Menu
 

Komponists Jānis Strazds iesaka apmeklēt Ņujorku, Meksiku un Liepāju Apriņķis.lv

  • Autors:  "Kodols"
Publicitātes foto Publicitātes foto

Pavasaris komponistam Jānim Strazdam ir visnotaļ aizņemts laiks, jo netrūkst dažādu koncertu, kuros viņš kopā ar savu grupu spēlē pavadījumus vai aranžē dziesmas. Vērienīgākais projekts gaidāms jau 6. aprīlī, kad Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" dziedātāja Igo jubilejas koncertā skanēs Jāņa pirms deviņiem gadiem sarakstītais dziesmu cikls "Uguns", kura atskaņošanā viņš pats piedalīsies. "Mūsu sadarbība ar Igo turpinās jau gadus septiņpadsmit. Man patīk kopā ar Igo radīt mūziku un atrasties ar viņu uz vienas skatuves, jo mani vienmēr ir fascinējis viņa vispusīgais talants, radošums un attieksme – iedziļināšanās it visā, ko viņš dara," saka komponists.

Kas ir ekstrēmākais, ko dzīvē esat darījis?

Studiju laikā Rīgā, kad mums uznāca vēlme kopā ar dažiem draugiem nakts vidū iedzert alu kādā briesmīgā Ķengaraga dzertuvē piecstāveņu iekšpagalmā. Sākumā tur bijām vienīgie apmeklētāji, bet drīz uzradās krietns bars jauniešu – salietojušos narkomānu, kuri mūs aicināja ārā "aprunāties". Toreiz kaut kā izdevās izsaukt policiju, kurai palūdzām mūs droši nogādāt mājās.

Viens no aizkustinošākajiem brīžiem dzīvē?

Tas bija brīdis, kad nāca pasaulē mana meitiņa. Šogad viņai paliks jau četri gadi.

Kas jūs iedvesmo darbam?

Tuvo cilvēku atbalsts, arī paša iepriekš veiksmīgi padarītie darbi, jauni iespaidi un idejas. Arī kolēģi – radošie cilvēki.

Jūsu veselīgie ieradumi?

Tādu ir maz. Mana sieva cenšas mani pēc iespējas biežāk izvilkt svaigā gaisā – tās ir pastaigas mežā, veloizbraucieni.

Jūsu kaitīgie ieradumi?

Smēķēšana. Jau kādu 21 gadu.

Kultūras baudījums, kas pēdējā laikā atstājis spilgtāko iespaidu?

Izrāde "Traviata" Latvijas Nacionālajā operā, simtgades Dziesmu svētku noslēguma koncerts "Zvaigžņu ceļā" pagājušajā vasarā.

Grāmata vai filma, ko ieteiktu citiem?

No grāmatām gan vairāk lasu profesionālo literatūru, kā arī izklaidējošo žanru – detektīvus un trillerus. Ikvienam Latvijas cilvēkam iesaku izlasīt lietuviešu izcelsmes amerikāņu rakstnieces Rūtas Šepetis grāmatu "Starp pelēkiem toņiem". Šajā romānā varoņu likteņi ir līdzīgi daudzu Latvijas ģimeņu likteņiem – stāsts par salauztām dzīvēm, par padomju represijām, izsūtījumu uz Sibīriju. Saistoši, skaudri un biedējoši.

Ir vesels saraksts ar filmām, ko varu ieteikt: "Into the Wild", "The Shawshank Redemption", "Last King of Scotland", no jaunākajām – "Darkest Hour" par Vinstonu Čērčilu.

Kādu mūziku klausāties?

Visdažādāko. Vispār mūziku klausos maz, lielākoties – braucot pie stūres.

Iecienīta vieta, kur pusdienot?

Liepājā – restorāns "Olive". Rīgā tādas ir vairākas, kuras izvēlos pēc noskaņojuma.

Vietas, ko noteikti iesakāt apmeklēt?

Ņujorku ar tās enerģētiku, Meksiku ar tās īstumu, Madeiras salu ar tās dabas skaistumu un Liepāju.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.