Menu
 

Skolu modernizācija Jūrmalā – nepieciešamība vai šķiešanās ar miljoniem? Apriņķis.lv

  • Autors:  Ingus Kuplais
Šovasar ir sākti būvdarbi Jūrmalas pilsētas Kauguru vidusskolā, veicot skolas ēkas norobežojošo konstrukciju siltināšanu, veco koka logu un durvju nomaiņu, apkures sistēmas pārbūvi, jaunas elektroinstalācijas sistēmas izbūvi un zibens aizsardzības sistēmas atjaunošanu. Foto – Ivars Ķezbers Šovasar ir sākti būvdarbi Jūrmalas pilsētas Kauguru vidusskolā, veicot skolas ēkas norobežojošo konstrukciju siltināšanu, veco koka logu un durvju nomaiņu, apkures sistēmas pārbūvi, jaunas elektroinstalācijas sistēmas izbūvi un zibens aizsardzības sistēmas atjaunošanu. Foto – Ivars Ķezbers

Iepriekš jau sākām atspoguļot vērienīgu projektu Jūrmalā, kura ietvaros paredzēta vairāku mācību iestāžu modernizācija un pat teju pilnīga pārbūve. Kā jau tas šādu lielu darbu priekšvakarā mēdz būt, iedzīvotājiem radusies virkne jautājumu. Uz daļu no tiem centāmies atbildēt iepriekšējā publikācijā, šoreiz piedāvājam Jūrmalas pilsētas domes speciālistu skaidrojumu, ko apkopoja domes Sabiedrisko attiecību dienests.

– Šā gada jūlija sākumā izskanēja informācija, ka Jūrmalas Valsts ģimnāzija var zaudēt ģimnāzijas statusu, jo esot grūtības ar vidusskolas klašu nokomplektēšanu. Neskatoties uz to, jau no nākamā gada ieplānoti visai apjomīgi ģimnāzijas ēkas pārbūves darbi. Vai šajā situācijā tik plašiem darbiem ir pietiekams pamats?

– Dome februārī pieņēma lēmumu ar šā gada 1. septembri pievienot sākumskolu “Atvase” Jūrmalas Valsts ģimnāzijai. Skolu apvienošana ar laiku nodrošinās audzēkņu pēctecīgu pāreju no pamatskolas uz vidusskolas klasēm, tādējādi sasniedzot nepieciešamo skolēnu skaitu arī 10.–12. klasēs.

Ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējumu 2020. gadā plānoti vērienīgi ģimnāzijas ēkas telpu atjaunošanas un pārbūves darbi, tiks izveidota mūsdienīga mācību vide, ieviesti informācijas un komunikācijas tehnoloģiju risinājumi.

Šo pasākumu kopums nākotnē dos iespēju panākt pakāpenisku izglītojamo skaita pieaugumu visās ģimnāzijas klašu grupās, kā arī racionāli un efektīvi izmantot ģimnāzijas telpas.

– Kas un kādās daļās finansē šo projektu?

– Projekta kopējās izmaksas ir 8 031 157,22 eiro, no tām ERAF finansējums ir 6 102 894,00 eiro, valsts budžeta dotācija 171 308,49 eiro, cits finansējums jeb Jūrmalas pilsētas pašvaldības priekšfinansējums ir 368 760 eiro un Jūrmalas pilsētas pašvaldības līdzfinansējums – 1 388 194,73 eiro, tajā skaitā projekta neattiecināmās izmaksas – 417 446,63 eiro.

Būvdarbus plānots veikt divās kārtās. Tie tiks sākti skolas ēkas otrajā korpusā, nodrošinot iespēju ģimnāzijas audzēkņiem līdz 2020. gada jūnijam pabeigt mācību gadu savā skolā. Savukārt būvdarbu otrajā kārtā pilnībā tiks pārbūvēti skolas ēkas pirmais un trešais korpuss, darbus pabeidzot 2021. gada vasarā, lai jauno mācību gadu audzēkņi varētu sākt jaunās mācību telpās.

Otrs finanšu ziņā ietilpīgākais darbu komplekss paredzēts Kauguru vidusskolā; vēl projekta ietvaros paredzēts modernizēt arī Ķemeru pamatskolu, Jūrmalas pamatskolu, Jaundubultu vidusskolu un autoskolu

– Cik audzēkņu 1. klasēs un 10. klasēs Jūrmalas skolas sagaida šajā septembrī, un kāda aina bija pagājušajā mācību gadā?

– Precīzi dati par skolēnu skaitu jaunajā, 2019./2020. mācību gadā būs pieejami septembra sākumā, kad skolas iesniegs aktuālos datus Izglītības pārvaldē.

Izglītojamo skaits pēdējo trīs gadu laikā nav būtiski mainījies, kā visā valstī, tā arī Jūrmalā vērojama tendence, ka tas nedaudz samazinās.

  1. gada septembrī 1. klasēs bija 395 skolēni, 10. klasēs 243 skolēni, 2018. gadā – 1. klasēs 404 skolēni, 10. klasēs 246 skolēni.
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.