Menu
 

Palīdzība krīzes situācijā Pierīgā – Olaines un Ropažu novadā Apriņķis.lv

  • Autors:  Liene Ozola
Foto: Inčukalna novada pašvaldība Foto: Inčukalna novada pašvaldība

Sniedzot atbalstu iedzīvotājiem ārkārtējās situācijas laikā, vairākums Pierīgas pašvaldību kā prioritāti minējušas mērķi nodrošināt atbalstu tām iedzīvotāju grupām, kuras ir maznodrošinātas, trūcīgas vai atrodas kādā riska grupā, piemēram, daudzbērnu ģimenes. Vienlaikus pašvaldības arī informē iedzīvotājus par iespējām atlikt vairākus maksājumus, piemēram, tiek pagarināti nekustamā īpašuma nodokļa samaksas termiņi. "Rīgas Apriņķa Avīze" turpina publicēt apkopoto informāciju par to, kādus atbalsta pasākumus piedāvā Pierīgas pašvaldības.

OLAINE

Uzņēmēju un iedzīvotāju atbalstam ir atlikts nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas termiņš, nosakot vienīgo termiņu – 15. novembris.

Nekustamā īpašuma nodokļa atlaides piemērotas visām fiziskām un juridiskām personām.

Uzņēmējiem, kuri pārstāv krīzes skartās nozares, telpu noma pašvaldības objektos samazināta par  100%.

Tiek nodrošinātas brīvpusdienas daudzbērnu, trūcīgo un maznodrošināto ģimeņu bērniem, kuri mācās Olaines novada skolās – Olaines 1. vidusskolā un Olaines 2. vidusskolā – no 1. līdz 12. klasei, kā arī pārējiem Olaines novada skolu 1.–4. klašu skolēniem, kuri ir deklarēti Olaines novadā un kuru vecāki ir pieteikuši šo pakalpojumu. Pusdienas tiek piegādātas bērniem dzīvesvietā.

Tiek piešķirts pabalsts krīzes situācijā, ja persona palikusi bez iztikas līdzekļiem, – 80 eiro mēnesī  katram ģimenes loceklim ārkārtējās situācijas laikā (triju mēnešu periodā).

Atcelta mācību maksa Olaines Mūzikas un mākslas skolas audzēkņiem, turpinot  mācību procesu  nodrošināt attālināti.

Rūpējoties par Olaines novada iedzīvotāju veselību un Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanu, ir veikti šādi pasākumi:

  • namu pārvaldītāji AS "Olaines ūdens un siltums" un SIA "Zeiferti" veic koplietošanas telpu dezinfekciju;
  • pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs pastiprināti tiek veikti dezinfekcijas pasākumi;
  • tiek piedāvāta palīdzība iegādāties pārtiku un pirmās nepieciešamības preces vientuļiem, veciem cilvēkiem, lai nepakļautu viņus inficēšanās riskam (palīdzību nodrošina Olaines Sociālais dienests);
  • ir noteikta karantīna Olaines Sociālās aprūpes centrā;
  • akcijas #Paliecmājās ietvaros brīvprātīgie bez maksas palīdz ar pārtikas un citu preču piegādi tiem, kas ir riska grupā vai atrodas mājās karantīnā;
  • pašvaldības policija veic patrulēšanu un uzraudzības darbu, lai tiktu ievēroti ārkārtējās situācijas ierobežojumi;
  • pašvaldības informācijas kanālos iedzīvotāji latviešu un krievu valodā tiek informēti par aktualitātēm saistībā ar Covid-19 u.c.

ROPAŽI

Pabalsts krīzes situācijā

Ropažu novada dome pieņēmusi lēmumu "Par pabalsta krīzes situācijā piešķiršanu saistībā ar Covid-19" nosakot, ka pašvaldība, pamatojoties uz ārkārtējo situāciju un neizvērtējot ģimenes/personas ienākumus, piešķirs pabalstu krīzes situācijā – 80 eiro mēnesī vienai personai. Pabalstu pašvaldība piešķirs, ja ģimene/persona ir deklarēta Ropažu novadā un atbilst kādam no kritērijiem:

  • ģimenei/personai saistībā ar ārkārtējo situāciju nav ienākumu (persona ir bezalgas atvaļinājumā, personai piešķirts bezdarbnieka statuss, bet vēl nav saņemts bezdarbnieka pabalsts, pašnodarbinātas personas vai uz uzņēmuma līguma vai uz cita veida līguma pamata nodarbinātas personas – pakalpojumu sniedzēji, kas zaudējuši ienākumu avotu, u.c.);
  • ģimenei/personai ir radušies papildu izdevumi, ko tā pati nespēj segt, atrodoties pašizolācijā saistībā ar atgriešanos no Covid-19 skartajām valstīm/šobrīd jebkuras citas valsts (ienākumi un uzkrājumi iztērēti papildu mājoklim, viesnīcai, transportam u.c.);
  • ģimene/persona atrodas vai ir atradusies karantīnā un tai nav iztikas līdzekļu.

Ēdināšanas pabalsts skolā un pirmsskolas izglītības iestādē

Ropažu novada dome pieņēmusi lēmumu "Par ēdināšanas pabalstiem skolā un pirmsskolas izglītības iestādē ārkārtas situācijā", kas nosaka, ka no 2020. gada 1. aprīļa Ropažu novada administratīvajā teritorijā dzīvesvietu deklarējušo pirmsskolas un 1.–12. klases izglītojamo ēdināšanai, kas nāk no trūcīgas, maznodrošinātas vai daudzbērnu ģimenes (neatkarīgi no izglītības ieguves formas vai vietas) un neapmeklē izglītības iestādi klātienē, piešķir ēdināšanas pabalstu pārtikas pakas veidā par summu, kas paredzēta bērnam ēdināšanai pirmsskolas izglītības iestādē vai skolā Ropažu novadā.

Pārtikas pakas tiek komplektētas sadarbībā ar Ropažu vidusskolas un PII "Annele" ēdinātāju SIA "Žaks 2". Pārtikas pakas piegādās vienu reizi divās nedēļas. Vienam bērnam vienā pārtikas pakā produktu vērtība atbilst 16,20 eiro (dienas izmaksas 1,62 eiro; aprēķins tiek veikts, ņemot vērā mācību dienu skaitu).

Pārcelts nekustamā īpašuma nodokļa maksas termiņš

Ropažu novada dome pieņēmusi lēmumu pārcelt nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas termiņu no 2020. gada 31. marta uz 2020. gada 15. maiju visiem Ropažu novada nekustamā īpašuma nodokļa maksātājiem. Nekustamā īpašuma nodokļa maksājumiem, kas nav veikti par 1. ceturksni, netiks piemērota nokavējuma nauda.

Atbalsts novada uzņēmējiem, zemnieku saimniecībām un mājražotājiem

Ropažu novada pašvaldība aicinājusi atsaukties Ropažu novada uzņēmējus, zemnieku saimniecības vai mājražotājus, kas piedāvā nodrošināt sadzīvei nepieciešamo lietu un produktu piegādi uz mājām. Sabiedrisko attiecību daļa apkopo iesūtīto informāciju un publicē to Ropažu novada pašvaldības lapā "Facebook", popularizējot un informējot iedzīvotājus par iespēju saņemt preces un pakalpojumus no vietējiem uzņēmējiem attālināti. 

Sociālais atbalsts

Sociālā dienesta darbinieki turpina klientu pieņemšanu klātienes konsultācijās reizi nedēļā. Pēc pieraksta novada mazturīgie un trūcīgie iedzīvotājiem var saņemt veļas mazgāšanas un dušas pakalpojumus gan pašvaldības Sociālajā dienestā, gan dienas centrā Muceniekos, Kākciemā, Silakrogā un Tumšupē. Ierobežotā kārtībā turpinās mājas aprūpes pakalpojuma sniegšana.

Sociālais dienests krīzē cietušajiem gatavs nodrošināt pirmās nepieciešamības un pārtikas preču iegādi un piegādi pašizolācijā un karantīnā esošajiem.

Savukārt senioriem Ropažu novada lielākajos ciemos Ropažu novada bibliotēka un Zaķumuižas filiālbibliotēka piedāvā konsultācijas tiešsaistes lasīšanas pakalpojuma lietošanā, kā arī iespējams vienoties par konkrētu grāmatu piegādi senioriem uz mājām.

Transporta atbalsts

Pašvaldībā ir izvērtēts jautājums par pašvaldības autotransporta gatavību Covid-19 inficēto un kontaktpersonu nogādāšanai uz un no medicīnas iestādēm vai pašizolācijas vietu Ropažu novada administratīvajā teritorijā. Nepieciešamības gadījumā pašvaldība ir gatava sniegt šāda veida atbalsta palīdzību sava novada iedzīvotājiem.

Informatīvais atbalsts

Iedzīvotājiem tiek sniegta visa aktuālā informācija par Covid-19 ierobežošanas pasākumiem un visām aktualitātēm novada teritorijā, publicējot to pašvaldības lapā "Facebook" un pašvaldības oficiālajā vietnē www.ropazi.lv, kā arī pašvaldības informatīvajā laikrakstā.

Pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.ropazi.lv ieviesta jauna aktuālās informācijas ieguves iespēja – virtuālais asistents uzziņām par Covid-19.

Iepriekš: 

Palīdzība krīzes situācijā Pierīgā – Jūrmalā, Stopiņu, Garkalnes, Siguldas un Ādažu novadā

Palīdzība krīzes situācijā Pierīgā – Ikšķiles, Ķekavas un Babītes novadā

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.