Menu
 

Tieslietu ministrija piedāvā izveidot jaunu audzinoša rakstura piespiedu iestādi augsta riska pusaudžiem

  • Autors:  LETA
Foto - Tieslietu ministrija Foto - Tieslietu ministrija

Tieslietu ministrija (TM) piedāvā ieviest jaunu audzinoša rakstura piespiedu līdzekli - bērnu ievietošanu "Terapeitiskajā mājā", kura būs paredzēta augsta riska pusaudžiem, informēja ministrijā.

Šajā iestādē tiktu piedāvāta terapijā balstīta palīdzība un iespēja kvalificētu speciālistu vadībā strādāt ar savām uzvedības problēmām, lai veiksmīgi atgrieztos ikdienas dzīvē un sabiedrībā, plāno TM.

Pašlaik bērnus par pastrādātiem smagākiem noziegumiem var ievietot Cēsu Audzināšanas iestādē nepilngadīgajiem, kuru principā var pielīdzināt cietumam. Savukārt par mazāk smagiem pārkāpumiem jaunieši savulaik varēja nonākt sociālās korekcijas izglītības iestādēs, taču tādas tika likvidētas kā pāraudzināšanas mērķi nesasniedzošas.

Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere (JV) norāda, ka Latvijā šobrīd nav strukturēta, mērķtiecīga stacionāra pakalpojuma augsta riska jauniešiem, kuri apdraud sevi vai citus cilvēkus. Pusaudža uzvedību lielā mērā ietekmē vide, kurā viņš atrodas. Ja pusaudzis ir vardarbīgs pret sevi vai citiem, dažkārt ir nepieciešams izņemt viņu no ierastās vides, lai viņam palīdzētu, klāsta politiķe.

"Taču pusaudžu uzvedības problēmas nevar risināt atrauti no situācijas, kur tās attīstījās. Neradot piemērotu atbalsta pakalpojumu augsta riska jauniešiem, mēs veidojam tiešus draudus gan viņu dzīvībai un veselībai, gan sabiedrības drošībai," paziņojumā pauž TM un piedāvā veidot jaunu terapeitisko iestādi augsta riska pusaudžiem - "Terapeitisko māju".

Jaunajā iestādē bērnam tikšot nodrošināta tāda vide, kas "terapeitiski un pozitīvi ietekmē bērna pašsajūtu un uzvedību, kā arī sastāvēs no skaidra dienas režīma, cieņpilnām attiecībām, izglītības iegūšanas un uzvedības maiņas elementiem".

Bērna ievietošana "Terapeitiskajā mājā" tiks integrēta audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu sistēmā un paredzēs bērna izņemšanu no ierastās vides uz laiku. Taču, atšķirībā no sociālās korekcijas izglītības iestādes, "Terapeitiskā māja" būšot konceptuāli atšķirīga "gan saturiski, gan procesuāli, gan ideoloģiski".

TM eksperti pētījuši pasaules pieredzi līdzīgu pakalpojumu sniegšanā, un piedāvātais iestādes modelis esot citu valstu pieredzē un pierādījumos balstīts, pielāgojot to darbam ar pusaudžiem Latvijā, lai tie varētu vienuviet saņemt gan ārstniecības, gan izglītības, gan sociālās rehabilitācijas pakalpojumus. Paredzēts, ka pusaudži terapeitiskajā iestādē dzīvos un mācīsies nelielās grupās. Bērni saņems sociālās rehabilitācijas pakalpojumus, tostarp individuālu un grupas terapiju. Tāpat iestādē tiks nodrošināts izglītības process, kas vienlaikus sniedz terapeitisku efektu.

Strādājot pie terapeitiskās iestādes modeļa izveides, īpaša uzmanība tikusi pievērsta drošības risinājumiem, personāla kvalifikācijai, atbilstošai personāla kvalifikācija un skaitam, īpašām apmācībām, kā arī telpu un procesu drošības prasībām. Lai jaunā iestāde varētu uzsākt darbu, ir nepieciešamas īpaši aprīkotas telpas.

TM piedāvā divus iespējamos rīcības modeļus - kādas esošas ēkas pielāgošanu vai jaunas ēkas būvniecību terapeitiskās iestādes vajadzībām.

"Terapeitiskās mājas" darbības sākumposmā tajā plānots ievietot pusaudžus, kuri jau ir nonākuši Valsts probācijas dienesta redzeslokā un kuriem ir piemērota probācijas novērošana. Taču nākotnē paredzēts paplašināt terapeitiskās iestādes darbību, kas ļautu jauno pakalpojumu piemērot plašākai jauniešu grupai.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.