Menu
 

"Turība" kopā ar Mārupes pamatskolu īstenojusi Latvijā unikālu izglītības projektu uzņēmējdarbības nozarē

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Lai veicinātu uzņēmējdarbības izglītību jauniešu vidū, Biznesa augstskola "Turība" sadarbībā ar Mārupes pamatskolu ir īstenojusi Latvijā unikālu, pirmo izglītojošo projektu – nodarbību ciklu, kura ietvaros 5.-9.klases skolēni tika iepazīstināti ar dažādiem uzņēmējdarbības pamatiem un prasmēm, kas noderēs tālākai karjeras un personības pilnveidei.  Šāda izglītojošā projekta īstenošanā augstskola ir atvērta sadarbībai arī ar citām skolām, pavēstīja augstskolā.

Pilotprojekta ietvaros 2022./2023. mācību gadu ietvaros skolēniem bija iespēja noklausīties sešus "Turības"  pasniedzēju iedvesmojošos stāstus un gūt ieskatu uzņēmējdarbības vidē. Ar skolēniem tikās  ažādu nozares profesionāļi un uzņēmēji – Kaspars Bernāns, Zane Driņķe, Anna Medne, Jana Bunkus, Edvīns Evarts, Jolanta Brilte un Silva Jeromanova-Maura, kuri skolēniem stāstīja, piemēram, kā uzsākt savu uzņēmējdarbību, kas ir sociāli atbildīga rīcība, kā plānot budžetu, kādi ir elektroniskā paraksta rīki,  kā darbojas pašvaldība, Kā Latvija sadarbojas ar kaimiņvalstīm un kā uzlabot savas uzstāšanās prasmes.

Šī projekta iniciatore bija Turības jaunuievēlētā rektore, Uzņēmējdarbības vadības dekāne Zane Driņķe, kas uzsver: “Biznesa pamatus ir noteikti jāmāca jau no pirmās klases, piemēram, kas ir nauda un atbildība, kas ir valsts un nodokļi, kā arī par to, kā uzsākt uzņēmējdarbību. Ciemojoties pie Mārupes skolēniem, biju pārsteigta, cik ļoti šiem jauniem cilvēkiem deg acis un ir interese klausīties padomos un uzdot jautājumus. Noteikti turpināsim šo projektu arī citās skolās, tādējādi palīdzot skolēniem sākt veidot izpratni par karjeras iespējām un savu sapņu realizāciju.

Mārupes pamatskolas direktors Kristaps Purviņš atzīst: “Skolēni no šī projekta ieguva  ieskatu reālajā dzīvē, jo, ja skatāmies to kontekstā ar mācību saturu, saprotam, kur tas strādā un nestrādā reālajā dzīvē. Skolotājiem bieži vien pietrūkst šīs pieredzes no iekšpuses, kas norāda, ka nepieciešams gan teorētiķis, gan praktiķis, lai veidotu kopējo izpratni un labāk sagatavotu jauniešus dzīvei.”

Kā informē projekta vadītājs K.Bernāns, Biznesa augstskola "Turība" un Mārupes pamatskola iezīmējusi konkrētu plānu par sadarbību uz 2023./2024. mācību gadu, kas paredz katrai klasei (sākot no 5. līdz  9.klasei) savu konkrētu tēmu par uzņēmējdarbību un katrai klasei paredzētas 2-3 tikšanās reizes ar augstskolas pasniedzējiem, dažādu nozares profesionāļiem. Sadarbojoties ar Mārupes pamatskolas vadību, pašlaik notiek darbs pie konkrētā satura izveides, lai labāk identificētu, kura tēma būtu vislabāk piemērota katrai klašu grupai.

Augstskolas vīzija ir palielināt jauniešu interesi par uzņēmējdarbību, jau integrējot to skolēnu mācību procesā, tādējādi sniedzot pievienoto vērtību standartizētajam mācību saturam ar mērķi palīdzēt Latvijas uzņēmējdarbības videi nākotnē. Skolēniem ir iespēja iesaistīties arī citos Biznesa augstskolas "Turība" rīkotajos uz biznesa domāšanu vērstos pasākumos kā, piemēram, Uzņēmējdarbības skola, biznesa ideju hakatons “To Be”, apmeklēt dažādas vieslekcijas un izglītojošus pasākumus, norāda augstskolā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.