Menu
 

Koncertzāle "Cēsis" ar vērienu svinēs piekto jubileju

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Vidzemes koncertzāle “Cēsis” 1. jūnijā ar vērienīgu koncertu atzīmēs piekto gadadienu. Svētku vakara programmā: Pētera Čaikovska Pirmais koncerts klavierēm ar orķestri, Riharda Vāgnera operas “Valkīra” pirmais cēliens, kā arī izcilā domātāja un mākslinieka Ilmāra Blumberga darbu izstāde.

“Koncertzāles piecu radošo gadu kulminācija būs apliecinājums mūsu pārliecībai, darbības principiem un sasniegumiem, ko raksturo izcilība, unikalitāte un laikmetīgums. Īpašajā jubilejas vakarā vēlamies atspoguļot augstākās mākslinieciskās virsotnes – izcilos Vāgnera, Čaikovska un Blumberga meistardarbus, laikmetīgā skatījumā un labāko mūsdienu interpretu izpildījumā. Svētku programma būs neaizmirstams, krāšņs ceļojums mūzikas un mākslas pasaulē, un reizē simbols koncertzāles pastāvēšanai un tās ietekmei uz kultūras procesiem Latvijā,” jubilejas programmu raksturo koncertzāles mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska.

Svētku koncerta pirmajā daļā skanēs krievu klasiskās mūzikas ikona – Pētera Čaikovska Pirmais koncerts klavierēm un orķestrim, kura skaistās, majestātiskās ievadtaktis pazīstamas ikvienam. Kopā ar LNSO muzicēs izcilais pianists Reinis Zariņš, kurš šo skaņdarbu spēlēs pirmo reizi. 

Koncerta otrajā daļā – Riharda Vāgnera operas “Valkīra” pirmais cēliens, ko bieži vien atskaņo kā autonomu skaņdarbu. “Valkīra” ir otrā no Vāgnera grandiozā cikla “Nībelunga gredzens” operām (secībā – “Reinas zelts” jeb ievads, “Valkīra”, “Zīgfrīds”, “Dievu mijkrēslis”). Zīglindi dziedās Latvijas klausītājiem labi pazīstamā zviedru soliste Līne Karlsone, Zīgmunds būs lieliskais zviedru tenors Mihaels Veiniuss, savukārt Hundinga lomā redzēsim izcilo somu basu Timo Rīhonenu.

Jubilejas koncerts būs īpašs arī ar to, ka tajā tiks izmantota koncertzālē “Cēsis” teicami ierīkotā, bet reti izmantotā orķestra bedre. “Valkīru” baudīsim daļēji kā izrādi – tās darbību virzīs pieredzējušais Vāgnera interprets režisors Viesturs Kairišs, kurš pirms vairākiem gadiem Latvijas Nacionālajā operā bija “Nībelunga gredzena” triju pamatdaļu režisors inscenētājs. Pie diriģenta pults – LNSO mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Andris Poga.

Savukārt INSIGNIA mākslas galerijā pirms svētku koncerta tiks atklāta izcilā domātāja un mākslinieka Ilmāra Blumberga (1943-2016) darbu izstāde “Turpinājums”. Tieši talantīgais, scenogrāfs, grafiķis, grāmatu un plakātu dizainers ir veidojis koncertzāles “Cēsis” logotipu.

No plkst.11 līdz 15 koncertzāles restorānā “Epikūra dārzs” ar skaistu skatu pār pilsētas jumtiem būs iespēja baudīt dzimšanas dienas branču. Plkst. 15 bezmaksas kino seansā varēs noskatīties koncertzāles atklāšanas koncertu ar LNSO, Egila Siliņa, Aleksandra Antonenko, Reiņa Zariņa, Raimonda Paula, Kristīnes Blaumanes un daudzu citu mākslinieku piedalīšanos. Plkst.17 sekos Ilmāra Blumberga izstādes atklāšana, bet plkst.19 – svētku koncerts “Čaikovska Pirmais un Vāgnera Valkīra”.

Atgādināsim, ka koncertzāle “Cēsis” klausītājiem durvis vēra 2014.gada 31.maijā. Pēc nemitīgā attīstītībā aizvadītiem pieciem gadiem, veidojot tikai sev raksturīgu un augstvērtīgu kultūras programmu, varam kopīgi svinēt pirmo nozīmīgo jubileju.

 

Biļetes – “Biļešu paradīzes” kasēs un internetā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.