Menu
 

Interešu izglītība – ar pedagoga sertifikātu Apriņķis.lv

  • Autors:  Liene Ozola
Foto - visc.gov.lv Foto - visc.gov.lv

Turpinot apkopot informāciju par interešu izglītību Pierīgas novados, būtiski ir uzsvērt, ka pēcpandēmijas laikā kopējais audzēkņu skaits joprojām nav sasniedzis 2018./2019. mācību gada līmeni, kad visā valstī bija vairāk nekā 231 000 izglītojamo dažādās interešu izglītības programmās, savukārt pērn dažādus pulciņus apmeklēja 217 443 audzēkņi, tostarp Rīgas reģionā interešu izglītību apguva 17 977 bērni un jaunieši. Pierīgas novados attīstītā sporta instruktūra nodrošina samērā lielu audzēkņu skaitu sporta interešu programmās, proti, pērn tie bija 4430 izglītojamie.

Jūrmalā interesešu izglītība – bez maksas

Jūrmalas valstspilsētas vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Inese Krieviņa “Rīgas Apriņķa Avīzei” pastāstīja, ka šajā mācību gadā pašvaldības izglītības iestādēs darbojas vairāk nekā 250 interešu izglītības pulciņu visdažādākajās jomās, lai bērniem un jauniešiem būtu iespēja pavadīt brīvo laiku saturīgi un lietderīgi:

“Bērniem un jauniešiem ir iespēja gan izvēlēties nodarbības kultūrizglītības jomā un nodarboties ar deju, mūziku, mākslu un valodām, gan piedalīties kādā no individuālajiem vai komandu sporta veidiem, gan arī darboties vides un tehniskās jaunrades novirzienā. Šogad ir plašāka iespēja piedalīties jauniešu radošās iniciatīvas pulciņos, debašu klubos un apgūt jauno uzņēmēju prasmes skolēnu mācību uzņēmumu veidošanas pulciņos.”

Pulciņu piedāvājums tiek nodrošināts gan katrā pamata un vispārējās izglītības iestādē, gan Jūrmalas Bērnu un jauniešu interešu centrā, Jūrmalas Mūzikas vidusskolā, Jūrmalas Mākslas skolā, Jūrmalas Sporta skolā un Jūrmalas Futbola skolā. Interešu izglītība Jūrmalas valstspilsētas pašvaldībā tiek nodrošināta bez maksas.

Ķekavā atbalsts novadā deklarētajiem

Izglītības iestādes, sporta centri un kultūras centri Ķekavas novadā realizē gandrīz 200 dažādas programmas gan kultūrizglītībā (deja, mūzika, folklora, radošās industrijas, dizains, teātris, vizuālā un vizuāli plastiskā māksla u.c.), gan sporta interešu izglītībā (galda spēles, basketbols, florbols, aerobika, jāšanas sports, karatē, bokss, loka šaušana, novuss, regbijs, teniss, svarbumbu celšana, velodrošība, vindsērfings, mākslas vingrošana, galda teniss, krosmintons u.c.). Lielākā daļa no tām ir ar valsts finansējumu pedagogu algām, daļa ir pašvaldības finansētas, daļa – vecāku finansētas.

Skaidrojot atbalsta iespējas vecāku līdzmaksājumiem, Ķekavas novada pašvaldības Izglītības, kultūras un sporta pārvaldes vadītājas vietniece Aija Āre stāsta, ka atbalstīti tiek tie interešu izglītības organizatori, kuru nodarbībās piedalās pārsvarā novadā deklarētie audzēkņi: “Pamatojoties uz Ķekavas novada domes apstiprinātajiem saistošajiem noteikumiem, Ķekavas novadā reģistrētajām sporta biedrībām, pašnodarbinātajām personām, kurām ir licencēta mācību programma un vismaz 70% sportistu ir deklarēti Ķekavas novadā un sporta komandām, kuras piedalās republikas līmeņa sacensībās un vismaz 70% sportistu ir deklarēti Ķekavas novadā, treniņu procesa nodrošināšanai, dalībai valsts mēroga sacensībās tiek piemērota 100% atlaide. Atbilstoši Ķekavas novada pašvaldības budžeta iespējām organizācijas var saņemt finansējumu savas darbības nodrošināšanai kārtējā gadā, ievērojot noteiktus kritērijus.”

Aija Āre skaidro, ka, izvērtējot finansējuma apmēru, tiek piemērota šāda proporcija: par vienu sportistu no septiņu līdz divdesmit piecu gadu vecumam (ieskaitot) – 65% apmērā no pieejamā finansējuma summas. Vienlaikus Izglītības, kultūras un sporta pārvaldes vadītāja vietniece uzsver, ka finansējumu drīkst izlietot tikai noteiktiem mērķiem: treniņu telpu vai vietas un inventāra nomai, sporta sacensību inventāra iegādei, vienotu formas tērpu izgatavošanai ar Ķekavas novada pašvaldības simboliku un citiem tieši ar sporta nodarbību nodrošināšanu saistītiem izdevumiem.

Lūgta kopumā novērtēt situāciju ar interešu izglītību Ķekavas novadā, Aija Āre atzīst: “Pedagogu trūkums ir arī interešu izglītības nodrošināšanai skolās, jo pedagogiem ir pārslodze obligātās izglītības nodrošināšanas realizēšanā.”

Ādažos atvieglojumi daudzbērnu ģimenēm un mazāk nodrošinātajiem

Ādažu novadā, tāpat kā citviet valstī, lielākā daļa interešu izglītības programmu tiek īstenotas pašvaldības vai privātajās mācību iestādēs, un iemesls tam ir nepieciešamā pedagoģiskā izglītība interešu izglītības pasniedzējiem. Atbilstoši Izglītības likumā noteiktajam par pedagogu var strādāt persona, kura ir ieguvusi vai iegūst pedagoģisko izglītību, kas atbilst Ministru kabineta noteiktajām profesionālās kvalifikācijas prasībām.

Arī interešu izglītības pedagogam ir nepieciešama augstākā izglītība un augstākā pedagoģiskā izglītība vai apgūta noteiktā profesionālās kompetences pilnveides programma. Ja interešu izglītības pasniedzējs ir ieguvis augtāko izglītību citā jomā, bet ne pedagoģijā, tādā gadījumā, lai varētu strādāt par interešu izglītības pedagogu, papildus ir jāapgūst pedagoga profesionālās kompetences pilnveides programma, kuras apjoms ir vismaz 72 stundas, un jāiegūst pedagoga sertifikāts. Šādas programmas, saskaņojot ar Izglītības un zinātnes ministriju, izstrādā un īsteno augstākās izglītības iestādes, kas īsteno pedagoģijas studiju programmas.

Ādažu novadā pedagogu pieejamība praksē nozīmē to, ka lielāko daļu interešu izglītības programmu nodrošina skolas un bērnudārzi: Ādažu vidusskolā ir 38 interešu izglītības pulciņi, Carnikavas sākumskolā – 25 pulciņi, Valdorfa skolā – 23 pulciņi, katrā Ādažu novada pašvaldības bērnudārzā – līdz diviem pulciņiem, kopā pieci. Carnikavas Tautas namā “Ozolaine” tiek piedāvāti divi interešu izglītības pulciņi, bet privāto īstenotāju pulciņi ar daļēju pašvaldības līdzfinansējumu ir sešpadsmit. Ādažu novada pašvaldības dibinātās izglītības iestādēs interešu izglītības pulciņi ir bez maksas, bet īpaši atbalstīti tiek bērni no mazāk nodrošinātām un daudzbērnu ģimenēm.

Ādažu novada pašvaldības vecākais sabiedrisko attiecību speciālists Jānis Pārums stāsta: “50% atlaidi saņem daudzbērnu ģimenes pašvaldības bērnudārzu organizētajiem pulciņiem, ja pulciņu apmeklē viens no bērniem, 65% apmērā, ja šos pulciņus apmeklē vismaz trīs bērni no ģimenes. 100% atlaide bērnudārzu piedāvātajiem pulciņiem un profesionālās ievirzes skolu programmām noteikta bāreņiem, bērniem ar invaliditāti un audzēkņiem, kuru ģimenei ir piešķirts trūcīgas vai maznodrošinātas personas statuss. Privātie interešu izglītības programmu īstenotāji, kuri saņem Ādažu novada pašvaldības līdzfinansējumu, samazina vecāku līdzmaksājumu vienam izglītojamajam mēnesī atbilstoši piešķirtajai mērķdotācijai.”

Jautāts, ko vēl Ādažu novadā uzskata par nepieciešamu interešu izglītības piedāvājumā, Jānis Pārums teic, ka tā būtu arvien daudzveidīgāku, kā arī bērnu un jauniešu vajadzībām atbilstošāku interešu programmu nodrošināšana: “Protams, būtu vēlama dažādu Eiropas valodu, piemēram, spāņu un franču valodas, apguve, lai rosinātu bērniem interesi par valodām, bet šajā jomā ir maz pedagogu.”


#SIF_MAF2023
Par publikācijas saturu atbild laikraksta "Rīgas Apriņķa Avīze" redakcija.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.