Menu
 

Pētījums: Skolēniem pirmās darba vietas izvēlē svarīgs ir atalgojums un iespēja gūt pieredzi

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Vairums skolēniem pirmās darba vietas izvēlē svarīgs ir atalgojums un iespēja gūt pieredzi, liecina izglītības organizācijas "Junior Achievement Latvia" veiktā Latvijas skolēnu karjeras aptauja.

58% skolēniem pirmās darba vietas izvēlē svarīgs ir atalgojums, savukārt 53% - iespēja gūt pieredzi. Taujāti par atalgojuma apmēru pirmajā darba vietā, 39% skolēnu vēlētos saņemt 800 - 1000 eiro mēnesī pēc nodokļu nomaksas, bet 34% aptaujāto par atbilstošu atzīst 500 - 800 eiro atalgojumu. Savukārt 17% jauniešu pirmajā darba sagaida 1000 - 1500 eiro lielu atalgojumu.

39% skolēni pieminējuši elastīgu darba laiku, 30% - darbs izvēlētajā profesijā, bet 28% - iespēja augt uzņēmumā. Kā mazāk svarīgus izvēli noteicošus faktorus skolēni aptaujā minējuši papildu bonusus pie algas un iespēju strādāt attālināti - attiecīgi 13% un 6%.

Skolēniem tika jautāts arī par galvenajām jauno speciālistu priekšrocībām, kas veicina to ienākšanu darba tirgū. Kā galvenās priekšrocības tika minētas labas valodu un digitālās prasmes - attiecīgi 48% un 44%. Tam seko radošums, gatavība mācīties un ambīcijas. Kā lielāko jauno profesionāļu izaicinājumu sekmīgam startam darba tirgū skolēni izceļ pieredzes trūkumu - šādu atbildi snieguši 55% skolēni.

"Junior Achievement Latvia" skolēnu karjeras aptauja tika veikta laika posmā no šī gada 14. līdz 27.februārim, aptaujājot 898 8.-12.klašu skolēnus visā Latvijā.

Piektdien sākusies skolēnu pieteikšanās Ēnu dienai, kas norisināsies 4.aprīlī. Tajā plāno piedalīties ap 88% skolēnu.

54% aptaujāto skolēnu atzīst, ka par savu nākotnes profesiju vēl domā, bet 52% norāda, ka dalība Ēnu dienā palīdz tiem profesijas izvēlē.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.