Menu
 

Aptauja: katrs desmitais jaunietis skolā jūtas slikti

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Katrs desmitais Latvijas jaunietis 14-16 gadu vecumā skolā jūtas slikti, liecina “Samsung” “Solve for Tomorrow” konkursa ietvaros veiktā aptauja. Kopumā šādi savas sajūtas novērtē 10 % aptaujāto, bet Rīgā pat 15 % skolēnu ikdienā skolā nejūtas labi. Lai gan ilgstoši skolās notiek cīņa ar mobingu, tas joprojām nav izskausts.

Visvairāk skolēnu pašsajūtu skolā ietekmē savstarpējās attiecības ar draugiem, klases biedriem, citiem skolas biedriem un skolas personālu, kā arī ar vecākiem. Vislielākā daļa (81 %) skolēnu norāda, ka pašsajūtu skolā veido attiecības ar skolotājiem un skolas personālu. Nedaudz mazāka, bet tomēr ļoti liela loma ir attiecībām ar draugiem (76 %). Tam seko attiecības ar klases biedriem (75 %), bet attiecības ar citiem skolas biedriem kā nozīmīgas novērtētas retāk. Tātad galvenā jauniešu ikdienas un savstarpējo attiecību dinamika veidojas tieši ar savas klases skolēniem.

Dati liecina, ka jauniešu pašsajūtu skolās ietekmē arī tas, vai viņu pamatvajadzības ikdienā tiek nodrošinātas. Trīs ceturtdaļas skolēnu labsajūtu skolā ietekmē tas, vai jaunietis ir paēdis, izgulējies, atpūties un fiziski jūtas labi, kā arī ģērbies atbilstoši laikapstākļiem. Tādi praktiski aspekti kā skolas inventārs, telpas un apkārtējā vide vai attālums no skolas līdz mājām jauniešiem ir mazāk svarīgi.

Vismazākā nozīme ir pulciņu un ārpusstundu aktivitāšu pieejamībai – tikai 34 % jauniešu norāda, ka iespēja apmeklēt sev interesējošos pulciņus ietekmē viņu pašsajūtu skolā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.