Menu
 

Bulduru tehnikums uzsāk apmācību tradicionālo koka ēku atjaunošanā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - www.olaine.lv Foto - www.olaine.lv

Pirmo reizi Latvijā ir izveidota un uzsākta praktiskā apmācība "Tradicionālo koka ēku atjaunošanā". To realizē Bulduru tehnikuma Koka darbnīcas. Tā ir unikāla neformālās izglītības programma četru nedēļu garumā, kuras ietvaros ikvienu, kas vēlas atjaunot savu dzimtas māju - guļbūvi vai stāvbūvi, vai ikvienu, kas darbojas celtniecības jomā ar koka ēkām, apmāca pieredzējuši Latvijas Amatniecības kameras namdara amata meistari, informē tehnikuma pārstāvji.

Dalībnieki ir no visas Latvijas - 11 drosmīgi vīri vecumā no 27 līdz 64 gadiem no Rīgas, Ķekavas, Mārupes, Nīcas, Piltenes, Jaunpils, Īles, Carnikavas, Skrīveriem, Murmastienes un Ogres. Katram ir savs stāsts un sava dzīves pieredze - ir gan lauksaimnieki, gan biroja darbinieki, gan uzņēmēji un arī galdnieki. Bet visi kopā ir jaudīga komanda, lai apgūtu prasmes, kuras Latvijā piemīt vairs tikai dažiem desmitiem amata meistaru. Mērķis ir kopīgs - saprast un spēt pašiem atjaunot savas dzimtas mājas.

Apmācības ir praktiskas. Pirmās dienas tika veltītas pamatlietu izpratnei par kokmateriālu, ēku konstrukciju, savienojumiem, bet jau nedēļas otrajā pusē dalībnieki devās uz Burtniekiem, kur nojaukšanai bija sagatavota guļbaļķu pirtiņa, kas tika uzmērīta, marķēta, kopīgi nojaukta un tad pārvesta uz Bulduru tehnikumu, lai Koka darbnīcās apmācības procesa ietvaros to notīrītu, atjaunotu bojātās detaļas un atkal saliktu kopā, paralēli mācoties par ēku konstrukcijām, pamatiem, jumtu, siltināšanu, iekšējo un ārējo apdari utt. - visu, kas nepieciešams, lai senu koka ēku atjaunotu.

Tā ir programmas autoru iecere - apzināt un nodot Latvijas namdaru amata meistaru zināšanas plašākam cilvēku lokam, kamēr vēl mums ir šādi meistari un praktiskas zināšanas, kuras Latvijā vairs nevienā skolā nav iespējams iegūt, norāda tehnikuma pārstāvji.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.