Menu
 

Ēdināšanu skolās vēlas mērķtiecīgāku Apriņķis.lv

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Ķekavas novada pašvaldība ir viena no tām Pierīgas pašvaldībām, kas strādā pie ēdināšanas sistēmas maiņas izglītības iestādēs – tiek pārskatīts ēdināšanas atbalsts skolēniem, kā arī meklēti piemērotākie digitālie risinājumi ērtākai datu apmaiņai starp ēdinātāju, izglītības iestādi un izglītojamo.

Ķekavas novada pašvaldība ir vienīgā pašvaldība Pierīgā, kas līdzfinansē ēdināšanu izglītojamajiem, kas mācās ārpus novada teritorijas. Saskaņā ar pašvaldības Izglītības, kultūras un sporta pārvaldes datiem, Ķekavas novadā ir vairāk nekā 1300 šādu bērnu. Šobrīd rasts finansējums sociāli mazaizsargātu grupu atbalstam – ar 1. septembri pašvaldība līdzfinansē ēdināšanu 50% apmērā bērniem ar invaliditāti un bērniem no daudzbērnu ģimenes. Līdz šim pašvaldība saņēmusi 32 iesniegumus par atbalsta piešķiršanu.

Līdztekus tiek meklēti risinājumi ērtākai datu apmaiņai starp visām iesaistītajām pusēm. Tuvākajā laikā tiks izsludināts iepirkums ēdināšanas pakalpojumiem izglītības iestādēs Baldonē, iekļaujot arī prasību par ēdināšanas izmaksu administrēšanas tehnisko risinājumu. Jaunu ēdināšanas pakalpojumu platformu visās pašvaldības skolās un bērnudārzos plānots ieviest jau 2025. gadā.

“Visas Pierīgas pašvaldības iet uz mērķēto atbalstu, tāpat kā mēs tagad ar daudzbērnu ģimenēm un invalīdiem. Esam konstatējuši, ka paliek diezgan daudz pārtikas pāri, ko neapēd, un mēs tik maksājam. Jāmēģina darīt to kaut kā mērķētāk. Piemēram, pārejot uz bufetes tipa ēdināšanu,” stāsta Ķekavas novada domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks Andris Vītols.

Atšķirībā no Ķekavas Mārupes novadā šobrīd neplāno atbalstīt tos audzēkņus, kuri izglītību iegūst ārpus pašvaldības administratīvās teritorijas. Mārupes novada pašvaldība, kas arī līdz šim nav maksājusi par ēdināšanu citām vietvarām, nesaskata pamatu to tagad sākt darīt. 

“Nē, mēs nemaksājam citām pašvaldībām, jo arī mūsu izglītības iestādēs 5.–12. klašu skolēnu ēdināšana ir vecāku finansējums. Izņēmumi, kam tiek piešķirts pašvaldības atbalsts, ir trūcīgie un maznodrošinātie, kas mācās tikai mūsu izglītības iestādēs,” skaidro Mārupes novada domes Izglītības, kultūras un sporta pārvaldes vadītāja Liene Šmite.

Savukārt Ropažos ēdināšanas pakalpojumu apmaksas sistēma izglītības iestādēs šobrīd ir tāda kā kombinācija starp abām iepriekš minētajām pašvaldībām, proti, par saviem bērniem, kas mācās citas pašvaldības izglītības iestādēs, maksāts netiek, bet visi bērni, kas mācās Ropažu novadā, saņem brīvpusdienas – arī tie, kas dzīvo citas pašvaldības administratīvajā teritorijā. Drīzumā gan arī Ropažos varētu tikt ieviests vecāku līdzmaksājums. 

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.