Menu
 

Koris "Latvija" atgriežas uz Elbas filharmonijas Lielās skatuves

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Valsts Akadēmiskais koris "Latvija" devies uz Hamburgu, lai Elbas filharmonijā kopā ar Hamburgas Valsts filharmonisko orķestri diriģenta Kenta Nagano vadībā atskaņotu Ģērģa Ligeti "Rekviēmu" un Gustava Mālera 2. simfoniju.

Hamburgas starptautiskā mūzikas festivāla atklāšanas koncertā 27. aprīlī koris "Latvija" pirmo reizi uz vienas skatuves tiksies ar Hamburgas Valsts operas galveno diriģentu Kentu Nagano (ASV), informēja kora producente Māra Jēgere. Ligeti "Rekviēms" un Mālera 2. simfonijas atskaņojumā piedalīsies arī Hamburgas Valsts filharmonijas orķestris, Arnolda Šēnberga koris (Austrija), kā arī solistes: soprāns Sāra Vegenere un mecosoprāns Gerhilda Rombergera.

Ungāru komponista Ģērģa Ligeti “Rekviēms” rakstīts laikā no 1963.–1965. gadam. “Mans rekviēms nav liturģisks. Es neesmu katolis, esmu ebrejs. Skaņdarbā lietoju rekviēma liturģisko tekstu, lai atspoguļotu bailes no nāves un pasaules gala.” Mūzika no dramatiskā opusa izmantota Stenlija Kubrika filmas “2001 – Kosmosa odiseja” (“2001 – A Space Odyssey”) skaņu celiņam. Koris “Latvija” šogad ar šo skaņdarbu starptautiskā mērogā sastapsies divreiz – augusta beigās plānota dalība festivālā Ruhrtriennale.

Austriešu komponista un diriģenta Gustava Mālera viens no izteiksmīgākajiem darbiem - 2. simfonija jeb Augšāmcelšanās pirmo reizi atskaņota 1895. gadā. Monumentālais skaņdarbs ir komponista skatījums par pēcnāves un augšāmcelšanās skaistumu. Mālera prātā, rakstot 2. simfonijas finālu, esot bijusi apokaliptiska vīzija par pēdējo dienu uz zemes. Viens no kora "Latvija" spilgtākajiem 2. simfonijas atskaņojumiem bija 2013. gada novembrī Sanktpēterburgas filharmonijā un Maskavas P. Čaikovska koncertzālē kopā ar Amsterdamas Karalisko "Concertgebouw" orķestri un diriģentu Marisu Jansonu. Koncerti notika pasaules turnejas ietvaros, atzīmējot orķestra 125 un diriģenta 70 gadu jubileju.

Šogad koris "Latvija" Elbas filharmonijā viesojas jau otro reizi. 24. februārī ar stāvovācijām aizvadīts koncerts kopā ar filharmonijas goda ērģelnieci Ivetu Apkalnu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.