Menu
 

Čakša: Skaidram redzējumam par turpmāko jaunā finansēšanas modeļa ieviešanu jābūt jaunnedēļ

  • Autors:  LETA
Foto - Gatis Rozenfelds, Valsts kanceleja Foto - Gatis Rozenfelds, Valsts kanceleja

Skaidram redzējumam par turpmāko jaunā pedagogu darba samaksas modeļa "Programma skolā" ieviešanu jābūt jaunnedēļ, pēc noslēdzošās sadarbības sanāksmes, prognozē izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).

Raidījumā "Krustpunktā" ministre atzina, ka koalīcijā šobrīd ir diskusijas ne tikai par jaunā modeļa ieviešanas termiņiem, bet arī par kritērijiem, piemēram, par bērnu skaitu pieejamības skolās.

Politiķe kā galvenos kritērijus skolas tīkla reformai turpina izcelt pieejamību un optimālo skolēnu skaitu klašu grupās. Taču pašvaldībām esot pašām jāskatās, kuru izglītības iestādi veidot par bāzes skolu, tostarp vadoties pēc mācību rezultātiem un akadēmiskā personāla snieguma, uzskata Čakša.

Ministres ieskatā, pašvaldībām jāizvērtē, cik absolventu no vidējās izglītības mācību iestādēm dodas tālāk uz augstskolu. Atbilstoši Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) veiktajai analīzei, ir skolas, kur ir atbilstošs bērnu skaits līdz 9.klasei, bet vidusskolas posmā tas "ļoti strauji samazinās", jo skolēni izvēlas citu skolu.

"Pašvaldībai ir ļoti daudz signālu, pie kā būtu jāstrādā skolas izglītības kvalitātes celšanai, lai skolēni gribētu palikt mācīties," izteicās Čakša.

IZM bija iecerējusi no nākamā gada būtiski reformēt skolu finansēšanas modeli, kā rezultātā pašvaldībām beidzot nāktos sakārtot skolu tīklu, pretējā gadījumā kritērijus neizpildošās skolas būtu jāfinansē pašām pašvaldībām, kurām tam nav līdzekļu.

Reformas pieteikumam sekoja atsevišķu Latvijas pašvaldību un to iedzīvotāju neapmierinātība ar iespējamu skolu slēgšanu, kam savukārt sekoja ZZS paziņojums, ka tā nav gatava atbalstīt reformu sākotnējā veidolā.

Kā paredz IZM informatīvais ziņojums "Kompleksi risinājumi augstvērtīgai izglītības nodrošināšanai vispārējā pamata un vidējā izglītībā", noteicošais kritērijs skolu tīkla veidošanā būs skolēnu skaits.

Minimālo izglītojamo skaitu klašu grupā noteiks, ievērojot optimālās klases pieeju jeb skolēnu skaitu klasē atkarībā no izglītības iestādes atrašanās vietas, četras klašu grupas un izglītības iestādes atrašanās vietu.

Ja izglītības iestāde neizpildīs kvantitatīvos kritērijus, ņemot vērā noteikto pieļaujamo atkāpi, un tā nebūs noteikta kā izņēmums, par izglītības programmu īstenošanu 1.-9.klašu posmā valsts budžeta finansējums tiks piešķirts proporcionāli faktiskajam izglītojamo skaitam pret noteikto optimālo skaitu klašu grupā, pārējo finansējuma daļu pašvaldībai finansējot no sava budžeta.

Savukārt par programmu īstenošanu 10.-12.klašu posmā valsts finansējums tiks piešķirts tikai par tām programmām, kuras atbilst noteiktajiem optimālā izglītojamo skaita kritērijiem, ievērojot noteikto pieļaujamo novirzi, paredz IZM iecere par jauno pedagogu darba samaksas modeli "Programma skolā".

Patlaban pašvaldības valsts aprēķināto mērķdotāciju pedagogu darba samaksai sadala izglītības iestādēm atbilstoši pašvaldībā izstrādātai un apstiprinātai mērķdotācijas sadales kārtībai, ņemot vērā vien valsts noteikto zemāko pedagogu darba algas likmi. Tas ļauj, piemēram, uz lielāku skolu rēķina "subsidēt" mazākas skolas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.