Menu
 

Rektoru padome aktualizēs profesionālās ētikas nozīmi augstskolās

  • Autors:  LETA
Foto - rektorupadome.lv Foto - rektorupadome.lv

Rektoru padome ir vienojusies aktualizēt profesionālās ētikas nozīmi augstskolās, kā arī izstrādāt vadlīnijas esošo procedūru pilnveidošanai un jaunu atbalsta pasākumu ieviešanai, informēja Rektoru padomes ģenerālsekretārs Jānis Bernāts.

Rektoru padomes sēdē piektdien piedalījās Latvijas Studentu apvienības (LSA) pārstāvji. Viņi informēja par studentu piedāvātajiem risinājumiem psihoemocionālā atbalsta sniegšanai un drošas studiju vides nodrošināšanai augstskolās. Studējošo piedāvātos risinājumus kopumā atbalstīja Latvijas augstskolu vadītāji.

Rektoru padomes priekšsēdētāja Rūta Muktupāvela uzsvēra, ka studējošo labbūtības veicināšanai ir jākļūst par vienu no augstskolu darbības prioritātēm, tai jābūt sistemātiskai un mērķtiecīgai, nevis situatīvai un kampaņveidīgai.

"Mums jāatceras, ka studenti nav resurss vai materiāls, studenti ir augstskolas kodols, tāpēc ātra un adekvāta reaģēšana uz studentu sniegto atgriezenisko saiti par mūsu - docētāju un administrācijas - darbu ir būtiska, lai varētu veidot savstarpējā cieņā un godīgumā balstītu komunikāciju, bez kuras nav iedomājama pilnvērtīga jebkuras augstskolas pastāvēšana," sacīja Muktupāvela.

Augstskolu vadītāji aicina studējošos uzticēties augstskolām un ziņot par pārkāpumiem. Rektori apliecina, ka apņemas nekavējoties reaģēt, izvērtējot vainīgo personu atbildību un piemērojot akadēmiskai videi atbilstošu sodu. 

Jau ziņots, ka Tiesībsarga birojs un LSA aicina studējošos informēt par gadījumiem, kad studenti no mācībspēku puses saskārušies ar nevēlamu seksuāla rakstura rīcību.

Par pārkāpumiem var ziņot LSA tīmekļa vietnē "www.lsa.lv/vajag-palidzibu". Iesniegtās ziņas nekavējoties tiks nodotas Tiesībsarga birojam, kurš iesaistīsies jautājuma risināšanā.

Jau ziņots, ka Latvijas Televīzijas raidījuma "Kultūršoks" rīcībā nonākušas septiņu JVLMA studenšu liecības par atsevišķu pasniedzēju seksuālu uzmākšanos.

Pēc izskanējušās informācijas Izglītības un zinātnes ministrija aicinājusi valsts augstskolu padomes apkopot un iesniegt informāciju par kārtību, kādā augstskolā tiek risināti akadēmiskās ētikas pārkāpumi.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.