku asociāciju.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.