Menu
 

IZM lūdz precizēt sadarbības memoranda "Dators ikvienam bērnam" iesaistīto pušu atbildības

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) lūgusi precizēt Latvijas Valsts prezidenta padomnieces informatīvās telpas un digitālās politikas jautājumos Ievas Ilvesas piedāvātā sadarbības memoranda "Dators ikvienam bērnam" iesaistīto pušu atbildības, informēja IZM.

Piedāvātā memoranda parakstīšana pašlaik ir pārcelta, līdz tiks precizēti sadarbības nosacījumi visām pusēm.

Lai uzlabotu digitalizācijas procesus skolā, ir svarīgi attīstīt vismaz četrus virzienus, norāda IZM. Ministrijā skaidro, ka nepieciešams attīstīt interneta jaudu un pakalpojumu, viedierīču kvalitāti un pieejamību, digitālās pratības kursus skolotājiem, mācību metodisko materiālu, platformu kvalitāti un pielietojuma vienkāršību.

Piedāvātais memorands paredz administratīvo, organizatorisko un finansiālo atbildību no IZM un Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) puses, tai pašā laikā pārējie memoranda parakstītāji norādīti kā ilgtermiņa stratēģijas nodrošinātāji, norāda ministrijā. Tāpēc IZM lūdza precizēt visu iesaistīto pušu atbildību un funkcijas vai arī slēgt simbolisku memorandu, kam pakāpeniski tiek izstrādāta arī atbildību politika, jo pretējā gadījumā nav saprotama kārtējās padomes izveide.

IZM nav iebildusi pret viedierīču iegādi starptautiskā iepirkumā, meklējot pēc iespējas labāku risinājumu skolai. Tai pašā laikā, diskutējot par "Google Cromebook" datoru iegādi, no Ilvesas netika saņemtas atbildes uz jautājumu, kā un kas varētu potenciāli nodrošināt šo viedierīču apkopi, ņemot vērā, ka "Google" Latvijā nav oficiālas pārstāvniecības, apgalvo ministrijā.

"Memoranda parakstīšanā nevienā brīdī netika izcelta kādu noteiktu termiņu vai procedūru kavēšana vai pārkāpšana," pauž IZM, norādot, ka ministrija ir gatava slēgt memorandu un turpināt darbu digitalizācijas procesu efektivizēšanai Latvijas skolās.

Jau ziņots, ka aprīļa beigās Valsts prezidents Egils Levits ar vairākām amatpersonām plānoja parakstīt sadarbības memorandu "Dators ikvienam bērnam". Memorandu bija paredzēts parakstīt kopā ar izglītības un zinātnes ministri Ilgu Šuplinsku (JKP), vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Artūru Tomu Plešu (AP), LPS priekšsēdi Gintu Kaminski, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāju Arvilu Ašeradenu (JV) un Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisijas priekšsēdētāju Juri Pūci (AP).

Vēlāk pasākums uz nenoteiktu laiku atcelts.

Valsts prezidents iepriekš norādīja, ka laikā, kad Latvijā jau ilgstoši notiek attālinātās mācības, var redzēt, ka ne visiem bērniem ir pieejami datori. Latvijai kā valstij, kas uzskata, ka izglītība pienākas visiem, digitālā nevienlīdzība nav pieļaujama, tādēļ ilgtermiņā ir jāizveido sistēma, kas visiem bērniem, kuriem tas ir vajadzīgs, nodrošinās datorus, akcentēja Levits.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.