Menu
 

Pirmsskolas iestāde: Latvijā un Igaunijā privāto bērnudārzu izmaksas līdzīgas; Lietuvā atbalsts mazāks

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Privāto pirmsskolas izglītības iestāžu maksa Latvijā ir līdzvērtīga Igaunijai, savukārt Lietuvā vecāki par privātajiem bērnudārziem maksā nedaudz mazāk. Tomēr, salīdzinot izmaksas visu trīs Baltijas valstu galvaspilsētās, Rīgā pieejams vislielākais pašvaldību līdzfinansējuma apjoms šajā jomā, kas vērtējams pozitīvi, jo tieši Latvijas galvaspilsētā ir viens no visaugstākajiem dzīves dārdzības līmeņiem, informē privātās pirmsskolas izglītības iestādes "Ketes māja" pārstāvji.

Privāto pirmsskolas izglītības iestāžu mēneša maksa Latvijā ir līdzīga kā Igaunijā - no 400 līdz 600 eiro, savukārt Lietuvā - no 120 līdz 500 eiro mēnesī. Līdzīgi kā Latvijā, arī kaimiņvalstīs katrai pašvaldībai ir savi saistošie noteikumi un kārtība, kādā vecākiem tiek piešķirs atbalsts, ja bērns apmeklē privāto pirmsskolas izglītības iestādi.

Šā gada 18.janvārī tika pieņemti grozījumi, palielinot Rīgas pašvaldības līdzfinansējuma privātajiem bērnudārziem 2023.gadā, nosakot, ka par katru bērnu no pusotra līdz četru gadu vecumam tiks maksāts līdzfinansējums 328,54 eiro mēnesī (iepriekš 307,85 eiro mēnesī), bet par bērniem obligātajā izglītības vecumā līdzfinansējums būs 242,48 eiro (iepriekš 229,27 eiro mēnesī), atzīmē  "Ketes mājas" pārstāvji.

Igaunijas galvaspilsētā Tallinā pašvaldības līdzfinansējums par vietu privātajā bērnudārzā ir 264 eiro, tomēr maksa par dārziņu ir ap 600 eiro, tātad vecākiem tāpat mēnesī jāmaksā aptuveni 400 eiro. Savukārt par vietu pašvaldībai piederošajos bērnudārzos vecāki maksā nepilnus 90 eiro mēnesī.

Arī Lietuvā viena no būtiskākajām atšķirībām starp valsts un privātajiem bērnudārziem ir cena. Valsts bērnudārzi tiek finansēti no pašvaldības budžeta līdzekļiem, tāpēc vecākiem jāmaksā tikai par ēdināšanu aptuveni 3 eiro dienā un neliela izglītības maksa aptuveni 1 eiro dienā. Lielākā pašvaldības dotācija ir Klaipēdā - 250 eiro mēnesī, kur šāds atbalsts piemērots, jo valsts bērnudārzos notiek būvniecības darbi. Viļņā privāto bērnudārzu līdzfinansējums ir 100 eiro mēnesī, stāsta "Ketes mājas" pārstāvji.

"Privātajiem bērnudārziem šajos inflācijas apstākļos ir sevišķi grūti konkurēt ar valsts pirmsskolas izglītības iestādēm. Lai noturētu piedāvāto pakalpojumu klāstu un kvalitāti tādā pat līmenī, bijām spiesti paaugstināt ikmēneša maksu par bērnudārza apmeklējumu un ēdināšanu," saka "Ketes mājas" īpašniece Evija Mirķe, piebilstot, ka pārtikas izmaksas ir dubultojušās, kas ir būtiskākais faktors, kāpēc nācies paaugstināt bērnudārza maksu.

Izglītības un zinātnes ministrijas dati liecina, ka Latvijā 2021./2022. mācību gada sākumā bijusi 651 pirmsskolas izglītības iestāde, no kurām 155 bijušas privātās izglītības iestādes. Latvijā lielākais privāto bērnudārzu īpatsvars ir galvaspilsētā - 41,4%.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.