Menu
 

Rīgas apgabaltiesa barga pret kukuļņēmējiem Apriņķis.lv

  • Autors:  Ritvars Raits
Foto - LETA Foto - LETA

Pirms pusgada “Rīgas Apriņķa Avīze” jau vēstīja par kādas krimināllietas iztiesāšanu Rīgas rajona tiesā, kurā par kukuļņemšanu apsūdzēti Valsts policijas darbinieki Arnis Zīlītis un Aldis Lukmanis. Šobrīd tiesvedība jau krietni pavirzījusies uz priekšu un savu spriedumu paziņojusi ne tikai pirmās instances tiesa, bet arī Rīgas apgabaltiesa, kas saņēma gan viena apsūdzētā apelācijas sūdzību, gan prokurores protestu. Šobrīd tiesa lēmusi, ka abi apsūdzētie pelnījuši pa divarpus gadiem ieslodzījuma vietā. Šo spriedumu gan vēl var pārsūdzēt.

Šis ir pamācošs stāsts par to, kā izspiests un pieņemts apmēra ziņā gandrīz vai smieklīgs kukulis – 30 eiro – var sabojāt divu pieredzējušu policistu dzīves. Ja spēkā paliks tāds tiesas spriedums, kāds tas ir pašlaik, viņiem nāksies doties uz ieslodzījuma vietu un pavadīt tur veselus divarpus gadus…

Izspiež kukuli no ārzemnieka

Notikums, par kuru ir šī tiesvedība, risinājies pirms kāda laika – 2018. gada 16. jūnija vakarā, kad Igaunijas iedzīvotājs Aigars Tūsis savā automašīnā “VW Touran” bija ieradies Latvijā, lai lidostā “Rīga” sagaidītu kaimiņieni – sievieti ļoti cienījamā vecumā. A. Tūsi šajā braucienā pavadīja divas sievietes – viņa sieva un sievas draudzene. Kad kaimiņiene bija sagaidīta, kompānija devās ceļā uz mājām, bet vēl turpat Mārupes pagasta teritorijā Tūsis pamanīja, ka automašīnas panelī sāk mirgot sarkanā lampiņa, kas brīdina par nepietiekamu eļļas līmeni dzinējā. Tā kā vēl vajadzējis globālajā pozicionēšanas sistēmā iestatīt ceļa mērķi, autovadītājs apstājās ceļa malā. Viņš neesot paspējis ieslēgt avārijas signālus, kad mašīnai blakus piebraukusi policijas mašīna ar diviem kārtības sargiem formās.

Viens no Ceļu policijas darbiniekiem, neizkāpjot no automašīnas, igauņu šoferi informējis, ka viņš ir pārkāpis Ceļu satiksmes noteikumus – apstājies vietā, kur tas ir aizliegts, – un ka par šādu pārkāpumu paredzēts 40 eiro naudassods. Tūsis savu vainu pārkāpuma izdarīšanā neesot noliedzis, bijis gatavs samaksāt sodu, tikai lūdzis, lai viņam noformē protokolu, solot 40 eiro pārskaitīt uz norādīto bankas kontu, tiklīdz būs pārbraucis mājās. Liels un nepatīkams bijis ārzemnieka pārsteigums, kad policists paskaidroja, ka viņš nedrīkstēs turpināt ceļu, kamēr sods netiks samaksāts. Turklāt, ja tas netiks izdarīts nekavējoties, viņa automašīna tikšot aiztransportēta uz policijas stāvlaukumu.

Soda nauda bez kvīts esot mazāka…

Tā kā igaunis atradās svešā valstī, bet mašīnā sēdēja trīs sievietes, no kurām viena – lidostā sagaidītā kaimiņiene – ļoti cienījamā vecumā, turklāt ar veselības problēmām, viņš sapratis, ka nonācis teju bezizejas situācijā. Labi, ka līdzi bijusi degvielas iegādei paredzēta 50 eiro naudaszīme. Aigars Tūsis to iedevis policistam, būdams pārliecināts, ka samaksā sodu. Tajā brīdī kārtības sargs viņam pajautājis, vai kvīts ir vajadzīga. Igaunis atjokojis, ka sieva sēž mašīnā un redz, kur viņš to naudu iztērē, tad jau kvīti nevajag. Ceļu policistam tāda atbilde patikusi, un viņš teicis, ka tādā gadījumā pietikšot ar 30 eiro.

Ceļā uz mājām igaunis Tūsis apdomājis šo situāciju un sapratis, ka notikusi nelikumība – sanāk, ka viņš policistiem iedevis kukuli. Šo viņa nojausmu apstiprinājis kāds Latvijā dzīvojošs draugs, kurš Tūsim izstāstīja, ka Latvijā, tāpat kā Igaunijā un daudz kur citur, soda nauda uz ceļa netiek iekasēta. Tieši tovasar Latvijā notika Vispārējie latviešu dziesmu un deju svētki, uz kuriem ar savu mākslinieciskās pašdarbības kolektīvu bija ieradies arī Tūsis. Izmantojot kādu no mēģinājumiem un koncertiem brīvu brīdi, viņš devās uz Iekšējās drošības biroju, kur uzrakstīja iesniegumu par notikumu ar korumpētajiem kārtības sargiem. Kukuļņēmējus viņš atpazina pēc fotogrāfijām.

Biroja darbiniekiem viņš atklāja, ka visa runāšana par pārkāpumu un naudu viņam bijusi tikai ar vienu ceļu policistu, kuru viņš atpazina kā Arni Zīlīti. Arī naudu paņēmis un atlikumu izdevis tieši Zīlītis. Otrs policists – Aldis Lukmanis – sēdējis vadītāja vietā un sarunā neesot iesaistījies, lai gan to noteikti dzirdējis. To pašu Aigars Tūsis liecināja arī tiesā. Viņa liecības saskanēja ar divu līdzbraucēju liecībām, bet cienījamā vecuma kaimiņiene veselības stāvokļa dēļ pratināta netika.

Pēc pārsūdzības tiek piespriests reāls cietumsods

Lai arī neviens no abiem apsūdzētajiem savu vainu kukuļa saņemšanā ne uz brīdi nav atzinis, prokurore Agnese Indriksone, kura šajā kriminālprocesā ir valsts apsūdzības uzturētāja, lūdza tiesu viņus abus atzīt par vainīgiem. Viņasprāt, gan Zīlītis, gan Lukmanis pelnījuši pa trim gadiem cietumā, bet kā papildsodu – aizliegumu divus gadus ieņemt amatus valsts pārvaldē. Prokurore arī uzskata, ka Lukmanim, kurš pirms gada pārtraucis dienestu policijā, būtu piemērojama mantas konfiskācija, kas attiektos arī uz viņam piederošo nekustamo īpašumu Saulkrastos. Zīlītim tādu papildsodu prokurore nelūdza tikai tāpēc, ka viņam neesot tādas mantas, kas būtu konfiscējama.

Rīgas rajona tiesas tiesneses Baibas Ābeles viedoklis ievērojami atšķīrās no prokurores Indriksones pasludinātā. Ar savu spriedumu viņa paziņoja, ka Aldis Lukmanis atzīstams par nevainīgu un attaisnojams, savukārt Arni Zīlīti viņa atzina par vainīgu kukuļa pieprasīšanā un pieņemšanā, lemjot viņu sodīt ar brīvības atņemšanu uz diviem gadiem un sešiem mēnešiem nosacīti, liedzot tiesības trīs gadus ieņemt amatus Valsts policijā.

Šo spriedumu apelācijas kārtībā pārsūdzēja apsūdzētais Zīlītis un prokurore Indriksone. Pagājušajā mēnesī krimināllietu skatīja Rīgas apgabaltiesas tiesnešu kolēģija tiesneses Karīnas Kazārovas vadībā. Šīs tiesas spriedums ievērojami atšķīrās no pirmās instances tiesā lemtā un bija daudz bargāks. Šobrīd par vainīgiem kukuļa pieprasīšanā ir atzīti gan Arnis Zīlītis, gan Aldis Lukmanis – saskaņā ar Rīgas apgabaltiesas spriedumu abi apsūdzētie sodīti ar reālu brīvības atņemšanu uz divarpus gadiem, bet papildsods abiem ir liegums uz trim gadiem ieņemt amatus Valsts policijā. Mantas konfiskācija nav piemērota nevienam, bet Zīlītim un Lukmanim solidāri jāsamaksā valstij noziedzīgi iegūtie finanšu līdzekļi – 30 eiro.

Pilns spriedums būs pieejams 7. februārī, to vēl varēs kasācijas kārtībā pārsūdzēt Augstākajā tiesā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.