Menu
 

Izstrādāts plāns kompetenču mācību nodrošināšanai, iezīmējot kopumā 11 nozares (papildināta)

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Nodarbinātības padome ir vienojusies par rīcības plānu, kā Latvijas iedzīvotājiem - gan nodarbinātām personām, gan bezdarbniekiem, gan dīkstāvē esošajiem - sniegt iespēju apgūt kompetences attālinātā mācību formā kopumā 11 nozarēs, pavēstīja Nodarbinātības valsts aģentūras sabiedrisko attiecību nodaļā.

Šo 11 nozaru vidū būs būvniecība, drukas un mediju tehnoloģijas, elektronisko un optisko iekārtu ražošana, informācijas un komunikācijas tehnoloģijas, enerģētika, kokrūpniecība, ķīmiskā rūpniecība, lauksaimniecība, mākslas nozares dizaina un radošo industriju sektors, metālapstrāde, mašīnbūve un mašīnzinības, pārtikas rūpniecība, kā arī transports un loģistika.

Kā paredz padomes rīcības plāns, lai nodrošinātu kvalitatīvu izglītības procesa norisi, izglītības iestāžu atlasē varēs pieteikt akreditētas modulārās profesionālās izglītības programmas moduli vai moduļu kopu, akreditētas izglītības iestādes profesionālās pilnveides izglītības programmu vai augstākās izglītības iestādes studiju moduli no akreditētas programmas, kas atbilst iepriekš minētajām nozarēm.

Nodarbināto apmācības tiks īstenotas saistībā ar Valsts izglītības attīstības aģentūras īstenoto Eiropas Sociālā fonda projektu "Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide".

Savukārt bezdarbnieku apmācības tiks organizētas, balstoties uz Nodarbinātības valsts aģentūras īstenoto Eiropas Sociālā fonda projektu "Atbalsts bezdarbnieku izglītībai".

Atbilstoši jaunajam izglītības iestāžu piedāvājumam mācības varētu tikt uzsāktas jau tuvāko mēnešu laikā.

Labklājības ministrijas (LM) Darba tirgus politikas departamenta direktors Imants Lipskis aģentūrai LETA pavēstīja, ka jūnijā plānots aktualizēt sarakstus profesionālās tālākizglītības, profesionālās pilnveides, neformālās izglītības, transportlīdzekļu un traktortehnikas vadītāju apmācības programmās. Tāpat pēc ārkārtējās situācijas beigām tiks atsākta klātienes mācību īstenošana atbilstoši aktualizētajam mācību piedāvājumam.

Arī turpmāk prasmju pilnveides un pārkvalifikācijas programmu piedāvājums NVA klientiem tiks veidots atbilstoši darba tirgus pieprasījumam un tautsaimniecības attīstības prognozēm, regulāri pārskatot NVA piedāvāto programmu sarakstus LM apmācību jomu noteikšanas komisijā un aktualizējot tos.

Šīs izglītības programmas NVA klientiem tiks piedāvātas, izvērtējot personas individuālo profilu, proti, esošās vai trūkstošās prasmes un kvalifikāciju.

Skaidrojot LM lomu šajā procesā, Lipskis norāda, ka tā koordinē apmācību jomu noteikšanas komisijas darbu, kurā eksperti no ministrijām, citām valsts iestādēm un darba devēju organizācijām apzina mācību vajadzības atbilstoši darba tirgū aktuālajām norisēm.

Nodarbinātības padomē ietilpst Ekonomikas ministrija, Izglītības un zinātnes ministrija un LM, un tās mērķis ir saskaņot starpresoru sadarbību darba tirgus reformu plānošanā, izstrādē un ieviešanā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.