Menu
 

LIZDA vienbalsīgi lemj organizēt izglītības un zinātnes darbinieku beztermiņa streiku

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Uzturot divas galvenās prasības – par valdības dokumentos solītu un iepriekš definētu pedagogu atalgojuma principu ievērošanu, kā arī par darba slodzes sabalansēšanu ātrāk nekā sešu gadu periodā –, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) Padome 17.augustā pieņēmusi vienbalsīgu  lēmumu, sākot ar 19.septembri, organizēt  izglītības un zinātnes darbinieku bezteriņa streiku, informē arodbiedrībā.

Lai gan pēc Padomē notikušajām diskusijām ar izglītības ministri Anitu Muižnieci ir radusies zināma cerība par kompromisu iespējamību, LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga uzsver: līdzšinējās bēdīgās pieredzes mācīta, pedagogu saime nav gatava paļauties uz mutiskiem solījumiem, tādēļ streiku varēs novērst tikai reāli valdības lēmumi.

Pamatojoties uz LIZDA priekšsēdētājas Ingas Vanagas sniegto informāciju par pēdējo trīs gadu laikā veiktajām aktivitātēm, lai nodrošinātu pedagogiem cienīgu darba algu un sabalansētu darba slodzi, kā arī uz LIZDA 2022.gada 16.jūnijā organizētā piketa nesekmīgajiem rezultātiem, tāpat arī pamatojoties uz LIZDA Padomes 2022.gada 20.jūnija sēdes lēmumu un uz LIZDA arodorganizāciju priekšsēdētājiem iesūtītajiem lēmumiem par reģionālo organizāciju atbalstu streika organizēšanai, LIZDA Padome 17.augustā pieņēmusi vairākus lēmumus.

Izlemts organizēt izglītības un zinātnes nozares darbinieku streiku, pieprasot Izglītības likuma 53.panta trešās daļas izpildi, kas nosaka, ka pedagoga mēnešalga par vienu slodzi nav zemāka par Ministru kabineta apstiprināto pedagogu darba samaksas grafikā noteikto mēnešalgu attiecīgajā laikposmā. Pedagogu darba samaksas grafiks jāizstrādā saskaņā ar Izglītības attīstības pamatnostādnēs 2021.–2027.gadam noteiktajiem pedagogu darba samaksas palielinājuma principiem un plānotajiem rezultatīvajiem rādītājiem un jāapstiprina nākamo piecu gadu periodam. sākot no 2023.gada 1.septembra, valdībai, paredzot finansējumu 2023.gada un vidēja termiņa budžeta projektā. Tāpat tiek pieprasīta darba slodzes sabalansēšana visiem pedagogiem no 2023.gada, stāsta arodbiedrībā.

Paredzēts izveidot LIZDA streika komiteju, ko vadīs I.Vanaga, kas organizēs streiku un pārstāvēs arodbiedrības biedru intereses streika sarunās ar nozares pārvaldes institūciju un valsts amatpersonām. No 24.augusta līdz 7.septembrim tiks organizēts izlīgšanas komisijas darbs ar Izglītības un zinātnes ministriju par LIZDA prasībām, un, ja rezultāts tajā būs  neapmierinošs, Padome nolēma organizēt beztermiņa streiku no 19.septembra, pamatojoties uz Streika likuma 11.panta otro daļu un Darba strīdu likuma 15.panta 5.daļu.

Streika forma būs izglītības un zinātnes darbinieku darba pārtraukšana, neveicot darba pienākumus, kamēr tiek panākta LIZDA streika prasību izpilde, ar mērķi pievērst atbildīgo valsts amatpersonu un sabiedrības uzmanību kritiskajai nevienlīdzības situācijai nozarē un panākt iepriekšminēto streika prasību izpildi. Streiku vienlaikus uzsāks visu pakāpju pedagogi visos Latvijas reģionos. Streika vieta būs pēc katra streikotāja ieskatiem, norāda arodbiedrībā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.