Menu
 

LIVA aicinās skolu vadītājus valsts aizsardzības mācību ieviest uz citu stundu rēķina

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Latvijas Izglītības vadītāju asociācija (LIVA) aicinās skolu vadītājus pārskatīt mācību plānus un valsts aizsardzības mācībai (VAM) vietu programmā paredzēt uz citu stundu rēķina, nevis palielinot skolēnu slodzi, aģentūrai LETA atzina LIVA prezidents, Siguldas valsts ģimnāzijas direktors Rūdolfs Kalvāns.

Aizsardzības un izglītības resori savstarpējās sarunās tā arī nav nonākuši līdz pavisam konkrētam risinājumam, kā skolu programmās integrēt valsts aizsardzības mācību, kurai paredzēts veltīt vismaz 112 mācību stundas divu gadu laikā. Tā vietā Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) piedāvā skolām skolām pašām vērtēt, vai apgūt VAM ārpus izglītojamo slodzei, nemainot izglītības programmu, vai par 15% samazinot mācību stundu skaitu citos kursos.

Kalvāna vērtējumā, iespēja apgūt VAM ārpus esošajai izglītojamo slodzei varētu izsaukt neapmierinātību no vecāku un skolēnu puses. Neesot arī saprotams, kā kontrolēt kavējumus un veicināt izglītojamo motivāciju apgūt kursu, jo tas varētu tikt uztverts kā "milzīgs fakultatīvs, vienlaikus obligāts kurss", jo par tā apguvi netiktu izliktas atzīmes.

Diskusija par VAM integrēšanu mācību programmā bijusi ļoti ilga, atzina Kalvāns, paužot kritiku ministrijai, ka tā nav spējusi pieņemt atbildīgu lēmumu, tā vietā lemšanu novirzot uz skolām. Kalvāns atzīmēja, ka skolām tagad būs jāizšķiras, kādu ceļu iet, jo var būt sagaidāmi iebildumi no skolotāju asociācijām par stundu samazināšanu kādam mācību priekšmetam. Kalvāns prognozēja, ka virknē skolu problēmu ar VAM ieviešanu nebūs, jo "tālredzīgi un proaktīvi" direktori pie jautājuma risināšanas ķērušies laikus.

Šobrīd MK noteikumos par valsts vispārējās vidējās izglītības standartu un vispārējās vidējās izglītības programmu paraugiem noteikts, ka VAM ir apgūstama veselības, drošības un fiziskās aktivitātes mācību jomas specializētajā kursā, paredzot 140 stundas mācību kursā.

Savukārt IZM piedāvā VAM apgūšanai paredzēt 112 mācību stundas. Mācību priekšmetu skolēni apgūtu divu secīgu mācību gadu laikā, tam veltot vienu mācību dienu mēnesī astoņu mācību stundu apjomā.

Izglītojamo sniegums VAM apguvē tiktu vērtēts atbilstoši spēkā esošajam normatīvajam regulējumam – izglītības standartā noteiktajam un izglītības iestādes izstrādātai vērtēšanas kārtībai.

Jau ziņots, ka VAM no 2024.gada 1.septembra būs obligāta visās vidējās izglītības iestādēs. Latvija ir pirmā valsts Eiropā, kas ievieš valsts aizsardzības mācību kā obligātu priekšmetu vispārējā vidējā izglītībā. Galvenais šī mācību priekšmeta izvirzītais mērķis ir veicināt patriotismu un sniegt iespēju apgūt militārās pamatiemaņas, veidojot Latvijai lojālus pilsoņus, kas ir būtiski visaptverošas valsts aizsardzības kontekstā, VAM nepieciešamību aizstāv Aizsardzības ministrija.

Kad šis priekšmets skolās kļūs obligāts, katru gadu to apgūs aptuveni 20 000 jauniešu, no kuriem aptuveni 2000 ik gadu būs pabeiguši VAM nometnes un ieguvuši prasmes, kas atbilst 1.līmeņa militārajai pamatapmācībai, lēš AM.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.