Menu
 

Džona Noimaijera baletu "Anna Kareņina" Jūrmalā izdejos Anna Laudere un Edvins Revazovs

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto: Džeks Devants (Jack Devant) Foto: Džeks Devants (Jack Devant)

Starptautiskais baleta festivāls “Baleta zvaigznes Jūrmalā” šogad svin 20 gadu jubileju. 3. augustā uz Dzintaru koncertzāles skatuves baleta draugus gaida atkalsatikšanās ar izcilo latviešu balerīnu Annu Lauderi, kura ar savu dzīves un skatuves partneri Edvinu Revazovu izdejos fragmentus no pasaulslavenā horeogrāfa Džona Noimaijera (John Neumeier) veidotā baleta “Anna Kareņina”.

2017. gadā tapušajā baletā horeogrāfs Džons Noimaijers Annas Kareņinas lomu veidojis tieši Annai Lauderei, savukārt Vronska lomu – Edvinam Revazovam. Kritiķi, vērtējot iestudējumu, uzsver, ka Dž. Noimaijers šajā iestudējumā vēlreiz apliecina savu izcilo stāstnieka talantu un prasmi izcelt dejotāju apbrīnojamo tehniku un dramatiskā tēlojuma prasmes. Skatītājs tiek ierauts tikpat emocionālā un jaudīgā pieredzē, kādu piedāvā Ļeva Tolstoja romāns, informē Dzintaru koncertzāles sabiedrisko attiecību vadītājs Mārtiņš Pučka.

A. Lauderes sniegums titullomā tiek raksturots kā īpaši fascinējošs – viņas pēdas ir tikpat artikulētas un izteiksmīgas kā rokas, un acis deg viņas atveidotā tēla neapdzēšamajā vainas apziņā un ilgās. E. Revazovs Vronska lomā ir elegants un atturīgs – tieši tāds, kādu pieprasa Dž. Noimaijera interpretācija.


E. Revazovs ir dzimis Sevastopolē un baleta izglītību ieguvis Maskavas un Hamburgas baletskolās. Kopš 2003. gada dejo Hamburgas baletā, kur 2007. gadā kļuva par solistu un 2010. gadā – par vadošo solistu. Kopš 2011. gada E. Revazovs rada arī savas horeogrāfijas, norāda Dzintaru koncertzāles pārstāvis.

A. Laudere ir dzimusi Siguldā un baletu sākusi apgūt Rīgas Horeogrāfijas skolā, bet mācības turpinājusi Hamburgas baletskolā. Par saviem galvenajiem skolotājiem uzskata Valentīnu Bļinovu (Valentina Blinova), Irinu Jakobsoni (Irina Jacobson) un Kevinu Haiganu (Kevin Haigen) Kopš 2001. gada Anna Laudere dejo Hamburgas baleta trupā, 2008. gada kļūstot par solisti un 2011. gadā – par vadošo solisti. Viņas lomu sarakstā ir zināmākie Dž. Noimaijera baleti.

Balerīna dejo arī Džeroma Robinsa (Jerome Robbins), Džona Kranko (John Cranko) un citu autoru horeogrāfijas. Hamburgas baleta sastāvā kopā ar E. Revazovu dejojusi uz pasaules svarīgākajām baleta skatuvēm Krievijā, Francijā, Japānā, ASV, Austrijā, Austrālijā un citur. 2019. gada 21. maijā Maskavas Lielajā teātrī A. Laudere saņēma par baleta mākslas “Oskaru” dēvēto “Benois de la Danse” konkursa īpašo Benuā-Mjasina prēmiju (Benois-Massine Prize), vēsta M. Pučka.

Starptautiskais baleta festivāls “Baleta zvaigznes Jūrmalā” šogad svin 20 gadu jubileju, un par godu tam festivāla mākslinieciskais vadītājs Aivars Leimanis sagatavojis īpašu svētku programma: 3. augustā uz Dzintaru koncertzāles skatuves tiksies baleta izcilības no Montekarlo, Štutgartes, Hamburgas, Horvātijas un Krievijas baleta trupām, pārstāvot Armēniju, Brazīliju, Itāliju, Koreju, Ukrainu, Japānu, Kanādu un Krieviju. Kā ierasts, festivāla programmā būs arī Latvijas Nacionālā baleta jaunākie un spilgtākie darbi.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.