Menu
 

Pēc VARAM aicinājuma Mārupes dome atkārtotai sabiedriskai apspriedei nodos teritorijas plānojuma daļu

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Mārupes dome atkārtotai sabiedriskai apspriedei plāno nodot teritorijas plānojumu 2014.-2026.gadam, informēja pašvaldības pārstāve Ilze Žunde. 

Pašvaldībā apstiprināja, ka domē ir saņemts vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces (AP) rīkojums par daļēju Mārupes novada teritorijas plānojuma 2014.-2026.gadam apturēšanu.

Pēc viņas teiktā, pašvaldība izvērtēšot rīkojumā norādītās neatbilstības un lems par nepieciešamajiem precizējumiem teritorijas plānojuma grozījumu redakcijā. 

Tāpat, lai nodrošinātu sabiedrības informēšanu, plānojuma grozījumu trešā redakcija tiks nodota publiskai apspriešanai un tas varētu notikt martā, norādīja Žunde.

Kā ziņots, Pūce apturējis pagājušā gada septembrī pašvaldības pieņemtos grozījumus Mārupes novada teritorijas plānojumā 2014.-2026.gadam. 

Viņa skaidroja, ka VARAM ir konstatējusi, ka pēc Mārupes teritorijas plānojuma grozījumu pilnveidotās redakcijas publiskās apspriešanas, kas notika pērn jūnijā, ir veikti būtiski labojumi teritorijas plānojuma saistošajās daļās, proti, apbūves noteikumos un grafiskajā daļā, kas var skart personu tiesiskās intereses, un par šīm izmaiņām sabiedrība nav tikusi informēta. 

Vārpiņa atzīmēja, ka, apstiprinot ar saistošajiem noteikumiem tādu Mārupes telpiskās plānošanas grozījumu redakciju, kas būtiski atšķiras no publiskajai apspriešanai nodotās redakcijas, pašvaldība ir pārkāpusi normas par sabiedrības iesaisti teritorijas plānošanas procesā, tai skaitā atklātības principu attiecībā uz sabiedrības informēšanu un lēmumu pieņemšanu. Par to ministrijā saņemti arī iedzīvotāju iebildumi. Pašvaldībai, ieviešot izmaiņas plānojumā pēc sabiedriskās apspriešanas, tas būtu bijis jānodod atkārtotai sabiedriskai apspriešanai un tikai pēc tam varētu pieņemt jaunus saistošos noteikumus par teritorijas plānojuma izmaiņām.

Tāpat konstatēts, ka daudziem apbūves noteikumu punktiem pēc publiskās apspriešanas mainītas redakcijas un apbūves noteikumi papildināti ar jauniem punktiem, kas noteic citus izmantošanas noteikumus. Apbūves noteikumos ietvertas normas, kas ir pretrunā likuma "Par pašvaldībām", Teritorijas attīstības plānošanas likumam, Civillikumam, Aizsargjoslu likumam, Ministru kabineta noteikumiem, kā arī lietotā terminoloģija neatbilst būvniecības regulējumam.

Ministra padomniece norādīja, ka, ja tiek konstatēti teritorijas plānojuma, lokālplānojuma vai to daļas izstrādes procedūras pārkāpumi vai neatbilstība normatīvo aktu prasībām, pamatojoties uz Teritorijas attīstības plānošanas likumu, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs izdod rīkojumu apturēt saistošos noteikumus. 

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.