Menu
 

Sadarbības memorandam izglītības kvalitātes paaugstināšanai pievienojas arī Salaspils un Saulkrastu pašvaldības

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

6.martā Latvijas Universitātes (LU) un Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sadarbības memorandam par pedagogu sagatavošanu pievienojušās Salaspils, Saulkrastu, Augšdaugavas, Balvu, Cēsu, Kuldīgas, Limbažu, Talsu, Valmieras, Varakļānu un Ventspils novadu pašvaldības, kā arī Liepājas un Ventspils valstspilsētas. Kopumā šobrīd par sadarbību veicināt kvalitatīvas izglītības nodrošināšanu Latvijā vienojušās trīs universitātes un 39 pašvaldības, tajā skaitā Ādažu, Ķekavas, Mārupes, Olaines un Ropažu novadi.

Kā skaidro Latvijas Universitātē, sadarbības memorands paredz izveidot bāzes skolas topošo skolotāju mācību praksēm un mentoru iesaistei, centralizētam metodiskajam darbam ar talantīgiem skolēniem un skolotāju profesionālās kompetences pilnveidei. Iecerēts ieviest visaptverošu skolotāju vakanču datubāzi, lai nodrošinātu efektīvu aktuālo brīvo vakanču publiskošanu, to analītiku un veicinātu arī pedagogu īstermiņa nodarbinātību.

Memoranda dalībnieki vienojušies arī par psiholoģiskā atbalsta sistēmas izveidi skolotājiem un skolēniem. LU apņēmusies veidot studiju programmas sociālajiem pedagogiem, speciālajiem pedagogiem, mūzikas, sporta un vizuālās mākslas skolotājiem. Sadarbības rezultātā gaidāma pedagogu izglītības ieguves ceļu dažādošana, piemērojoties darba tirgus aktuālajām prasībām, tostarp modulāras sistēmas ar pārejām starp studiju programmām universitātēs ieviešana, valsts finansējuma palielinājums skolotāju izglītošanai visās studiju formās un skolotāju sertifikācijas izveide.

Memoranda ideja tapusi, noslēdzot LU un IZM rīkotu diskusiju ciklu par pedagogu sagatavošanas un tālākizglītības jautājumiem. Diskusijās, kas no pagājušā gada novembra līdz šī gada februārim notika Bauskā, Ventspilī, Jēkabpilī, Cēsīs un Rīgā, izglītības jomas eksperti pārrunāja veiksmīgo pieredzi un praksi, un aktuālos izaicinājumus. 8. februārī izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša, LU vadība un mācībspēki, Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvji, pašvaldību, izglītības pārvalžu un iestāžu vadītāji un darba devēju organizāciju pārstāvji tikās diskusiju cikla noslēdzošajā pasākumā LU Akadēmiskā centra Zinātņu mājā, kur vienojās par turpmākās rīcības plānu un uzdevumiem izglītības speciālistu sagatavošanas un profesionālās tālākizglītības pilnveidei.

Sadarbības memorands ir atvērts dalībnieku loka paplašināšanai arī turpmāk, atzīmē LU.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.