Menu
 

LNSO koncertsezonu noslēdz kopā ar pasaulslaveno pianistu Nikolasu Angeliču

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Piektdien, 10. maijā, Lielajā ģildē ar majestātisku un spožu koncertu Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris noslēgs 2018./2019. gada ziemas koncertsezonu. Kopā ar LNSO uz skatuves kāps sens orķestra draugs, pasaulē pazīstamais amerikāņu pianists ar spēcīgu skatuvisko harismu un oriģinālu muzikalitāti Nikolass Angeličs.

Koncerta programmā: Sergeja Prokofjeva un Johannesa Brāmsa skaņdarbi, kā arī latviešu komponista Viļņa Šmīdberga sen neskanējusī un atjaunotā “Simfonija koncerts”. Koncerta diriģents – LNSO mākslinieciskais vadītājs Andris Poga.

Nikolass Angeličs ir amerikānis, kurš izglītojies Francijā, kas patlaban ir viņa mītnesvieta. Angeliča veiktie solo un kamermūzikas ieraksti izpelnījušies atzinību lielākajos un prestižākajos Eiropas klasiskās mūzikas medijos. Kritiķi liek Angeliču starp labākajiem Brāmsa mūsdienu interpretiem. Līdzās augstu novērtētajām klasiskā un romantiskā laikmeta skaņdarbu interpretācijām Angeliča interešu lokā ir laikmetīgais repertuārs – no Prokofjeva, Bartoka un Šostakoviča līdz Mesiānam, Bulēzam un Štokhauzenam. Pianists sadarbojas ar pasaules vadošajiem orķestriem un diriģentiem, ir aktīvs kamermūziķis.

LNSO un Andris Poga ar Nikolasu Angeliču satikušies vairākkārt: 2015. gada novembrī Angeličs Lielajā ģildē spēlēja solo Šūmaņa Klavierkoncertā, 2018. gada janvārī Rīgā klausījāmies Bēthovena Ceturto klavierkoncertu, savukārt 2018. gada oktobrī Parīzes filharmonijā šie mūziķi atskaņoja Rahmaņinova Ceturto klavierkoncertu.

Koncertu ievadīs Viļņa Šmīdberga “Simfonija koncerts”, kas pirmatskaņots 1979. gada novembrī Baltijas padomju republiku muzikologu konferences laikā, LNSO diriģējot Vasilijam Sinaiskim. Parādās dažas recenzijas, kurās norādīts uz mūzikas ekspresionistisko iedabu, sasprindzināto un nervozo atmosfēru, kāpumu un kritumu mijiedarbību. Pēc tam šis darbs nonāk plauktā un atrodas tur līdz 2018. gada sākumam, kad Viļņa Šmīdberga atmiņstāsts par padomju laikā populārajām un ļoti vērtīgajām komponistu meistarklasēm Ivanovā (Krievija) ierosina LNSO vadības pārstāvju interesi.

LNSO galvenais diriģents Andris Poga dodas pie komponista un burtiski piespiež Vilni Šmīdbergu uz karstām pēdām atrast “Simfonijas koncerta” partitūru. Dīvainā kārtā partitūra atrodas uzreiz un rodas lēmums veikt nelielas izmaiņas un šo darbu atdzīvināt. Un nu ir liels prieks, ka mēnesi pirms Viļņa Šmīdberga lielās 75 gadu jubilejas LNSO būs gods gandrīz vai no jauna pirmatskaņot spēcīgu, vērienīgu, kontrastainu un dinamisku skaņdarbu, kas gandrīz jau bija pazudis no zemes virsas.

Plkst. 18.18 Minsteres zālē notiks tradicionālās “Pirmskoncerta sarunas”, ko vadīs Orests Silabriedis. Tajās tiks runāts par būtisko Prokofjeva Trešajā klavierkoncertā, atkārtots zināmais par Brāmsa Pirmo simfoniju, kā arī norisināsies tikšanās ar komponistu Vilni Šmīdbergu, jautājot par atvilktnē ilgi nogulējušo “Simfoniju koncertu”, kas nu ieguvis jaunu veidolu.

Biļetes uz koncertu “LNSO sezonas noslēguma koncerts. Angeličs un Poga” iespējams iegādāties Lielās ģildes un “Biļešu paradīzes” kasēs, kā arī internetā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.