Menu
 

Privātie bērnudārzi neapmierināti Apriņķis.lv

  • Autors:  Liene Ozola
Vizualizācija un infografika - marupe.lv Vizualizācija un infografika - marupe.lv

Demogrāfiskās tendences Pierīgas novados jau labu laiku uzrāda aizvien pieaugošu līkni – pašvaldībās reģistrēto bērnu skaits pieaug. Tas attiecas gan uz bērniem pirmsskolas vecumā, gan skolas vecuma bērniem. Tas savukārt liek pašvaldībām meklēt dažādus risinājumus, kā pilnvērtīgi nodrošināt pirmsskolas un vispārējās izglītības iestāžu pieejamību visiem bērniem novadā.

Dažas pašvaldības izmanto t.s. aukļu dienestu, bet dažās kā risinājums vecākiem tiek piedāvātas pašvaldības līdzfinansētas vietas privātajos bērnudārzos. Laika gaitā privāto bērnudārzu pakalpojumu cenas ir augušas un pakalpojums šajās iestādēs ir kļuvis dārgāks nekā pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs. Tas savukārt nozīmē, ka pašvaldībās tiek meklēts cits risinājums, proti, ir pieņemts lēmums par jaunu pirmsskolas izglītības iestāžu būvniecību.

Mārupē lemj celt jaunu bērnudārzu

Rudens sākumā Mārupes novada pašvaldība informēja, ka Mārupes novada Tīrainē plānots būvēt jaunu bērnudārzu, kurā būs vietas 312 bērniem.

Iecerēts uzbūvēt jaunu pirmsskolas izglītības iestādi, izstrādājot telpu plānojumu atbilstoši higiēnas un vides pieejamības prasībām, kā arī bērniem atbilstošu teritorijas labiekārtojumu. Pirmsskolas izglītības iestāde paredzēta 312 bērniem vecumā no pusotra līdz septiņiem gadiem un 50 darbiniekiem.

Plānotā būvniecības iecere paredz piegulošās teritorijas labiekārtošanu un bērnudārza teritorijas norobežošanu.

Piebraukšana paredzēta pa jaunbūvējamo Kungu ielas pagarinājumu gan no Viskalnu, gan Vecozolu ielas. Teritorijā ārpus žoga plānotas 38 autostāvvietas, kā arī stāvlaukums un vairākas autostāvvietas gar jaunbūvējamo Kungu ielas pagarinājumu.

Privātie bērnudārzi Mārupē dārgāki

Šogad Mārupes novada pašvaldības dome lēma palielināt līdzfinansējumu bērniem, kas mācās privātajās pirmsskolas izglītības iestādēs. Bērniem no pusotra līdz četru gadu vecumam no šā gada 1. janvāra līdzfinansējums ir 345 eiro, bet piecus un sešus gadus veciem bērniem – 320 eiro.

Neskatoties uz to, ka vidējās izmaksas par vienu audzēkni pašvaldības izglītības iestādēs, īstenojot piecus un sešus gadus veco bērnu obligāto sagatavošanu pamatizglītības ieguvei, ir 248 eiro, lēmums palielināt līdzfinansējumu obligātā vecumposma bērnu mācībām privātajās pirmsskolas izglītības iestādēs pieņemts, ņemot vērā vietu trūkumu pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs.  

Arī Ādažos būvēs jaunu izglītības iestādi

Šā gada 23. novembrī Ādažu novada pašvaldības domes sēdē tika lemts par jaunas izglītības iestādes būvniecību.

Pašvaldībā to skaidro ar prognozēm par iedzīvotāju skaita izmaiņām Ādažu novadā turpmākajos gados, jo bērnu skaits turpinās pieaugt. To veicinās novadā ienākošo iedzīvotāju skaita pieaugums un bērnu dzimstība Ādažu pilsētā un pagastā, tāpat novadā plānots būvēt jaunas daudzdzīvokļu un individuālās dzīvojamās mājas, tāpēc pašvaldībā tiek lemts par pieteikšanos Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējuma saņemšanai 5 miljonu eiro apmērā jauna bērnudārza būvniecībai Podniekos.

Pirmsskolas izglītības iestādes projekta kopējās plānotās izmaksas ir 9 964 057 eiro (attiecināmās izmaksas 6 690 816 eiro), no kuriem iecerētais Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums ir 5 000 000 eiro, bet pašvaldības finansējums – 4 964 057 eiro.

Jaunas pirmsskolas izglītības iestādes izveides priekšfinansēšanai un pašvaldības līdzfinansējuma daļas nodrošināšanai pašvaldība plāno ņemt aizņēmumu Valsts kasē.

Ādažos šajā gadā izmaksas par vienu bērnu ir identiskas gan pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs, gan privātajos bērnudārzos – 365 eiro mēnesī par bērnu vecumā no pusotra līdz četriem gadiem un 278 eiro mēnesī par piecus līdz septiņus gadus vecu bērnu, kurš iegūst obligāto sagatavošanu pamatizglītības ieguvei. Respektīvi, privātajām pirmsskolas izglītības iestādēm pašvaldība finansē tieši tādu pašu summu, kā par vienu bērnu pašvaldības bērnudārzā.

Privātie bērnudārzi ir neapmierināti

Latvijas Privāto pirmsskolu biedrība apšauba nepieciešamību celt jaunus bērnudārzus Ādažu un Mārupes novadā un aicina pašvaldības izvērtēt, vai šis ir piemērotākais laiks būvniecībai, kā arī skaidrot apsvērumus, kādēļ būvniecība plānota periodā, kad būvniecības izmaksu indekss salīdzinājumā ar periodu pirms gada ir pieaudzis. Papildus tam biedrība norāda, ka Latvijā šā gada pirmajos deviņos mēnešos reģistrēts vismazākais dzimušo skaits katrā mēnesī pēdējos simt gados, un nākotnē tas būtiski samazinās pieprasījumu pēc vietām pirmsskolās.

“Laikā, kad būvniecības nozares eksperti norāda uz izmaksu pieaugumu un dažādu projektu apturēšanu, vairāku pašvaldību vēlme būvēt jaunas pirmsskolas rosina domāt, vai tā ir saimnieciska un pārdomāta budžeta līdzekļu izmantošana. Biedrības rīcībā esošie aprēķini liecina, ka vienas vietas izveide sadarbībā ar privātajām pirmsskolām no pašvaldību budžeta nozīmētu daudz mazākas izmaksas, turklāt ļautu nodrošināt papildu vietas daudz ātrāk,” skaidro biedrības vadītāja Daina Kājiņa.

“Privātās pirmsskolas izglītības iestādes lielā daļā pašvaldību var nekavējoties nodrošināt nepieciešamās vietas, kas sniegtu iespēju virknei vecāku atgriezties darba tirgū. Plāni par būvniecības noslēgšanos 2025. gadā vai vēlāk ir viena lieta, taču realitātē tās ir ģimenes, kurām risinājums nepieciešmas jau šodien un kuras nevar gaidīt jaunas pirmsskolas būvniecību. Mēs atkārtoti aicinām pašvaldības izvērtēt sadarbību ar privāto sektoru, kas nozīmētu arī iespēju racionālāk pārvaldīt budžeta līdzekļus.”

Biedrība aicina pašvaldības ņemt vērā zemos dzimstības rādītājus šogad un izvērtēt, vai periods, kad būtiski samazinās dzimstība un pieaug būvniecības izmaksas, ir piemērotākais, kad investēt jaunu pirmsskolu būvniecībā. Biedrība aicina Mārupes un Ādažu novada pašvaldības skaidrot lēmumus par būvniecības projektiem ekonomiski sarežģītos apstākļos, kā arī izvērtēt citas iespējas nodrošināt nepieciešamās vietas pirmsskolā.

Pierīgā tendences citas

Tiesa, Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka Latvijā šā gada pirmajos deviņos mēnešos reģistrēti 10 822 jaundzimušie, kas ir par 1741 bērniņu jeb 13,9% mazāk nekā 2022. gada attiecīgajā laika periodā. Taču šie dati attiecas uz visu valsti, kur situācija atsevišķos novados ir ļoti atšķirīga. Pierīgas reģionā joprojām, arī pēdējos gados, kad valstī kopējās dzimstības rādītāja kritums ir katastrofāls, iedzīvotāju, tostarp bērnu, skaits pieaug. To ņemot vērā, pašvalībām ir jāpieņem finansiāli izdevīgākie risinājumi ilgtermiņā, lai nodrošinātu bērniem nepieciešmās vietas pirmsskolas izglītības iestādēs, turklāt, kā esam rakstījuši, vietu pieejamība bērnudārzos ir nozīmīgs faktors, lai Latvijā atgrieztos uz ārzemēm izbraukušie tautieši.

#SIF_MAF2023
Par publikācijas saturu atbild laikraksta "Rīgas Apriņķa Avīze" redakcija.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.