Menu
 

Tradicionālajā Vaska fonda koncertā skanēs latviešu kamermūzika

  • Autors:  Apriņķis.lv
Gunta Ābele. Foto - publicitātes Gunta Ābele. Foto - publicitātes

3.augustā Mazajā Mežotnes pilī norisināsies tradicionālais Pētera Vaska fonda koncerts “Pēteris Vasks ielūdz. Vasara. Mežotne”, kurā skanēs gan īpaši pasūtināti latviešu komponistu jaundarbi, gan jau pazīstami latviešu kamermūzikas skaņdarbi.

Kā informēja fondā, šajā vakarā muzicēs izcilā flautiste Dita Krenberga, spožā jaunās paaudzes čelliste Gunta Ābele, kā arī pianists Džovanni Fornazīni (Itālija), un koncerta programmā skanēs Tālivalda Ķeniņa “Sarunas ar dzimteni” čellam un klavierēm, Pētera Plakida “Veltījums Haidnam” flautai, čellam un klavierēm, Maijas Einfeldes “Četras elēģijas” čellam un klavierēm, Pētera Vaska “Andante Cantabile” no otrā čella koncerta “Klātbūtne”, versija čellam un klavierēm, Selgas Mences “Partita alta flautai un čellam”, Imanta Zemzara “Mazā rokmūzika” flautai, čellam un klavierēm, kā arī divi jaundarbi – Annas Veismanes “Graudi” flautai, čellam un klavierēm un Andra Vecumnieka “Mazā vasaras mūzika” flautai, čellam un klavierēm.

Dita Krenberga no 2006. līdz 2018. gadam bija LNSO flautu grupas koncertmeistare. Mūziķe mācījusies pie izciliem flautas profesoriem – Orela Nikolē, Viljama Beneta un Alēna Mariona. Mūziķe regulāri koncertē gan Latvijā, gan Eiropā, ASV un Kanādā. Viņa uzstājusies arī Austrālijā un Japānā.

Gunta Ābele ir spoža jaunās paaudzes čelliste. Viņa ar izciliem panākumiem piedalījusies vairākos konkursos, mūziķe ir arī  divkārtēja Hablitcera balvas stipendiāte un tiek aicināta piedalīties daudzos starptautiski pazīstamos mūzikas festivālos.

Džovanni Fornazīni (Giovanni Fornasini) jau četru gadu vecumā viņš sāka mācīties klavierspēli, vēlāk studēja Padujas konservatorijā klavieru un klavesīna spēli. Studiju laikā viņš ar panākumiem piedalījies konkursos, kā arī ieguvis vairākas stipendijas un balvas. Pianista repertuārs ir plašs un daudzpusīgs, īpaši tuvs viņam ir klasiskais un romantiskais stils – Mocarta, Bēthovena, Šūberta, Šopēna un Lista darbi. Viņš ir arī lielisks un aizrautīgs kamermūzikas partneris, bieži koncertē dažādu ansambļu sastāvā. Džovanni Fornazīnī ir klavierskolotājs Reģionālajā mūzikas skolā Burgdorfā, Šveicē.

Pētera Vaska fonds darbojas jau astoņus gadus, un ir veicinājis latviešu mūzikas un mākslas kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanu, uzturēšanu un jaunradi. Fonda pastāvēšanas laikā pirmatskaņojumus piedzīvojuši vairāk nekā 20 jaundarbi. Katru gadu Pētera Vaska fonds uzrunā vairākus komponistus, aicinot sarakstīt kamermūzikas jaundarbus. Visi iegūtie līdzekļi tiek novirzīti jaunu latviešu komponistu skaņdarbu tapšanai, tādā veidā vairojot tautas kultūras bagātību.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.