Menu
 

Foto: Ikšķilē viesojas Māra Zālīte

  • Autors:  www.ikskile.lv
Foto - Ikšķiles novada pašvaldība Foto - Ikšķiles novada pašvaldība

10.aprīlī skatītājiem pārpildītā Ikšķiles tautas nama zālē notika tikšanās ar izcilo rakstnieci, dzejnieci un dramaturģi Māru Zālīti. Tautā populāro darbu autori uz sarunu aicināja Ikšķiles novada Centrālās bibliotēkas vadītāja Dace Rempe, bet par pasākuma muzikālo noformējumu bija parūpējušies Ikšķiles vidusskolas skolēni un pedagogi.

Tikšanās ieskaņā Ikšķiles vidusskolas skolēni nodziedāja E.Silacērpa komponēto dziesmu ar Māras Zālītes vārdiem “Kad es tev ienācu prātā”.

Māras  Zālītes romāni “Paradīzes dārzā” un “Pieci pirksti” ieguvuši lielu lasītāju atsaucību, tādēļ tikšanās pirmajā daļā viņa dalījās pārdomās par saviem prozas darbiem. Kaut arī pati rakstniece atzinās, ka “savu mūžu nebiju domājusi, ka rakstīšu romānus!”, Sibīrijas bērna spilgtās bērnības atmiņas  rosināja pievērsties šim žanram. Liela loma bijusi arī ģimenei un paziņu lokam, kas pulcējusies ap ģimeni, vairojot iespaidus par šo laiku. “Sirds dziļumos es zināju, ka pienāks laiks un es to uzrakstīšu. Bija tāda nojauta, ka tā tam jānotiek,” savās atmiņās dalījās Māra Zālīte.

Par daiļrades galveno uzdevumu viņa  uzskata rakstnieka spēju ne tikai izstāstīt stāstu, bet šajā stāstā ielikt arī vēl vairākus slāņus. Svarīgs ir dziļums. Viņa atsaucās uz Zentu Mauriņu, kura teikusi, ka katram literāram darbam, grāmatai ir jābūt tā saucamajam irracionālajam atlikumam. Literatūru rakstniece salīdzina ar plūmi, kurai apkārt ir skaista, caurspīdīga pūciņa.

Autores stāstījumu par romāniem “Paradīzes putni” un “Pieci pirksti” papildināja Ikšķiles vidusskolas skolēnu fragmentu lasījumi.

Savukārt tikšanās otrajā daļā Māra Zālīte lasīja savu dzeju, kurai komponēta arī mūzika. Pēc tam autore atbildēja uz jautājumiem, kurus bija sagatavojuši Ikšķiles vidusskolas skolēni. Piemēram, atbildot uz jautājumu par rakstnieces mīļākajām grāmatām, viņa minēja tādus autorus kā Tomass Manns, Mihails Bulgakovs, Garsija Markess, Nora Ikstena, Rainis un Andrejs Pumpurs.

Pasākuma noslēgumā Ikšķiles vidusskolas koris kopā ar Māru Zālīti vienojās kopējā dziesmā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.