Menu
 

Turaidas muzejrezervāts aicina uz konferenci "19. gadsimta stāsts Latvijā, Vidzemē, Siguldā. Ceļā uz Latvijas valsti"

  • Autors:  Anda Skuja, Turaidas muzejrezervāta direktores vietniece komunikācijas darbā
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Turaidas muzejrezervāts veido ekspozīciju “Ceļā uz Latvijas valsti. Klaušinieks. Saimnieks. Pilsonis”. Ekspozīcija atspoguļo notikumus no dzimtbūšanas atcelšanas Vidzemē 1819. gadā līdz Latvijas Republikas agrārajai reformai, kas hronoloģiski ietver 19. gadsimtu un 20. gadsimta sākumu. Tās pamatā ir simbolisks stāsts par Vidzemes dzimtzemnieku – klaušinieku, kurš vēsturisko notikumu gaitā smeļas gribasspēku, iegūst zināšanas un iespēju iekopt savu saimniecību un nodibināt Latvijas valsti.

Lai rosinātu sarunu par šī Latvijai nozīmīgā laika notikumiem, Turaidas muzejrezervāts aicina ikvienu interesentu piedalīties konferencē/diskusijā “19. gadsimta stāsts Latvijā, Vidzemē, Siguldā. Ceļā uz Latvijas valsti” – “Dzimtbūšanas atcelšanai Vidzemē – 200” šā gada 14. martā plkst. 11.00–14.30 kultūras centrā “Siguldas devons”, Digiti zālē, Siguldā, Pils ielā 10.

Programma

11.00–13.00

- Turaidas muižas Klaušinieku māja.

- Likumdošanas ceļš. Dzimtbūšanas atcelšana Vidzemē.

- Valstiskuma aizsākumi pagasta pašpārvaldē.

- Zemnieka ģimene un sadzīve.

- Izglītība un nacionālā identitāte.

- Zemnieku nemieri un jaunu ceļu meklējumi.

- Nacionālā atmoda.

- Tehniskā un sociālā modernizācija 19. gadsimtā.

13.00–13.30

- pusdienu pauze un sarunas.

13.30–14.30

- 1905. gada revolūcija un ideja par Latvijas valsti.

- Trīs alternatīvie ceļi Latvijas attīstībā.

- Latvijas Republikas proklamēšana.

- Neatkarības karš.

- Valsts attīstības ceļa sākums. Agrārā reforma.

Konferencē piedalās: Latvijas Zinātņu akadēmijas goda locekle Anna Jurkāne, Dr. hist. Vija Stikāne, Dr. hist. Edgars Ceske, Mag. hist. Līga Kreišmane, Mag. hist. Jolanta Dukaļska, Mag. art. Gunta Zaķīte, vēsturniece Ligita Beitiņa.

Konferencē būs ziņojumi, videostāsti un animācijas filmas, ieskats digitālajās programmās, notiks diskusijas un noslēgumā vērīgākajiem klausītājiem tiks balvas. Dalība bez maksas.

Lūgums pieteikties līdz 13. martam, rakstot uz e-pasta adresi Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt. vai zvanot uz tālruņa numuru 26572142.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.