Menu
 

Nenoliedzot nepilnības Garkalnes domes darbā, bijušā mēra vietnieks Kniksts būtu gatavs uzņemties tās vadību

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Līdzšinējā Garkalnes novada mēra vietnieks Guntars Kniksts (V) būtu gatavs uzņemties domes vadību, ja citi deputāti viņu šim amatam balsojumā izvirzītu.

Kniksts, kuru līdzšinējais domes vadītājs Mārtiņš Gunārs Bauze-Krastiņš redz kā savu pēcteci, aģentūrai LETA pauda, ka lēmumu atstāt domes priekšsēdētāja amatu Bauze-Krastiņš, visticamāk, pieņemēmis pēc situācijas rūpīgas izvērtēšanas veselības stāvokļa dēļ.

"Notikumi ir bijuši gana raibi, līdz ar to - šāds lēmums. Viņš ir atkāpies no amata un es kā vietnieks esmu pārņēmis priekšsēdētāja pienākumu izpildīšanu, kas būs līdz brīdim, kamēr ievēlēsim jauno priekšsēdētāju," sacīja Kniksts.

Ja deputātu vairākums balsojumā izvirzītu viņa kandidatūru domes priekšsēdētāja amatam, Kniksts piekristu. "Man ir savs redzējums, kā vērst par labu daudzas lietas domē, kas varbūt ir sakrājušās un kas ir norādītas kā nepadarītas. Katrā gadījumā Valsts kontrole (VK) revīzijā ir parādījusi virzienus, kuros būtu jāstrādā, lai apmierinātu no valsts puses likumā noteiktās prasības," viņš sacīja.

Komentējot aģentūras LETA rīcībā nonākušajā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces (AP) rīkojuma projektā adresētos pārmetumus Bauzem-Krastiņam un deputātiem, Kniksts norādīja - ja kāds pārkāpj likumu, kontrolējošajām iestādēm atbilstoši jārīkojas. Ja šāda rīcība nav sekojusi, tātad būtiski likuma normu pārkāpumi nav pieļauti, pārliecināts politiķis.

Kniksts gan uzsvēra, ka ir lietas, kas Garkalnes novada domes turpmākajā darbā būtu jāpilnveido, tostarp attiecībā uz pašvaldību darbību reglamentējošo likumu ievērošanu.

Tikmēr Garkalnes novada domes deputāts Gunārs Bērtulsons (LRA), kas tāpat kā Kniksts pārstāv koalīciju, aģentūrai LETA pauda, ka Bērtulsons nav viens pats vainīgs viņam augstāk adresētajos pārmetumos. "Domāju, ka viņš viens nav vainīgs. Tur, iespējams, bijusi darbinieku nolaidība. Taču, pieļauju, ka viņš nav izsekojis kaut kam līdzi, kam es pilnīgi piekrītu," sacīja Bērtulsons.

Viņaprāt, Bauze-Krastiņš nebija sliktākais mērs. "Dzīvoju Bukultos, un šeit līdzšinējās domes vadības laikā daudz kas ir paveikts. Varētu paveikt vēl vairāk, bet ar esošo cilvēku skaitu visu paveikt nav iespējams," sacīja Bērtulsons.

Taujāts, kā komentē Bauzes-Krastiņa lēmumu par atkāpšanos no domes priekšsēdētāja amata, Bērtulsons pauda, ka kolēģis ir piekusis, pildot savus amata pienākumus, un šādu lēmumu pieņēmis veselības dēļ.

Kā nākamo labāko iespējamo Bauzes-Krastiņa pēcteci Bērtulsons saredz līdzšinējā domes priekšsēdētāja vietnieku Knikstu. Viņaprāt, piemērotāka cilvēka šim amatam nav.

"Kniksts varbūt ir lēns, pragmatisks, taču viņš rūpīgi apsver, iekams kaut ko dara. Viņš ir cilvēks ar izglītību, tāds ļoti prātīgs, domājošs, kas ir ļoti būtiski. Domāju, ka viņš būtu labs vadītājs. Taču par to būtu jālemj visiem deputātiem," sacīja Bērtulsons.

LETA jau ziņoja, ka ilggadējais Garkalnes novada domes priekšsēdētājs Bauze-Krastiņš otrdien nolicis domes vadītāja pilnvaras, skaidrojot, ka tas darīts veselības stāvokļa dēļ. 

Vaicāts, vai noliks arī deputāta mandātu, Bauze-Krastiņš atbildēja noliedzoši un uzsvēra, ka "atkāpās tikai no priekšsēdētāja amata". 

Pašvaldībā norādīja, ka mērs "nolēmis paņemt nelielu pauzi un atgūt spēkus jaunam darba cēlienam".

Lūgts komentēt, kādam cēlienam Bauze-Krastiņš vēlas atgūt spēkus, politiķis norādīja, ka "skola ir uzcelta, ielas noasfaltētas, milzīgs darbs ir izdarīts un vienā brīdī vajag apstāties un apskatīties apkārt."

Tikmēr aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs bija plānojis atstādināt Bauzi-Krastiņu 28.janvārī. To ministrs grasījās pamatot ar priekšsēdētājam likumos noteikto pienākumu nepildīšanu un normatīvo aktu pārkāpumiem.

Aģentūras LETA rīcībā nonākušais ministra rīkojuma projekts liecina, ka VARAM esot izvērtējusi domes darbu, secinot, ka tās vadība ilgstošā laika periodā sistemātiski ir pārkāpusi pašvaldību darbību reglamentējošos likumus, kā arī tā un deputāti nav ievērojuši pašu pieņemtos saistošos noteikumus.

Tostarp Bauze-Krastiņš neesot izmantojis domes priekšsēdētāja pilnvaras, kas noteiktas likumā, lai novērstu acīmredzamas neatbilstības, un, pildot SIA "Garkalnes ūdens" kapitāla daļu turētāja pārstāvja pienākumus, nav nodrošinājis pārvaldības likumā noteiktos pienākumus. 

Tāpat, neveicot grozījumus saistošajos noteikumos par 2017. un 2018.gada budžetiem asignējumu palielināšanai un pārsniedzot domes apstiprinātos budžeta apmērus, pašvaldības vadība nav ievērojusi likumā "Par pašvaldībām" noteiktās prasības un līdz ar to bez tiesiska pamata iztērējusi 3 449 452 eiro.  

Rīkojuma projektā arī uzsvērts, ka pašvaldības dome laikā no 2016.gada līdz 2018.gadam ir piešķīrusi nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atvieglojumus 136 774 eiro apmērā ar pamatojumu, kas neatbilst pašvaldības saistošajos noteikumos paredzētajiem NĪN atvieglojumu veidiem. 

Priekšsēdētājam bija pienākums nodrošināt, ka domes lēmumi par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojuma piešķiršanu tiktu pilnvērtīgi pamatoti, uzsvērts rīkojuma projektā.

Aģentūras LETA arhīvā esošā informācija liecina, ka Bauze-Krastiņš pirmo reizi mēra amatā tika ievēlēts 2010.gadā, pēc tam attiecīgi vairākus sasaukumus pēc kārtas šo amatu saglabājot.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.