Menu
 

Foto: Pirmizrādi piedzīvojuši laikmetīgie baleti "Hamlets" un "(Ne)stāsti man pasakas" Apriņķis.lv

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Agnese Zeltiņa Foto - Agnese Zeltiņa

12.aprīlī Latvijas Nacionālajā operā pasaules pirmizrādi piedzīvoja baleta viencēlieni “Hamlets” un “(Ne)stāsti man pasakas”. Iedvesmojoties no klasikas šedevriem, savus pirmos laikmetīgos darbus lielajai skatuvei radījuši jauni, talantīgi latviešu horeogrāfi un komponisti. Baleti “Hamlets” un “(Ne)stāsti man pasakas” šosezon skatāmi arī 13.un 24. aprīlī, kā arī 9. un 31. maijā.

Šekspīra traģēdijas “Hamlets” zemtekstu dziļuma iedvesmots, horeogrāfs Antons Freimans savā pirmajā pilnmetrāžas baletā risina attiecības ar nāvi, izaicina uz dialogu paaudzes, pagātni un nākotni. Iestudējuma muzikālā partitūra veidota kā saruna starp vecmeistaru Sergeju Rahmaņinovu un mūsdienu komponisti Lindu Leimani.

“Vistuvākās un saprotamākās šajā lugā man šķiet attiecības starp Hamletu un viņa tēva rēgu. Rēgs savā ziņā ir iedzimtā pagātnes bagāža: tā tevi veido, bet tu nemitīgi mēģini no tās atbrīvoties. Ir grūti ar to sadzīvot, bet dzīvot bez tās šķiet neiespējami. Par Hamleta attiecībām ar savu mirušo tēvu un viņa ceļa meklējumiem pagātnes labirintos arī ir šis balets,” izteicies Antons Freimans.

“Hamleta” scenogrāfi un kostīmu mākslinieki ir MAREUNROL’S, gaismu mākslinieks – Ļevs Kleins, videomākslinieks -8. Titullomā Kārlis Cīrulis vai Kristaps Jaunžeikars, tēva rēgs – Raimonds Martinovs vai Sergejs Neikšins, Ofēlija – Jūlija Brauere vai Marta Ozoliņa. Mūziku atskaņo pianists Mārtiņš Zilberts, Latvijas Nacionālās operas orķestra kamersastāvs un diriģents Aigars Meri.

Jau skolas gados iemīlējusi Imanta Ziedoņa “Krāsainās pasakas”, horeogrāfe Elza Leimane savā iestudējumā “(Ne)stāsti man pasakas” ir iedvesmota ar šī meistardarba starpniecību uzlūkot baleta pagātni un šodienu. Jauniestudējuma galvenā varone Pelēkā meitene, ko atveido Alise Prudāne vai Jūlija Brauere, dodas cauri septiņām krāsainajām pasakām un baleta vēsturei, atrodot savu Viņu, ko dejos Arturs Sokolovs vai Kristaps Jaunžeikars. “(Ne)stāsti man pasakas” mūzikas autori ir Jānis Šipkēvics (Shipsea), Matīss Čudars un Kaspars Kurdeko. Saspēlējoties ar dejotājiem, viņi savu radīto mūziku interpretē uz skatuves katrā izrādē. Jauniestudējuma vizuālo tēlu veido scenogrāfs Andris Freibergs un kostīmu māksliniece Madara Botmane, gaismu mākslinieks Ainārs Pastars, videomākslinieks -8.

“Kas kopīgs Imanta Ziedoņa “Krāsainajām pasakām” un baleta mākslai? Daudzu lielo klasisko baletu kodols ir pasakas. Imanta Ziedoņa valoda fascinē un apbur. Tā ir gluži vai vārdu horeogrāfija, un līdzīgi kā baleta māksla, kuras pirmsākumi ir izkoptas uzvedības manieres galmā, arī pasakās ievītā dzīves gudrība, labestība izkopj mūsu domas un attieksmi pret pasauli,” uzskata horeogrāfe Elza Leimane.

Biļetes uz baleta viencēlieniem var iegādāties Latvijas Nacionālās operas un “Biļešu paradīzes” kasēs, kā arī internetā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.